Απαφασίζουν οι «αθάνατοι»

Κορυφώνεται η αγωνία για την οικοδέσποινα των Ολυμπιακών 2020Η πόλη που θα φιλοξενήσει τους Αγώνες της 32ης Ολυμπιάδας θα γίνει γνωστή το βράδυ του Σαββάτου στο Μπουένος Αϊρες, όπου διεξάγεται η 125η Σύνοδος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Μεταξύ των πέντε υποψηφιοτήτων που κατατέθηκαν αρχικά, η ΔΟΕ προέκρινε τους φακέλους της Κωνσταντινούπολης, της Μαδρίτης και του Τόκιο, όπου θα κάνουν τις τελικές παρουσιάσεις τους και θα τεθούν στην κρίση των «αθανάτων», οι οποίοι και θα αποφασίσουν για τον τόπο διεξαγωγής των Αγώνων του 2020. Αντίθετα «κόπηκαν» στην προκριματική φάση οι φάκελοι του Μπακού και της Ντόχα.

Η διαδικασία θα αρχίσει στις 14:45 (ώρα Ελλάδας), με ομιλία του προέδρου της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ. Θα ακολουθήσουν οι 45λεπτες παρουσιάσεις των τριών υποψηφίων πόλεων: στις 15:00 της Κωνσταντινούπολης, στις 16:30 του Τόκιο και στις 18:00 της Μαδρίτης, ενώ στις 21:00 θα παρουσιαστεί στους «αθάνατους» η έκθεση της επιτροπής αξιολόγησης της ΔΟΕ.

Η ψηφοφορία είναι προγραμματισμένο να αρχίσει στις 21:45 και δεν αναμένεται να διαρκέσει πολύ, καθώς θα περιλαμβάνει το πολύ δύο γύρους. Υπενθυμίζεται ότι για να αναδειχθεί νικήτρια κάποια πόλη, θα πρέπει να συγκεντρώσει το 50%+1 των ψήφων.

Αν αυτό δεν συμβεί στην πρώτη ψηφοφορία, η υποψηφιότητα με τις λιγότερες ψήφους αποκλείεται και οι δύο επικρατέστερες θα «μονομαχήσουν» για το χρίσμα. Η τελική ανακοίνωση από τον Ζακ Ρογκ αναμένεται γύρω στις 11 μ.μ. ώρα Ελλάδας.

Από τις τρεις υποψήφιες πόλεις, μόνο το Τόκιο έχει διοργανώσει στο παρελθόν (1964) Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Η ιαπωνική πρωτεύουσα, που ήταν επίσης υποψήφια για το 1960 και για το 2016, εμφανίζεται ως φαβορί από τα γραφεία στοιχημάτων, όμως τα προγνωστικά σε αυτές τις «κλειστές» ψηφοφορίες συχνά διαψεύδονται.

Το Τόκιο προβάλλεται ως η ασφαλής επιλογή, αφού διαθέτει την τεχνογνωσία μεγάλων διοργανώσεων, έχει τα οικονομικά εχέγγυα για να φέρει εις πέρας τη διοργάνωση και φυσικά θα στηριχθεί από πανίσχυρους χορηγούς.

Στον αντίποδα, η υποψηφιότητα των Ιαπώνων δεν διαθέτει τη μαζική αποδοχή των δύο αντιπάλων της, ενώ παραμένει ανοιχτή η «πληγή» της Φουκουσίμα, που αυτές τις ημέρες ξαναήρθε στην επιφάνεια με την αποκάλυψη για τη ραδιενεργό μόλυνση του Ειρηνικού Ωκεανού που συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, περίπου δυόμισι χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό και το πυρηνικό δυστύχημα που συγκλόνισε τον κόσμο.

Η Κωνσταντινούπολη, που θέτει υποψηφιότητα για τρίτη φορά τα τελευταία χρόνια (είχε διεκδικήσει επίσης τους Αγώνες του 2000 και του 2008), έδειχνε ως τις αρχές του καλοκαιριού να είναι το φαβορί.

Η τουρκική κυβέρνηση επένδυσε όλο της το πολιτικό κεφάλαιο στην προσπάθεια ανάληψης των Αγώνων (ο Ταγίπ Ερντογάν θα είναι άλλωστε επικεφαλής της τουρκικής αποστολής στο Μπουένος Αϊρες), υπογραμμίζοντας το μήνυμα που θα περάσει η ΔΟΕ αναθέτοντας τους Αγώνες σε ένα κοσμικό μουσουλμανικό κράτος.

Όμως, οι ταραχές της Πλατείας Ταξίμ -και όχι μόνο- τον περασμένο Ιούνιο «αμαύρωσαν» τη διεθνή εικόνα της Τουρκίας και αποδυνάμωσαν σημαντικά την υποψηφιότητά της, για να έρθει το σκάνδαλο ντόπινγκ να ολοκληρώσει(;) το κακό για τη γειτονική χώρα.

Πλέον η Κωνσταντινούπολη θεωρείται αουτσάιντερ και -δεδομένης της αναταραχής στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου- μοιάζει με μία επιλογή υψηλού ρίσκου. Πολλώ δεν μάλλον που κάποιοι κρίσιμοι οικονομικοί δείκτες θέτουν σε αμφισβήτηση τη δυναμική της ανάπτυξης με την οποία «τρέχει» τα τελευταία χρόνια η Τουρκία.

Η Μαδρίτη είχε καταθέσει για πρώτη φορά υποψηφιότητα το 1972, για να ακολουθήσει η διεκδίκηση των Αγώνων του 2012 και του 2016. στην τελευταία περίπτωση, μάλιστα, έφτασε ως τον τελικό γύρο, όπου έχασε από το Ρίο Ντε Τζανέιρο.

Οι Ισπανοί υπενθυμίζουν την εξαιρετικά επιτυχημένη διοργάνωση των Ολυμπιακών του 1992 στη Βαρκελώνη και τα οφέλη που αυτή άφησε στην πόλη της Καταλονίας, υποσχόμενοι ανάλογα επιτεύγματα και στην πρωτεύουσα της χώρας. Τυγχάνουν μεγάλης υποστήριξης μεταξύ των ισπανόφωνων χωρών της Λατινικής Αμερικής, όμως ο μεγάλος «βραχνάς» δεν είναι άλλος από την οικονομική κρίση που μαστίζει τον ευρωπαϊκό νότο.

Πολλοί αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν η Ισπανία, με τα εκατομμύρια των ανέργων, την «άγρια» λιτότητα, τις χρεοκοπημένες τράπεζες και την απειλή του μνημονίου να «επικρέμεται» πάνω από το κεφάλι της, να υπόσχεται επενδύσεις περίπου 5 δισ. ευρώ για τη φιλοξενία των Ολυμπιακών Αγώνων, μέσα σε ένα κλίμα γενικευμένης (και όχι μόνο οικονομικής) αβεβαιότητας. Ο φάκελος της Μαδρίτης είναι σαφώς πιο «συμμαζεμένος» οικονομικά σε σχέση με τις άλλες δύο υποψηφιότητες, αλλά και πάλι τα λεφτά είναι πολλά…

δολ, αμπε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.