http://www.epiruspost.gr/images/stories/oikonomia/AGROTIKA_FOTOB.jpgΤις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που επιβάλουν ειδικό τέλος σε όσους έχουν εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά υπερασπίστηκε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ασημάκης Παπαγεωργίου εξηγώντας ότι «σήμερα το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ είναι 1,4 δις ευρώ. Χωρίς τα μέτρα το 2014 θα ήταν 2,5 δις ευρώ ενώ θα έπρεπε να είναι μηδενικό. Αν πτωχεύσει ο ΛΑΓΗΕ θα επηρεαστεί όλη η αλυσίδα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η ΔΕΗ οι τράπεζες και υπενθυμίζω ότι η Αργεντινή έτσι πτώχευσε από την κατάρρευση αγοράς ενέργειες».

Να σημειωθεί ότι οι αγρότες που διαδήλωσαν στο ΥΠΕΚΑ την… οργή τους για δεύτερη φορά την περασμένη Παρασκευή, κάνουν λόγο για τεχνητό έλλειμμα. Όσον αφορά τα αγροτικά φωτοβολταϊκά, πάντως, έρχονται ευνοϊκές ρυθμίσεις, γεγονός που δείχνει ότι οι κινητοποιήσεις «έπιασαν τόπο», επιβεβαιώνοντας το paseges.gr που έκανε λόγο για επερχόμενες ευνοϊκές ρυθμίσεις. Ο υφυπουργός μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών υποθέσεων της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο πρόσθεσε πως μετά το Πάσχα, το υπουργείο Περιβάλλοντος θα φέρει νομοσχέδιο που θα στοχεύει στην εξυγίανση της αγοράς των ΑΠΕ και θα περιλαμβάνει «διατάξεις – ειδικά μέτρα που δεν περιλαμβάνονται στο μεταρρυθμιστικό πλάνο της ΡΑΕ για μεταρρυθμιστικές αλλαγές σε όλη την αγορά του ηλεκτρισμού».

Σημείωσε μάλιστα ότι στο προωθούμενο νομοσχέδιο θα ενταχθούν ευνοϊκές διατάξεις για τους αγρότες και συγκεκριμένα «Θα προχωρήσουμε σε διόρθωση, στα εφικτά πλαίσια, ώστε να δοθεί 2μηνη παράταση για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στους κατ επάγγελμα αγρότες. Για τους αγρότες και τα νησιά που είναι αποσυνδεδεμένα το ειδικό τέλος θα είναι με το καθεστώς του Νοεμβρίου και όχι με το νέο», ενώ πρόσθεσε ότι «με τον κ. Στουρνάρα ψάχνουμε λύση για το ΦΠΑ και για φόρο που πληρώνουν οι αγρότες και οι άλλοι που είναι στις ΑΠΕ. Θεωρώ ότι μέσα στον επόμενο μήνα θα βρεθεί η λύση ώστε να διευκολυνθούν οι παραγωγοί και ειδικά οι αγρότες».

Τέλος ο υφυπουργός επανέλαβε ότι από 1.1.2014 θα καταργηθεί ο μηχανισμός ανάκτησης μεταβλητού κόστους μέσω του οποίου επιδοτούνταν οι μονάδες φυσικού αερίου που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια.

www.epiruspost.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.