Η τιμή του χρυσού θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 2.000 δολάρια ανά ουγγιά λόγω του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, που έχει συμβάλει στην αύξηση της τιμής του χρυσού κατά 6% το πρώτο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με την Invesco.

Επικαλούμενη στοιχεία του Bloomberg, η εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων είπε ότι η τιμή έφτασε τα 1.937 δολάρια από 1.829 δολάρια. Πρόκειται δηλαδή για αύξηση 6%, την οποία περιέγραψε ως «μέτρια» αλλά τόνισε ότι παράλληλα άλλα στοιχεία υποχώρησαν κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου, όπως για παράδειγμα ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε κατά 5%.

Σύμφωνα με την έκθεση της Invesco, οι γεωπολιτικές εντάσεις κατά τους πρώτους μήνες του 2022 και ο επακόλουθος πόλεμος στην Ουκρανία οδήγησαν σε αύξηση της τιμής του χρυσού παρά το γεγονός ότι οι αποδόσεις ομολόγων αυξήθηκαν και ενώ αυτά τα δύο συνήθως πηγαίνουν αντιστρόφως ανάλογα.

Να σημειωθεί ότι το κλασικό safe haven asset κατέγραψε ράλι του 3,4% στις 24 Φεβρουαρίου μετά την εισβολή στην Ουκρανία ενώ στις 8 Μαρτίου άγγιξε τα 2.051 δολάρια ανά ουγγιά.

“Όταν βλέπουμε αύξηση στα ομόλογα, περιμένουμε συνήθως πτώση στην τιμή του χρυσού αλλά κάτι ασυνήθιστο συμβαίνει”, δήλωσε ο Paul Jackson, επικεφαλής της παγκόσμιας έρευνας κατανομής περιουσιακών στοιχείων της Invesco.

Σύμφωνα με τον ίδιο αυτό μπορεί να συμβαίνει για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι λόγω του αυξημένου κινδύνου λόγω του πολέμου, οι επενδυτές αναζητούν ασφαλή περιουσιακά στοιχεία σε περιόδους αβεβαιότητας. Ένας άλλος λόγος είναι ότι “η συμπεριφορά του χρυσού σε σχέση με τον πληθωρισμό μπορεί να αλλάζει, επιστρέφοντας σε ανάλογη σχέση μετά την αντιστρόφως ανάλογη σχέση τους που υπάρχει από την παγκόσμια οικονομική κρίση και μετά”, επισημαίνει ο αναλυτής.

Σε παλιότερες δηλώσεις ο Edward Moya, ανώτερος αναλυτής αγοράς στη χρηματιστηριακή OANDA είχε πει επίσης: ”Ο χρυσός προσελκύει ένα ευρύ φάσμα επενδυτών που αναζητούν προστασία καθώς συνειδητοποιούν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει γρήγορη επίλυση αυτής της κατάστασης (Ρωσο-Ουκρανίας)”

Η Invesco επικαλέστηκε επίσης στοιχεία από το World Gold Council (Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού) που δείχνουν ότι οι καθαρές εισροές παγκόσμιων χρηματιστηρίων χρυσού (ETF) έφθασαν τους 187,3 τόνους ή 11,8 δισεκατομμύρια δολάρια τον Μάρτιο, ανεβάζοντας τη συνολική αξία των υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων στα 239,7 δισεκατομμύρια δολάρια – ακριβώς κάτω από το ρεκόρ του 240,3 δισεκατομμύρια δολάρια που σημειώθηκε τον Αύγουστο του 2020.

Το πώς θα κινηθούν οι Κεντρικές Τράπεζες ως προς την εφαρμογή αυστηρότερων μέτρων αλλά και οι προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων που τροφοδοτούνται από τον υψηλότερο από το αναμενόμενο πληθωρισμό, θα μπορούσε να αποτελεί έναν μοχλό για το πώς θα κινηθεί η τιμή του χρυσού το υπόλοιπο έτος, σύμφωνα με την Invesco.

«Ιστορικά, θεωρούμε ότι το καλύτερο περιβάλλον για τον χρυσό είναι η ύφεση στις ΗΠΑ, καθώς αυτό θα μείωνε τις πραγματικές αποδόσεις των ομολόγων και θα αποδυνάμωνε το αμερικανικό δολάριο. Το μοντέλο μας υποδηλώνει ότι ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα μπορούσε να ωθήσει τον χρυσό πάνω από τα 2.000 δολάρια και πιθανώς υψηλότερα εάν το ασφάλιστρο κινδύνου Ρωσίας-Ουκρανίας παραμείνει σε αυτά επίπεδα», δήλωσε ο Paul Jackson.

Σχετικά με τα κρυπτονομίσματα και το εάν αποτελούν αντιστάθμιση έναντι του γεωπολιτικού κινδύνου, ο Τζάκσον είπε: «Πολλοί επενδυτές μπορεί να θεωρούν ότι τα κρυπτονομίσματα θα μπορούσαν επίσης να μετριάσουν ακραίες οικονομικές συνέπειες, θεωρώντας ότι έχουν παρόμοιο ρόλο με το χρυσό σε ένα χαρτοφυλάκιο. Ωστόσο, θα επισημάνουμε ότι είναι εξαιρετικά ασταθή (το Bitcoin έπεσε από τα 67.734 δολάρια στα 35.364 δολάρια σε λίγο περισσότερο από δύο μήνες έως τις 23 Ιανουαρίου 2022)», πρόσθεσε ο ίδιος.

Δείτε την τιμή του χρυσού σήμερα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.