Ισχυρισμοί σύρου αντικαθεστωτικού στρατηγού σε αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο

Συρία: «Οι Ρώσοι κατέρριψαν το τουρκικό φάντομ»

Ένας στρατηγός του αντικαθεστωτικού Ελεύθερου Συριακού Στρατού ισχυρίσθηκε – χωρίς να προσκομίσει άλλες αποδείξεις – ότι το τουρκικό αεροσκάφος που κατερρίφθη και συνετρίβη στη Μεσόγειο ανοικτά της Συρίας στις 22 Ιουνίου δεν επλήγη από συριακό πύραυλο, αλλά από ρωσικά πυρά με στόχο να δημιουργηθεί ένταση ανάμεσα στη Συρία και στη Τουρκία.

«Ο βομβαρδισμός ενός μαχητικού με τον τρόπο αυτό δεν συνάδει με τις αρχές του συριακού στρατού. Αυτό το γνωρίζω καλά, παρόλο που στρατιωτικά ανήκω στην αντίθετη πλευρά», τονίζει ο στρατηγός Αμπντουλχαμίτ Ομέρ Ζεκερίγια, σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο Arabiya TV, προσθέτοντας πως «το τούρκικο αεροσκάφος χτυπήθηκε από πυρά που προήλθαν από τη στρατιωτική βάση της Ρωσίας στη Συρία», ενώ επεσήμανε πως υπάρχουν και έγγραφα που να αποδεικνύουν τον ισχυρισμό του – αν και δεν τα επέδειξε.

«Ο θάνατος των δυο τούρκων πιλότων ήταν δολοφονία και μια συνωμοσία στην προσπάθεια [της Ρωσίας] να προκληθεί ένταση ανάμεσα στη Συρία και την Τουρκία», λεει ο Ζεκερίγια, καταλήγοντας πως «ζητούμε συγγνώμη για όσα έχει διαπράξει η απάνθρωπη κυβέρνηση της Συρίας στην Τουρκία και τον τουρκικό πληθυσμό, που μας έχει υποδεχτεί με ανοικτές αγκάλες».

Σε μια προ ημερών έκθεση τούρκων ειδικών που δημοσιοποίησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Αγκυρας, Μπεσίρ Αταλάι αναφερόταν ότι το τουρκικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε από τη συριακή αεράμυνα, όχι όμως από πύραυλο που προσέκρουσε απευθείας πάνω του, αλλά από την έκρηξή του παραδίπλα, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να χάσει ο πιλότος τον έλεγχο του αεροσκάφους και το Φάντομ να πέσει στο νερό.

«Ο πύραυλος εδάφους-αέρους της συριακής αεράμυνας εξερράγη πίσω κι αριστερά του αεροσκάφους και η έκρηξη έκανε τους πιλότους να χάσουν τον έλεγχο, το σκάφος έχασε ύψος και προσέκρουσε στην επιφάνεια της θάλασσας», ήταν το πόρισμα του στρατιωτικού εισαγγελέα στην Κωνσταντινούπολη, τονίζοντας ωστόσο πως το αεροσκάφος έγινε στόχος σε διεθνή εναέριο χώρο κι όχι στον συριακό εναέριο χώρο, όπως επέμενε η Δαμασκός. Το F-4 εντοπίστηκε λίγες ημέρες μετά την πτώση του σε βάθος περίπου 1300 μέτρων και μέσα στο κόκπιτ βρέθηκαν και οι σοροί των δύο πιλότων.

ΔΟΛ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.