Τα περονοφόρα οχήματα αποτελούν έναν αξιόπιστο και ιδιαίτερα χρήσιμο σύμμαχο σε πληθώρα επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη διαχείριση ογκωδών και βαρέων αντικειμένων. Μάλιστα, οι χρήσεις τους είναι πολλές και διαφορετικές ανάλογα τον τύπο και το μοντέλο τους, ενώ κάθε τύπος μπορεί να εκπληρώσει πολλαπλούς σκοπούς.

Συνεπώς, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε τους κυριότερους τύπους και ποια είναι η βασική χρήση του καθενός, έτσι ώστε να μπορείτε να λάβετε μια τεκμηριωμένη απόφαση που θα καλύψει τις ανάγκες της δικής σας επιχείρησης.

Για το πολύπλοκο αυτό ζήτημα μας κατατοπίζουν συνοπτικά και κατανοητά οι ειδικοί από την Kolibioti Group, τον γνωστότερο προμηθευτή ανυψωτικών και περονοφόρων οχημάτων στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

Περονοφόρα αντίβαρου για τη διακίνηση υλικών

Τα περονοφόρα αντίβαρου είναι τα πιο συνηθισμένα ανυψωτικά μηχανήματα που χρησιμοποιούνται σε όλες σχεδόν τις λειτουργίες χειρισμού υλικών. Διαθέτουν διπλή περόνη για τη μετακίνηση βαρέων φορτίων από το ένα μέρος στο άλλο. Χρησιμοποιούνται κυρίως σε αποθήκες εσωτερικού χώρου και καταστήματα, αν και μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε εξωτερικούς χώρους, εφόσον η επιφάνεια είναι σταθερή και επίπεδη.

Μπορούν να έχουν τρεις ή τέσσερις τροχούς. Αυτά που έχουν τρεις τροχούς είναι κατάλληλα για μικρότερα φορτία, όμως έχουν βελτιωμένη ευελιξία σε στενούς χώρους, όπως είναι οι διάδρομοι μιας αποθήκης.

Μηχανήματα reach trucks για χρήση σε αποθήκες με ψηλά ράφια αποθήκευσης παλετών

Τα reach trucks έχουν πάρει το όνομά τους από το εκτεταμένο ύψος ανύψωσής τους που τους δίνει τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε διάφορα σημεία της αποθήκης. Έτσι, είναι μια εξαιρετική λύση, αν η αποθήκη έχει ράφια μέχρι ψηλά και σε αυτά τοποθετούνται παλέτες διαφόρων μεγεθών. Βεβαίως, η προσβασιμότητα κάθε μηχανήματος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τύπο του μηχανήματος, αλλά και το μήκος της περόνης.

Οι πλευρικοί φορτωτές είναι ιδανικοί σε στενούς διαδρόμους

Όπως γίνεται σαφές, αυτού του τύπου τα ανυψωτικά μηχανήματα διαθέτουν περόνες στο πλάι του οχήματος, έτσι ώστε να μπορούν να ανυψώνουν φορτία με μεγάλο μήκος ή πλάτος, τα οποία είναι δύσκολο να διαχειριστεί ένα τυπικό περονοφόρο όχημα.

Πρόκειται για μηχανήματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε σε κλειστό είτε σε ανοιχτό χώρο ανάλογα με το αν διαθέτουν κλειστή καμπίνα χειριστή. Συνήθως, όμως, χρησιμεύουν σε εσωτερικές αποθήκες, όπου οι διάδρομοι είναι πολύ στενοί, οπότε η διαχείριση των φορτίων είναι δύσκολη.

Τηλεσκοπικά μηχανήματα στη γεωργία και τον κατασκευαστικό κλάδο

Πρόκειται ουσιαστικά για μικρούς γερανούς που χρησιμοποιούνται κυρίως στον κατασκευαστικό και γεωργικό τομέα. Ονομάζονται έτσι επειδή διαθέτουν τηλεσκοπικό βραχίονα, έτσι ώστε ο χειριστής να έχει πρόσβαση σε πολύ υψηλά σημεία, πολύ υψηλότερα από ό,τι με ένα απλό περονοφόρο όχημα. Ένα ακόμα πλεονέκτημά τους είναι ότι μπορούν να αναλαμβάνουν εργασίες τόσο σε ανώμαλο έδαφος όσο και στον δρόμο, οπότε είναι κατάλληλα για πλήθος δραστηριοτήτων.

Περονοφόρα μεγάλης δυνατότητας για εξωτερικούς χώρους

Τα περονοφόρα μεγάλης δυνατότητας διαθέτουν ειδικά ελαστικά για σταθερότητα σε ανώμαλο έδαφος. Επίσης, χάρη στην υψηλότερη ισχύ του κινητήρα τους, έχουν μεγαλύτερη ανυψωτική ικανότητα και ευελιξία σε κάθε χώρο.

Είναι ιδανικά για τη μεταφορά βαρέων φορτίων σε δύσβατα μέρη, ενώ ορισμένα μοντέλα μπορούν να διαχειριστούν έως και 3 τόνους ανά φορτίο. Εφόσον έχουν προσεκτικά βαθμονομημένο αντίβαρο στο πίσω μέρος τους, μπορούν να λειτουργήσουν ακόμα και σε λάσπη, πάγο ή χιόνι.

Παλετοφόρα για αποθηκευτικούς χώρους με χαμηλό ύψος

Τα παλετοφόρα χρησιμοποιούνται για την εύκολη μεταφορά παλετών, καθώς διαθέτουν περόνες που τα βοηθούν να σηκώσουν το φορτίο από το έδαφος με ευελιξία. Ωστόσο, έχουν περιορισμένη εμβέλεια ως προς το ύψος, σε αντίθεση με τα ανυψωτικά μηχανήματα που έχουν ικανότητα στοίβαξης. Συνεπώς. χρησιμεύουν για τη μετακίνηση φορτίων από το ένα σημείο στο άλλο, αρκεί να είναι σε περίπου ίδιο επίπεδο ύψους.

Αν δεν είστε σίγουροι για τον τύπο του περονοφόρου που είναι κατάλληλο για τη δική σας επιχείρηση, επικοινωνήστε με τους ειδικούς από την Kolibioti Group, οι οποίοι θα σας κατατοπίσουν με ακρίβεια και θα σας καθοδηγήσουν σε αυτή τη σημαντική απόφαση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.