Αλλάζουν οι προϋποθέσεις δωρεάν σίτισης στους φοιτητές από τα πανεπιστημιακά και τα τεχνολογικά ιδρύματα, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Παιδείας. Από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά και τουλάχιστον μέχρι να συγκροτήσει κάθε ΑΕΙ και ΤΕΙ τον εσωτερικό Οργανισμό του, αφού πρώτα εκλέξει Συμβούλιο Διοίκησης, για τη σίτιση των φοιτητών θα ισχύουν νέοι όροι.

Δικαιούχοι θα είναι μόνο όσοι σπουδάζουν σε προπτυχιακό επίπεδο και όχι οι κάτοχοι πτυχίου, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου. Δωρεάν σίτιση δικαιούνται και οι φιλοξενούμενοι φοιτητές από ελληνικά και ξένα ιδρύματα, οι οποίοι βρίσκονται σε προπτυχιακό επίπεδο σπουδών.

Οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι φοιτητές για να σιτίζονται δωρεάν σχετίζονται με το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, το οποίο δεν πρέπει να ξεπερνά τα 45.000 ευρώ για όσους είναι άγαμοι και κάτω των 25 ετών, ποσό το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε αδελφό ή αδελφή. Το ίδιο ποσό ορίζεται και για τους έγγαμους φοιτητές και προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, εφόσον υπάρχει στην οικογένεια. Για τους άγαμους φοιτητές άνω των 25 ετών το εισοδηματικό κριτήριο χαμηλώνει στα 25.000 ετησίως.

Το υπουργείο Παιδείας τονίζει ότι σε περίπτωση που ο Κρατικός Προϋπολογισμός δεν επαρκεί για τη σίτιση όλων των δικαιούχων φοιτητών, το ίδιο το ίδρυμα θα πρέπει να χορηγήσει τις ειδικές ταυτότητες κατά προτεραιότητα σε όσους ανήκουν στις εξής κατηγορίες: είναι γονείς ή προέρχονται από πολύτεκνη οικογένεια, έχουν αδελφό ή αδελφή που σπουδάζει, ανήκουν σε μονογονεϊκή οικογένεια ή είτε οι ίδιοι είτε μέλος της οικογένειάς τους πάσχει από σοβαρή ασθένεια.

Οι φοιτητές που πληρούν τις προϋποθέσεις θα πρέπει να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και το ίδρυμα θα πρέπει να ελέγξει τη γνησιότητά τους προτού τους χορηγήσει την ταυτότητα. Αυτή θα πρέπει να ανανεώνεται στην έναρξη κάθε ακαδημαϊκού έτους, προκειμένου να έχει ισχύ, αφού διασταυρωθούν εκ νέου τα στοιχεία κάθε δικαιούχου φοιτητή.

Εύη Πανταζοπούλου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.