ΜΑΥΡΟΣ ΚΑΙΡΟΣ - ΦΟΡΟΙΘέμα ημερών είναι οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν σε ό,τι… κινείται και σχετίζεται με τις αντικειμενικές αξίες, αφού σε διαφορετική περίπτωση η προστατευτική ομπρέλα σε επιδόματα, τεκμήρια και αφορολόγητα θα… ξεχειλώσει και θα πρέπει να βρεθούν επιπλέον κονδύλια στον Προϋπολογισμό.

Αν και σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο το οικονομικό επιτελείο είναι έτοιμο, είναι προφανές ότι οι χειρισμοί πρέπει να είναι χειρουργικοί, αφού σε διαφορετική περίπτωση το αλαλούμ θα είναι απίστευτο. Κατ’ αρχάς, θα πρέπει να αναμένονται αλλαγές στα περιουσιακά κριτήρια στο επίδομα θέρμανσης, αλλιώς οι δικαιούχοι θα πολλαπλασιαστούν λόγω της μείωσης των αντικειμενικών αξιών. Με βάση τα ισχύοντα, το επίδομα δικαιούνται οι άγαμοι με περιουσία ως 100.000 ευρώ και οι έγγαμοι με περιουσία ως 200.000 ευρώ.

Αλλαγές θα γίνουν και στον αναθεωρημένο νόμο Κατσέλη, όπως άλλωστε είχαν προαναγγείλει αρμόδια κυβερνητικά στελέχη όταν είχε επιτευχθεί συμφωνία με το Κουαρτέτο τον περασμένο Νοέμβριο. Σήμερα προστατεύεται απολύτως το 25% των υπερχρεωμένων νοικοκυριών με τη λογική ότι τα όρια κύριας κατοικίας είναι 120.000 ευρώ για άγαμο, με προσαύξηση 40.000 ευρώ για σύζυγο και 20.000 ευρώ για κάθε παιδί ως τρία, άρα για αξία κατοικίας ως 220.000 ευρώ το πολύ. Προστασία υπό προϋποθέσεις (επανυπολογισμός δανείου και δόσεων) παρέχεται και τα νοικοκυριά που κινούνται στη ζώνη 25- 60%, με ανώτατο όριο αξίας κατοικίας τις 280.000 ευρώ.

Υπό αναθεώρηση είναι πιθανότατα και τα περιουσιακά όρια για όσους μπορούν να υπαχθούν στις διατάξεις περί αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, δηλαδή για όσους δικαιούνται επιδότησης ενοικίου, κάρτα σίτισης και δωρεάν ρεύμα. Σήμερα, το όριο είναι 90.000 ευρώ, με προσαύξηση 10.000 ευρώ για κάθε ανήλικο παιδί και 15.000 ευρώ για κάθε ενήλικο προστατευόμενο, με μέγιστη αξία περιουσίας τις 200.000 ευρώ.

Όσο προχωράμε, πάντως, στον… σκληρό πυρήνα των φορολογικών διατάξεων τα πράγματα ζορίζουν, καθώς θα πρέπει να συνεκτιμηθούν κι άλλες παράμετροι π.χ. οι επιβαρύνσεις στις μεταβιβάσεις από ενδεχόμενες αλλαγές στα αφορολόγητα. Σήμερα, το αφορολόγητο πρώτης κατοικίας είτε για αγορά είτε για γονική παροχή είτε για κληρονομιά διαμορφώνεται ως εξής:

  • 200.000 ευρώ για άγαμο και 250.000 ευρώ για έγγαμο, με προσαύξηση 25.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο παιδιά και 30.000 ευρώ για το τρίτο και το καθένα από τα επόμενα
  • για οικόπεδο το αφορολόγητο ξεκινά από τις 50.000 ευρώ για άγαμο και πάει στις 100.000 ευρώ για έγγαμο, με προσαύξηση 10.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο παιδιά και 15.000 ευρώ για το τρίτο και το καθένα από τα επόμενα.

Πέρα από την πρώτη κατοικία, για γονικές παροχές, κληρονομιές και δωρεές, ισχύουν τα εξής αφορολόγητα, ανάλογα με το βαθμό συγγένειας:

  • 150.000 ευρώ για την πρώτη κατηγορία
  • 30.000 ευρώ για τη δεύτερη κατηγορία
  • 6.000 ευρώ για την τρίτη κατηγορία
  • μετά την 26/1/2010, όταν κληρονόμος είναι σύζυγος ή ανήλικο τέκνο του κληρονομουμένου, απαλλάσσεται από το φόρο κληρονομιάς αξία κληρονομιαίας περιουσίας μέχρι 400.000 ευρώ για κάθε κληρονόμο (με αντίστοιχο περιορισμό των κλιμακίων υπολογισμού του φόρου της Α΄ κατηγορίας).

Οι αντικειμενικές αξίες σχετίζονται, όμως και με τα τεκμήρια ιδιοκατοίκησης, αφού πέρα από την κλιμάκωση τους ανάλογα με την επιφάνεια του ακινήτου, προβλέπεται και προσαύξηση ανάλογα με την Τιμή Ζώνης που βρίσκεται το ακίνητο κι αυτά τα όρια πιθανότατα να αλλάξουν. Επί του παρόντος, προκειμένου για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με Τιμή Ζώνης από 2.800 ευρώ έως 4.999 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, τα τεκμήρια προσαυξάνονται κατά 40% και για περιοχές με Τιμή Ζώνης από 5.000 ευρώ και άνω το τετραγωνικό μέτρο, κατά 70%.


Γιώργος Παππούς 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.