Καταργείται η αυτοτελής φορολόγηση των χρηματικών δωρεών και γονικών παροχών για απόκτηση α΄κατοικίας στα νέα ζευγάρια, από τους γονείς και τος οικείους τους.

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που παίρνει από σήμερα τον δρόμο της συζήτησης και ψήφισης στη Βουλή, περιλαμβάνει και διάταξη που απαλλάσσει από τον φόρο 10% τους γονείς (αλλά και τα παιδιά τους από το «πόθεν έσχες») για αγορά πρώτης κατοικίας με αξία έως 150.000 ευρώ.



Με τον τρόπο αυτό, ένας γονιός δεν θα πληρώνει πλέον φόρο έως 15.000 ευρώ (!) αν δώσει έως 150.000 ευρώ στο παιδί του να αγοράσει σπίτι. Και θα πληρώνει μόλις 1% φόρο αντί 10%, για δωρεά έως 300.000 ευρώ. Ωστόσο οι άλλες δοσοληψίες μεταξύ συγγενών εξακολουθούν να φορολογούνται (πχ αν αφορούν σε αγορά εξοχικής κατοικίας ή ΙΧ αυτοκινήτου κλπ). Επιπλέον ο γονέα βαρύνεται με την υποχρέωση κάλυψης του πόθεν έσχες, για τα ποσά που δωρίζει τα τέκνα.

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που εισάγεται στη Βουλή για να ψηφιστεί πριν τα τέλη του μηνός, προβλέπει ακόμα:

1. Μειώσεις τελών ΙΧ – ακριβαίνουν τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα

2. Ακύρωση τέλους επιτηδεύματος σε αγρότες

3. «Προσκλητήριο» σε συνταξιούχους εξωτερικού με φόρο 7%

4. Αφορολόγητο 300 ευρώ για κουπόνι διακοπών

5. Ευνοϊκή φορολόγηση για διανομή μετοχών σε εργαζόμενους

6. Νέα επιτροπή Συμβιβασμού στην ΑΑΔΕ με έκπτωση 35%-75%

7. Επιδότηση δόσης σε δάνεια με υποθήκη Α΄κατοικίας για κορωονοϊόπληκτους, δηλαδή:

– για όσους ανήκουν στις λίστες των ΑΦΜ που εντάχθηκαν στα μέτρα στήριξης

– για όσους είχαν μείωση μισθών και εισοδημάτων μετά τον Κορωνοϊό (δηλαδή μείωση εσόδων στο δίμηνο Απριλίου – Μαρτίου εν σχέσει με το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου.

– για όσους είχαν μείωση τζίρου μετά τον Κορωνοϊό (δηλαδή μείωση εσόδων στο β τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου 2020 εν σχέσει με το β΄τρίμηνο 2019 βάσει των δηλώσεων ΦΠΑ).

protothema

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.