Τα γυρίζει τώρα με τους μισθούς και τις συντάξεις ο Νίκος Νικολόπουλος. Ο νέος υφυπουργός Εργασίας δήλωσε  σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ότι η κυβέρνηση «θα προχωρήσει σε σταδιακή αποκατάσταση μισθών και συντάξεων, μετά την εφαρμογή και την ολοκλήρωση του Μεσοπρόθεσμου», η οποία, ως γνωστόν, τοποθετείται μέχρι στιγμής στο 2015. Αν μάλιστα υπάρχει και νέο «κούρεμα» (όπως λέγεται), τότε η ολοκλήρωση θα πάει περισσότερο πίσω.

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση φαίνεται ότι έρχεται σε αντίθεση με την προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ότι στα άμεσα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση είναι να αποκαταστήσει τις χαμηλές συντάξεις,

Ο υφυπουργός Εργασίας κ. Νικολόπουλος τοποθέτησε χαμηλά τον πήχη της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, που την ερχόμενη εβδομάδα θα βρίσκεται στην Ελλάδα. Αναφορικά με την «κόκκινη γραμμή» που έχει τεθεί από το υπουργείο Εργασίας για να μην υπάρξουν άλλες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, υποστήριξε ότι «και αυτό είναι αρκετά δύσκολο» να επιτευχθεί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρόσφατη συγκρότηση δύο επιτροπών στον υπουργείο Εργασίας, για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό, θα βοηθήσει να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα στοιχεία και να παρουσιαστούν τεκμηριωμένα στην τρόικα. Στη διάρκεια των ραδιοφωνικών του δηλώσεων ο κ. Νικολόπουλος άφησε αιχμές για την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι «ως τώρα στις συζητήσεις με την τρόικα υπήρχε μόνο η νομική υποστήριξη των διάφορων ρυθμίσεων, χωρίς να παρουσιάζονται επικαιροποιημένα στοιχεία, πίνακες και στατιστικά δεδομένα της αγοράς εργασίας».

Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων, ο Ν. Νικολόπουλος έκανε λόγο για «ψυχρολουσία» και δύσκολη κατάσταση. Μόλις χθες το ΙΚΑ πήρε 40.000.000 ευρώ από το επικουρικό του ταμείο, το ΕΤΕΑΜ, ενώ πρόκειται τις επόμενες ημέρες να προχωρήσει και πάλι σε εσωτερικό δάνειο από το ΤΑΠ – ΔΕΗ, για να καταβληθούν στα τέλη Ιουλίου οι συντάξεις του Αυγούστου.

Βασίλης Αγγελόπουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.