To Settlers of Catan ή “Οι Άποικοι του Κατάν” είναι ένα από τα καλύτερα επιτραπέζια παιχνίδια για να παίξει κανείς με την οικογένεια και τους φίλους. Αν ψάχνετε για ένα ευχάριστο και απολαυστικό επιτραπέζιο παιχνίδι που να είναι κατάλληλο για να παίξει όλη η οικογένεια, τότε το Catan είναι ένα επιτραπέζιο παιχνίδι που πρέπει να δοκιμάσετε.

Εισαγωγή στο Catan

Ο Klaus Teuber δημιούργησε τους Αποίκους του Catan το 1995, κερδίζοντας το γερμανικό βραβείο ως παιχνίδι της χρονιάς “Spiel des Jahres”. Έκτοτε έχει μεταφραστεί σε 35 γλώσσες και έχει πουλήσει περισσότερα από 32 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως!

Ας δούμε ορισμένα βασικά πράγματα για το παιχνίδι που άλλαξε τον κόσμο των επιτραπέζιων παιχνιδιών. Το βασικό παιχνίδι του Catan είναι για τρεις έως τέσσερις παίκτες και διαρκεί περίπου 1 με 1,5 ώρα. Είναι ένα παιχνίδι στρατηγικής, το οποίο μπορεί να παίξει και κάποιος εντελώς αρχάριος ενώ ταυτόχρονα μπορεί να δυσκολέψει ακόμα και τους πιο έμπειρους παίκτες.

Στόχος του κάθε παίκτη στο Κατάν είναι να φτάσει τους δέκα πόντους νίκης. Όποιος συλλέξει πρώτος 10 πόντους νίκης κερδίζει.

Πόντους, μπορεί να συλλέξει κανείς χτίζοντας οικισμούς και πόλεις, αποκτώντας κάρτες ανάπτυξης και έχοντας το μεγαλύτερο δρόμο ή το μεγαλύτερο στρατό. Για να μπορεί κανείς να κατασκευάσει ή να αποκτήσει κάτι, χρειάζεται έναν συνδυασμό από πόρους όπως τούβλα, σιτηρά, ξυλεία, μετάλλευμα και μαλλί. Οι πόροι που θα μαζέψει κανείς εξαρτώνται από το πού έχουν χτίσει οικισμούς και τη ζαριά που θα έρθει ανά γύρο. Το πιο ενδιαφέρον όμως του παιχνιδιού είναι ότι μπορεί κανείς να κάνει και ανταλλαγές με τους συμπαίκτες του.

5 λόγοι για τους οποίους το Catan είναι ένα πάρα πολύ καλό οικογενειακό επιτραπέζιο παιχνίδι

  1. Είναι εύκολο στο στήσιμο και στην κατανόηση

Οι άποικοι του καταν σαν παιχνίδι στήνεται εύκολα ενώ οι κανόνες του είναι αρκετά απλοί και κατανοητοί και μπορεί κανείς εύκολα να το κατανοήσει και να το παίξει. Κάθε παίκτης έχει μπροστά του και μία μικρή κάρτα με τους πόρους που απαιτούνται για να χτίσει κανείς.

  1. Η σειρά του κάθε παίκτη έχει εύκολα βήματα

Ο κάθε παίκτης στη σειρά του μπορεί να κάνει τις εξής κινήσεις:

* Ρίχνει το ζάρι και είτε παίρνει ο καθένας τους πόρους που του αναλογούν, είτε αν έρθει 7, ενεργοποιείται ο ληστής.

* Κάνει ανταλλαγές αν θέλει, χτίζει ή αγοράζει μία κάρτα αναπτύξεις.

* Μπορεί επίσης να παίξει μία κάρτα ανάπτυξης.

  1. Είναι κατάλληλο για διάφορες ηλικίες και επίπεδα

Το Κατάν είναι κατάλληλο για διάφορα επίπεδα και για ηλικίες 10 ετών και άνω. Ωστόσο θεωρητικά και νεότερα παιδιά μπορούν να παίξουν με μία μικρή καθοδήγηση ενώ για μικρότερους παίκτες υπάρχει και το Catan Junior.

  1. Έχει την κατάλληλη ισορροπία στρατηγικής, τύχης και επιλογών

Η ζαριά που θα τύχει σε κάθε γύρα, βοηθά στην καθοδήγηση του παιχνιδιού αλλά δεν είναι ο μόνος ούτε και ο βασικός παράγοντας που θα καθορίσει την εξέλιξη του. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι για να καταφέρει κανείς να εξελιχθεί και να κερδίσει στο Catan. Μπορεί να “επενδύσει στα ακίνητα”, ή να επικεντρωθεί στις κάρτες ανάπτυξης. Οι συναλλαγές με τους άλλους παίκτες θα παίξουν επίσης καθοριστικό ρόλο.

  1. Είναι ένα φιλικό, κοινωνικό παιχνίδι 

Το Catan έχει σχεδιαστεί για να ενθαρρύνει την αλληλεπίδραση με τους άλλους παίκτες. Οι ανταλλαγές είναι ένα από τα πιο απολαυστικά σημεία του παιχνιδιού.Μπορείτε να βρείτε το catan σε ελληνικά και αγγλικά καθώς και εναλλακτικές εκδόσεις του σε εκπληκτικές τιμές στο fantasy-shop.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.