ΧΑΟΣ ΣΤΑ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ

Μόλις 91 επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν απολυθείTo χάος των πειθαρχικών συμβουλίων και τις δραματικές καθυστερήσεις που υπάρχουν για την εκδίκαση υποθέσεων επίορκων δημοσίων υπαλλήλων, αποκαλύπτει έγγραφο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον Αντ. Μανιτάκη, με αφορμή σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΜ.ΑΡ Θωμά Ψύρρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τις 1.530 φθάνουν οι διώξεις υπαλλήλων στα πρωτοβάθμια πειθαρχικά συμβούλια για όλες τις περιπτώσεις παραπτωμάτων που προβλέπει ο νόμος 528/2007. Την ίδια στιγμή, οι υποθέσεις που εκκρεμούν στο Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο είναι 577, εκ των οποίων οι 433 αφορούν σε υπαλλήλους υπουργείων, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ β΄ βαθμού και οι 144 αφορούν σε υπαλλήλους των ΟΤΑ α΄ βαθμού. Έχουν ήδη εξεταστεί 250 υποθέσεις και έχει επιβληθεί το μέτρο της οριστικής παύσης μόλις σε 91 περιπτώσεις, ενώ, συγκροτήθηκε και το τρίτο τμήμα του δευτεροβάθμιου πειθαρχικού συμβουλίου που αφορούσε τους δήμους και τις περιφέρειες, το οποίο εκδικάζει 149 εκκρεμείς υποθέσεις υπαλλήλων ΟΤΑ.

Οπως φαίνεται από το έγγραφο, στα πειθαρχικά συμβούλια «κολλάνε» οι απολύσεις πραγματικά επίορκων υπαλλήλων ενώ παράλληλα, βρίσκονται σε ομηρεία εκατοντάδες άλλοι οι οποίοι περιμένουν πότε θα εκδικαστούν οι υποθέσεις τους ώστε να εκδοθούν και οι σχετικές αποφάσεις.

Όπως ενημερώνει ο υπουργός, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προέβη σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την επίσπευση των διαδικασιών σύστασης και συγκρότησης των πειθαρχικών συμβουλίων και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επιτάχυνση των απαιτούμενων ενεργειών προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία το συντομότερο δυνατό.
Ο υπουργός παραδέχεται, πάντως, ότι δεν μπορεί να παρέμβει αποφασιστικά στα πειθαρχικά συμβούλια τονίζοντας ότι «δεν έχει αρμοδιότητα υπόδειξης στους αρμόδιους φορείς, αλλά περιορίζεται στη διατύπωση προτάσεων-κατευθύνσεων, καθώς και στη διενέργεια των απαραίτητων οχλήσεων προς τα αρμόδια υπουργεία και στη στενή παρακολούθηση της όλης πορείας των ενεργειών τους».

Βάσει των στοιχείων που έχει στη διάθεσή του το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο, στο οποίο κοινοποιούνται υποχρεωτικά οι αποφάσεις σύστασης και συγκρότησης όλων των πειθαρχικών συμβουλίων, έως σήμερα έχουν συσταθεί 60 πειθαρχικά συμβούλια για τα υπουργεία, τα ΝΠΔΔ που εποπτεύονται από αυτά και τους ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού.

Μετακλητοί
Εξάλλου, σε άλλο έγγραφο του ίδιου υπουργείου, καταγράφεται οριακή μείωση των μετακλητών υπαλλήλων. Οπως φαίνεται, ενώ ο αριθμός των μετακλητών ανήλθε σε 1.254 το Νοέμβριο του 2012, ο αριθμός έφτασε τους 1.220 το Μάρτιο του 2013, δηλαδή μειώθηκαν μόλις κατά 34. Τα στοιχεία αφορούν απογεγραμμένους υπαλλήλους που έχουν διοριστεί ή προσληφθεί σε θέση μετακλητού υπαλλήλου και όχι δημοσίους υπαλλήλους που υπηρετούν με μετακίνηση, απόσπαση, διάθεση ή παράλληλη άσκηση καθηκόντων σε θέση μετακλητού υπαλλήλου.

Τέλος, σε άλλο έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο υπουργός τονίζει μεταξύ άλλων ότι «σύμφωνα με τα κριτήρια για την κινητικότητα, προβλέπεται ειδική μοριοδότηση για τους υπαλλήλους υψηλών προσόντων (απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος, κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών ή κάτοχοι δεύτερου τίτλου της ίδιας εκπαιδευτικής βαθμίδας), προκειμένου να αξιοποιηθούν οι ιδιαίτερες ικανότητες τους και να ενδυναμωθούν οι δημόσιες υπηρεσίες με το κατάλληλο στελεχιακό δυναμικό».

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.