67 εκατ. Αμερικανοί είδαν την τηλεμαχία των δύο υποψηφίων για τον Λευκό Οίκο

http://vstatic.doldigital.net/vimawebstatic/B7F66B98A0898607735ACBE268177A59.jpgΠερισσότεροι από 67 εκατομμύρια Αμερικανοί παρακολούθησαν στην τηλεόραση την πρώτη τηλεμαχία μεταξύ των δύο υποψηφίων για τον Λευκό Οίκο, του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και του ρεπουμπλικανού αντιπάλου του, Μιτ Ρόμνεϊ, ανακοίνωσε την Πέμπτη η εταιρεία Nielsen.

Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό τηλεθέασης ενός debate τα τελευταία 20 χρόνια.

Σε σχέση με την πρώτη τηλεμαχία μεταξύ του Μπαράκ Ομπάμα και του αντιπάλου του στις εκλογές του 2008, Τζον Μακέιν, η αύξηση της τηλεθέασης ήταν της τάξης του 28% καθώς τότε 52 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν παρακολουθήσει τη συζήτηση των δύο υποψήφιων προέδρων.

Τα 67 εκατομμύρια τηλεθεατές της φετινής πρώτης τηλεμαχίας είναι το μεγαλύτερο τηλεοπτικό «ακροατήριο» από την εποχή της τηλεμαχίας με αντιπάλους τον Δημοκρατικό, Μπιλ Κλίντον, τον Ρεπουμπλικανό Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο και τον ανεξάρτητο Ρος Περό που έγινε τον Οκτώβριο του 1992 και την οποία είχαν παρακολουθήσει 69.900.000 τηλεθεατές, σύμφωνα με την Nielsen.

Το ρεκόρ τηλεθέασης εξακολουθεί να κατέχει η συζήτηση μεταξύ του Δημοκρατικού πρώην προέδρου, Τζίμι Κάρτερ, με τον Ρεπουμπλικάνο πρώην πρόεδρο, Ρόναλντ Ρέιγκαν, στις 28 του Οκτωβρίου του 1980, με 80,6 εκατομμύρια τηλεθεατές.

Εν τω μεταξύ μία ημέρα μετά την «άνευρη» παρουσία του στο πρώτο από τα τρία ντιμπέιτ με τον Μιτ Ρόμνεϊ, ο Μπαράκ Ομπάμα πέρασε στην αντεπίθεση κατηγορώντας τον ρεπουμπλικανό υποψήφιο ότι επιχείρησε να παραπλανήσει τους ψηφοφόρους συγκαλύπτοντας τις προτάσεις του για την οικονομία και τη φορολογία.

«Μίλησα με έναν πολύ πνευματώδη κύριο που έλεγε πως ήταν ο Ρόμνεϊ, αλλά δεν μπορεί να ήταν αυτός γιατί ο αληθινός Ρόμνεϊ γυρίζει όλη τη χώρα και υπόσχεται απαλλαγές που ευνοούν τα πλούσια εισοδήματα» είπε ο Ομπάμα σε πολυπληθή συγκέντρωση στο Ουινσκόνσιν. «Ο χθεσινός δεν ήξερε τίποτα για όλα αυτά» υπογράμμισε.

Το λόμπι υπέρ των όπλων στηρίζει Ρόμνεϊ

Η Εθνική Ένωση Όπλων (NRA), το πιο ισχυρό λόμπι υπέρ της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι υποστηρίζει τον ρεπουμπλικανό Μιτ Ρόμνεϊ στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο. «Είμαι υπερήφανος που υποστηρίζουν την υποψηφιότητά μου και, όταν θα είμαι πρόεδρος, θα κάνω ό,τι μπορώ για να υπερασπιστώ και να προστατεύσω το δικαίωμα των Αμερικανών που σέβονται τον νόμο να έχουν και να φέρουν όπλα», είπε ο Μιτ Ρόμνεϊ με ανακοίνωσή του την επομένη της πρώτης τηλεοπτικής αναμέτρησης που τον έφερε αντιμέτωπο με τον Μπαράκ Ομπάμα λιγότερο από πέντε εβδομάδες πριν από την ψηφοφορία της 6ης Νοεμβρίου.

Ο Κρις Κοξ της NRA δήλωσε από την πλευρά του ότι είναι σημαντικό να υπάρχει «στον Λευκό Οίκο ένας φίλος της Δεύτερης Τροπολογίας και της κυνηγετικής παράδοσής μας», αναφερόμενος στην τροπολογία του αμερικανικού συντάγματος που εγγυάται το δικαίωμα στην οπλοκατοχή.

«Σήμερα ζούμε σε μια Αμερική που κυβερνάται από έναν πρόεδρο που περιγελά τις αξίες μας, που υποτιμά την πίστη μας», πρόσθεσε ο Κοξ σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Φίσερβιλ της Βιρτζίνια, όπου ο Μιτ Ρόμνεϊ και ο συνυποψήφιός του Πολ Ράιαν είχαν μία συνάντηση.

«Στο όνομα των τεσσάρων εκατομμυρίων ανδρών και γυναικών μελών της NRA και των δεκάδων εκατομμυρίων φίλων της NRA, είναι τιμή μου να ανακοινώσω την υποστήριξη της Ενωσης προς τον Μιτ Ρόμνεϊ και τον Πολ Ράιαν», καταλήγει η ανακοίνωση.

«Λάθος το σχόλιό μου για ”νοοτροπία θυμάτων” στο 47% των φορολογουμένων»

Ο Μιτ Ρόμνεϊ παραδέχθηκε την Πέμπτη ότι το σχόλιό του πως το 47% των Αμερικανών που δεν φορολογούνται έχουν νοοτροπία «θυμάτων», το οποίο καταγράφτηκε εν αγνοία του σε βίντεο και προκάλεσε σάλο στην προεκλογική εκστρατεία, ήταν «εντελώς λάθος».

«Σε μια εκστρατεία με εκατοντάδες, ακόμη και χιλιάδες ομιλίες και συνεντεύξεις εδώ κι εκεί, θα πεις κάτι που δεν θα βγει σωστά», παραδέχτηκε ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την Προεδρία, μιλώντας στο συντηρητικό τηλεοπτικό κανάλι Fox News.

«Στην προκειμένη περίπτωση, είπα κάτι εντελώς λάθος», σχολίασε ο Ρόμνεϊ, υπαναχωρώντας στις δηλώσεις του που είχε ωστόσο προηγουμένως υπερασπιστεί επί της ουσίας.

Αρχικά είχε παραδεχθεί ότι η διατύπωσή του δεν ήταν «κομψή», ωστόσο είχε επιμείνει στην άποψή του και είχε εξηγήσει πως μιλούσε για εκλογική αριθμητική.

Η δημοσίευση τον Σεπτέμβριο από τον ιστότοπο Mother Jones ενός βίντεο, που είχε τραβηχτεί μυστικά τον Μάιο σε μια δεξίωση συγκέντρωσης κεφαλαίων, είχε προκαλέσει σάλο στην προεκλογική εκστρατεία. Στο βίντεο αυτό ο Ρόμνεϊ φαίνεται να διαβεβαιώνει ότι «47% (των Αμερικανών) θα ψηφίσουν τον πρόεδρο ό,τι κι αν συμβεί. Υπάρχουν 47% των ανθρώπων οι οποίοι είναι μαζί του, που εξαρτώνται από την κυβέρνηση, που πιστεύουν ότι είναι θύματα, που πιστεύουν ότι η κυβέρνηση οφείλει να ασχοληθεί μαζί τους (…) Είναι άνθρωποι που δεν πληρώνουν φόρους».

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξέπληξε τους υποστηρικτές του όταν δεν ανέφερε το βίντεο αυτό στην τηλεοπτική αναμέτρηση της Τετάρτης με τον Ρόμνεϊ.

ΔΟΛ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.