Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα της Ενωσης στην πιο κρίσιμη καμπή της ιστορίας της
Η ΑΕΚ, η Β' Εθνική και ο κίνδυνος πτώχευσης

Λίγες ημέρες μετά τον εορτασμό των 89ων γενεθλίων της η ΑΕΚ βιώνει την τραγική πραγματικότητα που την στέλνει σε ένα πρωτόγνωρο για εκείνη σταυροδρόμι. Ο αγωνιστικός υποβιβασμός της στη Β’ Εθνική κατηγορία είναι πλέον αναπόφευκτος καθώς ο «τελικός» απέναντι στον Πανθρακικό διεκόπη με υπαιτιότητά της, κάτι που συνεπάγεται ότι εκτός του ότι χάνει τον αγώνα, τιμωρείται και με αφαίρεση τριών βαθμών γεγονός το οποίο της απαγορεύει να διεκδικήσει την παραμονή της στη Σούπερ Λίγκα την τελευταία αγωνιστική απέναντι στον Ατρόμητο.

Ωστόσο, παρόλο που ο καπνός από την κιτρινόμαυρη πυρκαγιά δεν πρόλαβε να κάτσει και οι μνήμες από τα όσα συνέβησαν στον αγώνα του ΟΑΚΑ – το μενού του οποίου περιελάμβανε ως και ξυλοδαρμό ποδοσφαιριστών της Ενωσης από οπαδούς της ομάδας τους (πολλά χτυπήματα δέχθηκαν οι Αντώνης Πετρόπουλος και Παύλος Μητρόπουλος) – παραμένουν νωπές, τα σενάρια για την επόμενη ημέρα της ΑΕΚ έχουν ήδη αρχίσει να εξυφαίνονται.

Το μεγάλο ερώτημα αφορά στο ποιος θα μπορούσε να ηγηθεί της όποιας νέας προσπάθειας για την ανάκαμψη της ποδοσφαιρικής ΑΕΚ ώστε αυτή να μην έχει την τύχη της μπασκετικής η οποία βολοδέρνει στις μικρότερες κατηγορίες. Ο εμφανιζόμενος ως επίδοξος αγοραστής της εταιρείας κ. Δημήτρης Βιντιάδης, αφού για 9 μήνες εξήντλησε την υπομονή των φίλων της ομάδας, φαίνεται ότι θα κάνει πίσω καθώς εξ αρχής έκανε λόγο για εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου με την ΑΕΚ στη Σούπερ Λίγκα.

Ο κ. Ντέμης Νικολαΐδης, επικεφαλής μίας ανάλογης προσπάθειας το καλοκαίρι του 2004, είχε ως στόχο την επιστροφή του ως διοικητικός ηγέτης γνωρίζοντας ότι με το έρεισμά του θα προκαλούσε μία νέα πανστρατιά στις τάξεις των οπαδών μέσω της οποίας ήλπιζε ότι θα αντλούσε τα οικονομικά κεφάλαια που μαζί με τα τηλεοπτικά έσοδα και κάποια χρήματα τα οποία ο ίδιος είχε εξασφαλίσει, θα τον βοηθούσαν να κάνει μία νέα αρχή. Αυτό είναι πλέον σχεδόν απίθανο να συμβεί.

Αν η ΑΕΚ εξωθηθεί στη σύσταση διοίκησης μέσω Πρωτοδικείου, όποιοι αναλάβουν τη μεγάλη ευθύνη θα γνωρίζουν ότι στις πλάτες τους παίρνουν και διαπιστωμένα χρέη (προς Δημόσιο, Εφορία και τρίτους) ύψους 35 εκατ. ευρώ. Ο υποβιβασμός στη Β’ Εθνική δεν συνεπάγεται και σβήσιμο των χρεών, μάλιστα στην παρούσα φάση δεν προκύπτει τρόπος για το «πάγωμά» τους δια της νομικής οδού (αν και συνήθως παραθυράκια προκύπτουν).

Φτάνουμε λοιπόν στο σημείο μηδέν. Αν δεν υπάρξει άνθρωπος που θα παρουσιαστεί ως νέος μπροστάρης, η ΑΕΚ λογικά δεν θα υποστεί τη συνέπεια του υποβιβασμού της στη Β’ Εθνική, αλλά μία ακόμα χειρότερη, εκείνη της πτώχευσης που θα τη στείλει απευθείας στη Δ’ Κατηγορία (ή στη διευρυμένη Γ’ των πολλών ομίλων καθώς προωθήθηκε το σχέδιο κατάργησης της Δ’). Κάτι που βέβαια συνεπάγεται και απαλοιφή των χρεών της για τα οποία θα κληθούν να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη φυσικά πρόσωπα κι εν προκειμένω οι πρόεδροί της στο διάστημα 2004-2013.

Εδώ οι κιτρινόμαυροι κύκλοι μπλέκουν το όνομα του κ. Δημήτρη Μελισσανίδη ως του ανθρώπου που θα μπορεί πλέον να πάρει την ΠΑΕ δίχως χρέη (άλλωστε η πάγια τοποθέτησή του ήταν «εγώ δεν πληρώνω τα χρέη των άλλων») και να την οδηγήσει στην ανάκαμψη. Ενδεχομένως και με την αγορά Α.Φ.Μ. άλλης ομάδας το οποίο θα δώσει στην Ένωση το δικαίωμα να ξεκινήσει τη νέα προσπάθειά της από τη Β΄ Εθνική επί της ουσίας ως… κάποια άλλη.

Αρναούτογλου Βαγγέλης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.