Περισσότεροι είναι πλέον οι ασιάτες εκατομμυριούχοι από τους αμερικανούς, οι οποίοι όμως, παραμένουν πλουσιότεροι κατά 700 δισεκατομμύρια δολάρια

http://p-nstatic.doldigital.net/taneawebstatic/BAE2DF5C412D8351E6B4C175362E2E1E.jpgΗ παγκοσμιοποίηση προσφέρει μεν ευκαιρίες, αλλά εγκυμονεί και αποκαθηλώσεις. Η είδηση που έβγαλε η φετινή έρευνα της Capgemini και της RBC Wealth Management για την παγκόσμια κατανομή του πλούτου ήταν αναμενόμενη.

Είναι όμως και συμβολική, καθώς βεβαιώνει ότι η μητρόπολη του καπιταλισμού δεν διαθέτει πλέον τους περισσότερους εκατομμυριούχους στον κόσμο. Τον τιμητικό τίτλο της περιοχής με τους περισσότερους εκατομμυριούχους τον κατέχει πλέον η Ασία. Διότι το 2011 οι ασιάτες εκατομμυριούχοι (οι περισσότεροι από την Κίνα, την Ιαπωνία, την Ταϊλάνδη, τη Μαλαισία αλλά και από την ισλαμική Ινδονησία) αυξήθηκαν κατά 11% και έφτασαν τα 3,37 εκατομμύρια.

Αντίθετα, οι αμερικανοί εκατομμυριούχοι μειώθηκαν κατά 1,1% συγκριτικά με το 2010 και περιορίστηκαν στα 3,35 εκατ. Παρά ταύτα, οι αμερικανοί πλούσιοι είναι πολύ πλουσιότεροι από τους ασιάτες πλουσίους. Αν και μειώθηκε κατά 2,3% το 2011 (για τους προαναφερθέντες λόγους) ο πλούτος που κατέχουν, αθροιστικά υπολογίζεται στα 11,4 τρισ. δολάρια, ενώ ο πλούτος των ασιατών εκατομμυριούχων υπολογίζεται στα 10,7 τρισ. δολάρια.

Στο παιχνίδι παίζουν βεβαίως και οι ευρωπαίοι εκατομμυριούχοι, οι οποίοι μάλιστα αυξήθηκαν την περσινή χρονιά κατά 1,1% (κυρίως στη Γερμανία, τη Ρωσία αλλά και την Ιρλανδία!) και έφτασαν στα 3,2 εκατ. Συνολικά στον πλανήτη ο αριθμός των εκατομμυριούχων παρέμεινε πέρυσι αμετάβλητος στα 11 εκατ. Η περιουσία τους όμως μειώθηκε κατά 1,7% συγκριτικά με το 2010 και περιορίστηκε στα 42 τρισ. δολάρια.

ΑΛ. ΚΑΨΥΛΗΣ στα ΝΕΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.