Ελληνικό «Εύρηκα» πρότεινε το ΕΒΕΑ ενώπον του προέδρου της ΝΔ και του κ. Μ. Χρυσοχοϊδη

Σε επανεκίνηση της οικονομίας καλεί ο Αντ. ΣαμαράςΗ πρόταση της γερμανικής εταιρείας συμβούλων Ρόλαντ Μπέργκερ, με την επωνυμία «Ευρηκα», σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση θα συγκεντρώσει τα περιουσικά στοιχεία του Δημοσίου ύψους 125 δισ. ευρώ σε μία εταιρεία που θα τελεί υπό την αιγίδα της Ευρωπαικής Επιτροπής και παράλληλα θα διαγραφεί σημαντικό μέρος του χρέους της Ελλάδας, βρήκε χθες το βράδυ τον πρώτο οπαδό. Πρόκειται για τον κ. Κ.Μίχαλο, πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) ο οποίος παρόντος του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντ. Σαμαρά και του υπουργού Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μιχ. Χρυσοχοίδη, ανέφερε συγκεκριμένα «τις τελευταίες ημέρες είδε το φως της δημοσιότητας ένα σχέδιο διεθνούς εταιρίας Συμβούλων που προτείνει, την ιδιωτικοποίηση ελληνικών περιουσιακών στοιχείων, προκειμένου να συγκεντρωθούν τα αναγκαία κονδύλια για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους της χώρας.

Το σχέδιο αυτό έχει θετικά και αρνητικά στοιχεία». Και διευκρίνισε «εμείς όμως μπορούμε να το βελτιώσουμε και να το προσαρμόσουμε στις ανάγκες μας, με ένα βασικό στόχο. Να μειώσουμε δραστικά το χρέος μας και να βγούμε τώρα από το Μνημόνιο και την ασφυκτική επιτήρηση των δανειστών μας. Το συγκεκριμένο σχέδιο προβλέπει την εκχώρηση σε τρίτους δημόσιας περιουσίας μας και την πώλησή της, χωρίς όμως ουσιαστική ελληνική συμμετοχή. Αυτό δεν μπορούμε να το δεχτούμε. Το σχέδιο αυτό πρέπει να εκπονηθεί και να υλοποιηθεί όπως πραγματικά πρέπει.

Με ελληνική συμμετοχή και βέβαια, οι όποιες ιδιωτικοποιήσεις γίνουν να γίνουν στην πραγματική τους αξία. Έτσι η χώρα μας θα μπορέσει να εξοφλήσει άμεσα το μεγαλύτερο μέρος του δημόσιου χρέους της και ταυτόχρονα να τερματίσει την ασφυκτική παρουσία των δανειστών στη χώρα μας». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ και μέλος της Κέντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας για πρώτη φορά δεν κάνει λόγο για «αλλαγή του μείγματος» της ασκούμενης οικονμικής πολιτικής και καταθέτει την συγκεκριμένη πρόταση φροντίζοντας να επισημάνει σχεδόν σε κάθε παράγραφο την υποστήριξη της από ευρύτερες πολιτικές δυνάμεις.Και τούτο ενώ μεταξύ των ακροατών του είναι κι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος κατ΄ επανάλψη την τελευταία περίοδο έχει απορρίψει κάθε ιδέα ευρύτερων κυβερνητικών σχημάτων.

Γι΄αυτό τον λόγο έχει ιδιαίτερη σημασία η αναλυτική παρουσίαση των θέσεων του ΕΒΕΑ.

Ειδικότερα ο κ. Μίχαλος μιλώντας στη διάρκεια της ετήσιας τελετής για την απονομή των επιχειρηματικών βραβείων εξήγησε την άποψη της διοίκησης του μεγαλύτερου επιμελητηρίου της χώρας για το σχέδιο της Ρόλαντ Μπέργκερ – θυγατρικής εταιρείας της Ντόιτσε Μπάνκ. Είπε πως προτείνε:

– Την κατάρτιση αναλυτικού πίνακα με τα προς αξιοποίηση περιουσιακά στοιχεία του κράτους, με εξαίρεση τα πάσης φύσεως πολιτιστικά αγαθά και δίκτυα, που θα εγκριθεί από όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος των πολιτικών μας δυνάμεων. Με τον όρο «αξιοποίηση» εννοεί α) την άμεση ιδιωτικοποίηση κρατικών εταιριών ή συμμετοχών του κράτους σε εταιρίες, β) τη μίσθωση ακινήτων και γ) την εκχώρηση δικαιώματος εκμετάλλευσης για 49 ως 99 χρόνια, κατά περίπτωση, σε οικοπέδα, λιμανια αεροδρόμια, ακτογραμμές, οδικούς άξονες, μεταλλεία κ.α.

– Την ταχύτατη προώθηση των διαδικασιών αξιοποίησης των κρατικών περιουσιακών στοιχείων, οι οποίες θα επιταχυνθούν αν έχει προηγηθεί ευρύτατη πολιτική συμφωνία, η οποία θα επιτρέψει την ταχεία υιοθέτηση απλού συστήματος αδειοδότησης και αντιγραφειοκρατικών επενδυτικών διαδικασιών.

– Την αξιοποίηση των σχετικών κρατικών εσόδων για τη μείωση του δημόσιου χρέους, με προτεραιότητα στις υποχρεώσεις μας προς την τροϊκα, με στόχο τον περιορισμό του, το ταχύτερο δυνατόν, στο 60% – 80% του ΑΕΠ.

– Τη χάραξη, με τη συνεργασία όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους των πολιτικών μας δυνάμεων, ενός νέου, δυναμικού, αναπτυξιακού προγράμματος, το οποίο, με βασικό μοχλό την ιδιωτική επιχείρηση, θα στοχεύει στον περιορισμό της ανεργίας και την άμεση εφαρμογή του, χωρίς ξένες παρεμβάσεις και τις δουλείες που η σημερινή υπερχρέωση επιβάλλει.

Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού θα αποκατασταθούν, σταδιακά, οι εισοδηματικές απώλειες των δύο τελευταίων χρόνων των ασθενέστερων εισοδηματικών τάξεων και θα επαναφερθούν σε ισχύ δίκαια κοινωνικά κεκτημένα, με εξαίρεση, κρατικές σπατάλες, προκλητικές αμοιβές και συντεχνιακές υπερβολές.

– Την εκπόνηση, το ταχύτερο δυνατόν, με τη συνεργασία όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους των πολιτικών μας δυνάμεων, ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για τη μορφή, την έκταση, τη λειτουργία, τη στελέχωση και το κόστος λειτουργίας ενός μικρότερου, ευέλικτου και αποτελεσματικού κράτους και την άμεση εφαρμογή του.

– Τη θεσμοθέτηση της υποχρέωσης όπως το συνολικό κρατικό χρέος μη υπερβεί, ποτέ στο μέλλον, το 70% του ΑΕΠ, με εξαίρεση έκτακτες περιστάσεις, οπότε, θα μπορούσε να φθάσει έως το 80% του ΑΕΠ, υπό την προϋπόθεση της έγκρισης από τη Βουλή, με αυξημένη πλειοψηφία, της σχετικής απόφασης.

– Το δικαίωμα (option) για επαναγορά περιουσιακών μας στοιχείων που κρίνονται αναγκαία για την υλοποίηση της αναπτυξιακής μας στρατηγικής, μόλις οι οικονομικές μας συνθήκες βελτιωθούν και σταθεροποιηθούν.

Κατά τα άλλα διεκτραγώδησε την υπάρχουσα οικονομική κατάσταση με μόνιμη επωδό την την αναφορά ότι όσα αναγκάζεται να εφαρμόσει σήμερα η κυβέρνηση ήταν προτάσεις του ΕΒΕΑ, που όμως η συγκυρία για την εφαρμογή τους είναι η χειρότερη δυνατή.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας προσερχόμενος στο Μέγαρο Μουσική δήλωσε πως «απόψε βραβεύουμε την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία, τον ανταγωνισμό, την εξωστρέφεια. Ολα όσα χρειάζεται η χώρα μας για να προχωρήσει και να κάνει την μεγάλη επανεκίνηση. Κι αυτό αποδεικνύει ότι οι έλληνες μπορούν».

Τα επιχειρηματικά βραβεία έδωσε ο κ.Χρυσοχοίδης καλώντας τον επιχειρηματικόκόσμο σε συστράτευση. Και πιο συγκεκριμένα το βραβείο της Εξαγωγικής Δραστηριότητας – Διεθνούς Παρουσίας πήραν οι εταιρείες Miltech Hellas AE κι η Ν. Κιολείδης ΑΒΕΕ, της Ερευνας – Καινοτομίας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης πήρε η φαρμακευτική εταιρεία Pharmaten, του Επωνύμου Προιόντος η Αθηναική Στρωματοποιία ΑΒΕΕ, του Περιβάλλοντος και Πράσινης Ανάπτυξης η Πειραική Μικροζυθοποιία, της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης η Vodafone, της Αύξησης της Απασχόλησης η Attica Ventures, του Νέου Επιχειρηματίας ο κ. Παντ. Γ. Βελέτζας και Magister Artium Group, της Αναπτυσσόμενης ΜΜΕ η εταιρεία Raycap, του Αυτοδημιούργητου Επιχειρηματία ο κ. Κ.Β. Καίσαρης και της Επιχείρησης και Παράδοσης η εταιρεία Ελευθέριος Κούρταλης ΑΕΒΕ.

 

ΒΗΜΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.