Πάνω από 42.000 αιτήσεις χρηματοδότησης έχουν κατατεθεί στις τράπεζες στο πλαίσιο του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», από την 1η Φεβρουαρίου, οπότε και τέθηκε σε ισχύ, έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Από αυτές περισσότερες από 20.500 έχουν λάβει προέγκριση δανείου ενώ έχουν ήδη υπαχθεί στο πρόγραμμα 6.039.

Τα στοιχεία παρέθεσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γ. Μανιάτης μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου της WWF για την εξοικονόμηση ενέργειας την Τρίτη. Τις προσεχείς ημέρες, πρόσθεσε, ο αριθμός των υπαγωγών στο πρόγραμμα αναμένεται να ξεπεράσει τις 7.000 καθώς ήδη 1.000 αιτήσεις θα υποβληθούν άμεσα προς έγκριση στην αρμόδια Επενδυτική Επιτροπή. Επιπλέον 5.000 φάκελοι εμφανίζουν μεγάλο βαθμό πληρότητας.

Ο υφυπουργός τόνισε ότι στο Σχέδιο Δράσης Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΔΕΑ), που έχει αποστείλει η κυβέρνηση στην Ε.Ε., καταγράφεται σημαντική μείωση στη ζήτηση ηλεκτρισμού στον οικιακό τομέα λόγω της οικονομικής κρίσης.

«Αυτή η μείωση» τόνισε ο κ. Μανιάτης, «δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να υποσκάψει το δικαίωμα των πολιτών να απολαμβάνουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης και σίγουρα δεν πρόκειται να υπονομεύσει τη σημασία που η κυβέρνηση αποδίδει στην εξοικονόμηση».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Μανιάτης, οι ετήσιες ενεργειακές δαπάνες μόνο των δημόσιων κτιρίων ξεπερνούν τα 450 εκ. ευρώ ενώ συνολικά, ο κτιριακός τομέας είναι υπεύθυνος για το 36% της ενεργειακής κατανάλωσης.

Με την εφαρμογή μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας το όφελος στον κτιριακό τομέα θα ξεπεράσει τα 17 δισ. ευρώ, στις μεταφορές τα 2 δισ. ευρώ ενώ εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν έως 215.000 νέες θέσεις εργασίας σε διάστημα δεκαετίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.