Εκδόθηκε η 3η πρόσκληση για τη δράση «ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ» προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ
Στο ολιστικό στρατηγικό σχέδιο της Κυβέρνησης για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα την επόμενη δεκαετία, αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκρέκας, κατά την επίσκεψή του, την Τρίτη, στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας.

Βασικοί άξονες αυτού του σχεδίου, σημείωσε ο κ. Σκρέκας, είναι η στήριξη του εισοδήματος των μικρομεσαίων αγροτών, η προσέλκυση νέων αγροτών και η προστασία του περιβάλλοντος. Επιπλέον, προσέθεσε ότι αυτό το σχέδιο περιλαμβάνει και τις αγροτικές υποδομές, δηλαδή τα εγγειοβελτιωτικά έργα.

Ο Υφυπουργός μίλησε για τους στόχους της ευρωπαϊκής αγροτικής πολιτικής μέχρι το 2030 και ειδικότερα για τη μείωση κατά 50% της περίσσειας λιπασμάτων, τη μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων κατά 50% και τη μετατροπή έως του 25% των συνολικά χρησιμοποιούμενων αγροτικών εκτάσεων σε βιολογικές καλλιέργειες.

Ο κ. Σκρέκας συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο, τον Δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο και τον Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, Στάθη Αναστασόπουλο.

Στη συνέχεια, επισκέφθηκε τον αγροτικό συνεταιρισμό σύκων και ξηρών καρπών Συκική, που ασχολείται με την παραγωγή, εμπορία και συσκευασία των εκλεκτών σύκων Καλαμάτας, ενώ βρέθηκε στις εγκαταστάσεις των εταιρειών Agrexpo και Agrovim, που εξάγουν τα προϊόντα τους σε όλο τον κόσμο, προσθέτοντας υπεραξία στα μοναδικά ελληνικά αγροτικά προϊόντα.

Το βράδυ, μίλησε στη συνάντηση της Εταιρικής Σχέσης για την κατάρτιση του στρατηγικού σχεδίου της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2021-2027.

Εκδόθηκε η 3η πρόσκληση για τη δράση «ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ» προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων – Γενική Γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων/Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής ΠΑΑ εξέδωσε την 3η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη Δράση 10.1.08 «Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδόπτερων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)» του Μέτρου 10 «Γεωργοπεριβαλλοντικά και κλιματικά μέτρα» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020.

Ο προϋπολογισμός της πρόσκλησης ανέρχεται στα 20 εκατομμύρια υερώ.

Η υποβολή των αιτήσεων στήριξης πραγματοποιείται κατά το διάστημα από 30/07/2020 έως 07/09/2020.

Δικαιούχοι της δράσης μπορούν να κριθούν γεωργοί, φυσικά και νομικά πρόσωπα ή ομάδες αυτών, οι οποίοι είναι κάτοχοι γεωργικής έκτασης. Τα αιτούμενα προς ένταξη αγροτεμάχια πρέπει να είναι δηλωμένα στην Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης (ΕΑΕ) του έτους 2020 του υποψηφίου με επιλέξιμες για τη δράση καλλιέργειες: ροδακινιά, νεκταρινιά, βερικοκιά, μηλιά, αχλαδιά, κυδωνιά και, για πρώτη φορά, δαμασκηνιά και αμπέλι (οινοποιήσιμο, επιτραπέζιο, σταφίδα).

Οι δικαιούχοι της δράσης δεσμεύονται για μια πενταετία, η οποία ξεκινά από την 1η Απριλίου 2020, να εφαρμόζουν τη μέθοδο της παρεμπόδισης σύζευξης των μικρολεπιδοπτέρων – εχθρών των επιλέξιμων στο πλαίσιο της δράσης καλλιεργειών και συγκεκριμένα της καρπόκαψας, της ανάρσιας και του φυλλοδέτη στην περίπτωση της ροδακινιάς, νεκταρινιάς και βερικοκιάς, της καρπόκαψας της μηλιάς στην περίπτωση της μηλιάς, αχλαδιάς και κυδωνιάς, της καρπόκαψας της δαμασκηνιάς στην περίπτωση της δαμασκηνιάς και της ευδεμίδας στην περίπτωση του αμπελιού.

Η ενισχυόμενη μέθοδος συνίσταται στην εγκατάσταση φερομονικών ατμιστήρων/διαχυτήρων (dispensers) και παγίδων παρακολούθησης. Οι ατμιστήρες/διαχυτήρες απελευθερώνουν φερομόνη φύλου με αποτέλεσμα να αποτρέπεται η σύζευξη των ακμαίων των μικρολεπιδοπτέρων-στόχων και να ελαχιστοποιείται, έτσι, ο πληθυσμός των επιβλαβών για τις καλλιέργειες προνυμφών των εντόμων.

Στόχος της δράσης είναι η σταδιακή υποκατάσταση της χημικής καταπολέμησης των εντόμων – στόχων της δράσης, συμβάλλοντας, με τον τρόπο αυτό, στη βελτίωση της ποιότητας των υδατικών πόρων και στην ανάκαμψη της βιοποικιλότητας στους οπωρώνες και τους αμπελώνες στους οποίους θα εφαρμοστεί η ενισχυόμενη μέθοδος.

Η πρόσκληση θα βρίσκεται αναρτημένη στο πρόγραμμα «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» www.diavgeia.gov.gr, στους διαδικτυακούς τόπους του ΥπΑΑΤ www.minagric.gr, του ΠΑΑ www.agrotikianaptixi.gr και του ΕΣΠΑ www.espa.gr.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υλοποιεί με συνέπεια και συνέχεια, παρεμβάσεις με θετικό αντίκτυπο στην επίτευξη του εθνικού και ευρωπαϊκού στρατηγικού στόχου για περιβαλλοντικά βιώσιμη γεωργική δραστηριότητα, όπως αυτός αποτυπώνεται στη νέα «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία» (European Green Deal) και τη στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» (F2F), στην οποία προβλέπεται ποσοτικοποιημένος στόχος για τη μείωση κατά 50% της χρήσης χημικών φυτοφαρμάκων και του κινδύνου που συνδέεται με αυτά, έως το έτος 2030.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.