Μόλις 130 καταθετικοί λογαριασμοί υπόπτων για φοροδιαφυγή έχουν ανοίξει. Ο μικρός αριθμός τους είναι ενδεικτικό της κωλυσιεργίας των τραπεζικών ιδρυμάτων να εξυπηρετήσουν τις αρχές καταπολέμησης της φοροδιαφυγής

‘Οπως αποκαλύπτουν κορυφαία στελέχη του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), από τις 3.000 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από τον Αύγουστο του 2010 έως τώρα στις τράπεζες για άνοιγμα λογαριασμών έχουν ικανοποιηθεί ελάχιστες. Από τους ελέγχους των 130 φορολογουμένων των οποίων έχουν ανοίξει οι λογαριασμοί έχουν στοιχειοθετηθεί οι πρώτες περίπου 50 περιπτώσεις φοροδιαφυγής και έχουν επιβληθεί πρόστιμα μεγαλύτερα των 90.000.000 ευρώ, παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες δεν διευκολύνουν, όσο θα μπορούσαν, την προσπάθεια για εντοπισμό του μαύρου χρήματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι άνοιξε μόλις το 4% των λογαριασμών όσων έχει ζητήσει το ΣΔΟΕ για πιθανές περιπτώσεις φοροδιαφυγής.

Εως τώρα οι πιο κραυγαλέες περιπτώσεις φοροδιαφυγής βρέθηκαν ύστερα από ελέγχους και διασταυρώσεις στοιχείων που έγιναν σε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και πιο συγκεκριμένα σε γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, αλλά και σε κοσμηματοπώλες, κομμωτές και δημάρχους. Είναι χαρακτηριστικές δύο περιπτώσεις γιατρών του Κολωνακίου που στην εξαετία 2005-2010 είχαν δηλώσει καθαρό εισόδημα 85.000 ευρώ και 550.000 ευρώ, για να αποδειχθεί ύστερα από τις διασταυρώσεις του ΣΔΟΕ ότι απέκρυψαν 5.500.000 ευρώ και 2.100.000 ευρώ, αντίστοιχα. Συνολικά, σε 30 περιπτώσεις γιατρών που διαπιστώθηκε έκδοση εικονικών φορολογικών στοιχείων τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν φτάνουν τα 7.500.000 ευρώ.

Αντίστοιχα, σε 25 περιπτώσεις ελεύθερων επαγγελματιών, ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν κομμωτές και ένας δήμαρχος, τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν φτάνουν τα 22.000.000 ευρώ.

«Αν οι τράπεζες βοηθούσαν περισσότερο, θα εντοπίζαμε ακόμα μεγαλύτερες και περισσότερες υποθέσεις φοροδιαφυγής» υποστηρίζουν στο ΣΔΟΕ και ζητούν καλύτερη συνεργασία. «Καταλαβαίνουμε ότι το τραπεζικό απόρρητο βάζει εμπόδια και ότι οι τράπεζες θέλουν να προστατεύσουν τους πελάτες τους, αλλά όποιος δεν έχει να κρύψει κάτι δεν έχει να φοβάται και τίποτα» σημειώνουν με νόημα.

Το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος κατάφερε να εντοπίσει περιπτώσεις φοροδιαφυγής και σε επιχειρήσεις. Για παράδειγμα, για την τετραετία 2007-2010 βρέθηκε τεχνική εταιρία να έχει «ξεχάσει» την έκδοση τιμολογίων αξίας 16.000.000 ευρώ, ενώ την ίδια τακτική ακολούθησε άλλη εταιρία που δραστηριοποιείται στον χώρο των προμηθειών ιατρικών εργαλείων, η οποία επίσης παρέλειψε να εκδώσει περίπου 70 παραστατικά, ύψους άνω των 9.000.000 ευρώ.

 

Βασίλης Αγγελόπουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.