http://downloads.naftemporiki.gr.edgesuite.net/static/12/10/04/USA-CAMPAIGN(1).jpgΚέρδισε τις εντυπώσεις ο Μιτ Ρόμνεϊ έναντι του Μπαράκ Ομπάμα στην πρώτη από τις τρεις τηλεμαχίες ενόψει των προεδρικών εκλογών της 6ης Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με το CNN, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών απέσπασε 67% θετικές ψήφους έναντι 25% του Δημοκρατικού αντιπάλου του. Σύμφωνα πάντως με αναλυτές, ο «νικητής» θα φανεί τις επόμενες μέρες, καθώς θα παρουσιαστούν νέες δημοσκοπήσεις, που θα δείχνουν αν ο Ρόμνεϊ κατάφερε να μειώσει τη διαφορά των 3 με 5 ποσοστιαίων μονάδων που τον χώριζαν από τον Μπαράκ Ομπάμα.

Κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας, οι δύο άνδρες διασταύρωσαν τα ξίφη τους σε εσωτερικά θέματα, όπως η οικονομία, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η μετανάστευση και ο ρόλος του κράτους.

Όπως μεταδίδει η VOA, στην πρώτη ενότητα οι δύο άνδρες κλήθηκαν να δώσουν απαντήσεις για την οικονομία , ενώ και στους δύο τέθηκε το ερώτημα τι θα κάνουν για να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

Ο Μπαράκ Ομπάμα υποσχέθηκε επενδύσεις σε εκπαίδευση και καινοτομία και μείωση του ελλείμματος με εξισορροπημένο τρόπο, φοροαπαλλαγές σε επιχειρήσεις που δημιουργούν θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, και μείωση της φορολογίας της μεσαίας τάξης .

Από την πλευρά του, ο Μιτ Ρόμνεϊ πρότεινε ένα πρόγραμμα 5 σημείων που προβλέπει ανεξαρτησία στον τομέα της ενέργειας με προώθηση της βιομηχανίας πετρελαίου και άνθρακα, διεύρυνση του διεθνούς εμπορίου, έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μείωση του ελλείμματος, βελτίωση της παιδείας και μείωση του ποσοστού φορολογίας για τις επιχειρήσεις και την μεσαία τάξη. «Προτεραιότητα μου είναι να μειώσω την ανεργία στην χώρα», δήλωσε ο προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών.

Ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε ωστόσο ότι το φορολογικό σχέδιο του κ. Ρόμνεϊ ύψους 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων δεν πρόκειται να μειώσει το έλλειμμα, δεν θα περιορίσει την ανεργία και θα πλήξει τις αμερικανικές οικογένειες της μεσαίας τάξης.

Υπέρ της ενίσχυσης του συστήματος κοινωνικών προγραμμάτων με παράλληλη μεταρρύθμιση τους για μείωση του κόστους αυτών των προγραμμάτων, όπως η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των υπερηλίκων και το ομοσπονδιακό συνταξιοδοτικό σύστημα, τάχθηκε ο Ομπάμα.

Δεν προτείνω καμία αλλαγή των προγραμμάτων αυτών για τους τρέχοντες συνταξιούχους, δήλωσε ο Ρόμνεϊ, και προώθησε σχέδιο μεταβίβασης μεγάλου μέρους της ευθύνης χρηματοδότησης αυτών των προγραμμάτων σε πολιτειακό επίπεδο.

Για τους ρυθμιστικούς μηχανισμούς της οικονομίας και το πόσο αυτοί είναι απαραίτητοι, ο υποψήφιος των Ρεπουπλικανών δήλωσε ότι «οι μηχανισμοί αυτοί είναι απαραίτητοι για να δουλέψει η οικονομία», αλλά τάχθηκε κατά νόμου που επιβάλλει υπερβολικούς περιορισμούς.

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών υπεραμύνθηκε της νομοθεσίας που εγκρίθηκε τα τελευταία χρόνια για ενίσχυση των ρυθμιστικών μηχανισμών προς τις τράπεζες που, όπως είπε, προκάλεσαν την οικονομική κρίση στην οποία περιέπεσε η χώρα. Επίσης τόνισε ότι « όλη η βοήθεια που χορηγήθηκε στις τράπεζες αποπληρώθηκε ολόκληρη μέχρι και το τελευταίο σέντ», όπως είπε χαρακτηριστικά ο αμερικανός Πρόεδρος.

Για το θέμα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και το νόμο μεταρρύθμισης του συστήματος που προώθησε ο Ομπάμα, ο Ρόμνεϊ τάχθηκε υπέρ της κατάργησης του νόμου, λόγω του υψηλού του κόστους και του κρατικού παρεμβατισμού που περιέχει, όπως είπε, και ο οποίος θα περιορίζει το ύψος της κάλυψης που δικαιούται ο κάθε ασφαλισμένος, όπως είπε.

Ο αμερικανός πρόεδρος υπεραμύνθηκε του νόμου λέγοντας ότι στοχεύει στην προστασία του μέσου αμερικανού, θέτοντας όρια στις ασφαλιστικές εταιρείες, και δημιουργώντας φορείς προσφοράς οικονομικότερης ιατροφαρμακευτικής κάλυψης.

Τέλος για το ρόλο του ομοσπονδιακού κράτους, ο Ομπάμα δήλωσε ότι το κράτος πρέπει να διαφυλάττει την ασφάλεια, και να δημιουργεί το κατάλληλο περιβάλλον για την προώθηση νέων ευκαιριών. Να προωθεί και να προστατεύει τις αρχές του συντάγματος και της Χάρτας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δήλωσε ο Ρόμνεϊ και τόνισε ότι δεν θα πρέπει να αφήσουμε το κράτος να περιορίσει την ατομική πρωτοβουλία.

Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος δεσμεύτηκε επίσης ότι θα συνεργαστεί με την άλλη πλευρά για την εύρεση κοινών στόχων. Από την πλευρά του ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με οποιονδήποτε θέλει να προωθήσει τους στόχους της στήριξης της μεσαίας τάξης και της προώθησης της ασφάλειας και της ευημερίας της χώρας.

Τουλάχιστον εξήντα εκατομμύρια τηλεθεατές παρακολούθησαν την πρώτη τηλεμαχία η οποία μεταδόθηκε απευθείας από όλα τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα. Ο Ρομνεϊ μίλησε συνολικά 38 λεπτά και 32 δευτερόλεπτα και ο Μπάρακ Ομπάμα 42 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έναρξη της τηλεμαχίας των δύο υποψηφίων εκτός από την καθιερωμένη χειραψία είχε και αρκετή δόση χιούμορ.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, ντυμένος με μπλε κοστούμι και μπλε γραβάτα, στα χρώματα του Δημοκρατικού κόμματος, πήρε το λόγο αρχίζοντας με την “είδηση” της εικοστής επετείου που γιορτάζει με την σύζυγό του Μισέλ ακριβώς την ημέρα της τηλεμαχίας.

Αστειευόμενος ανέφερε: «Θέλω να ευχηθώ χρόνια πολλά, δεν γιορτάζουμε κάθε χρόνο μπροστά σε 60 εκατομμύρια ανθρώπους», υπενθυμίζοντας ότι ήρθε στην εξουσία πριν από τέσσερα χρόνια εν μέσω της οικονομικής κρίσης και από τότε «πέντε εκατομμύρια θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν στον ιδιωτικό τομέα».

Αμέσως μετά πήρε το λόγο, ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης και απάντησε στον ίδιο ανάλαφρο τόνο στο σχόλιο του Ομπάμα για την επέτειο γάμου.

« Είμαι σίγουρος ότι αυτό είναι το πιο ρομαντικό μέρος που θα μπορούσατε να φανταστείτε, εδώ μαζί μου» είπε ο Μιτ Ρόμνεϊ.

Οι επόμενες δυο τηλεοπτικές αναμετρήσεις θα διεξαχθούν στις 16 και 22 Οκτωβρίου, σε Νέα Υόρκη και Φλόριντα, αντίστοιχα.
Δείτε:

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.