Τη δυνατότητα εξαγοράς τεσσάρων ετών φέτος και επτά συνολικά μέχρι το 2014 έχουν οι αυτοαπασχολούμενοι που θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την 1/1/2011

Νωρίτερα στη σύνταξη οι αυτοαπασχολούμενοι με πλασματικά Τη δυνατότητα να… επισπεύσουν τη συνταξιοδότησή τους με αναγνώριση του χρόνου της αποδεδειγμένης άσκησης του επαγγέλματος έχουν οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ. Οπως τονίζεται σε εγκύκλιο του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κουτρουμάνη, πρόκειται για χρόνο που έχει συμπληρωθεί οποτεδήποτε πριν από την εγγραφή των αυτοαπασχολουμένων στα μητρώα των ταμείων ΤΑΕ, ΤΕΒΕ και ΤΣΑ (που πλέον αποτελούν τον ΟΑΕΕ).

Οι νέες ρυθμίσεις ισχύουν για όσους αυτοαπασχολούμενους θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2011 και θα συνταξιοδοτηθούν με βάση ρυθμίσεις που τροποποιήθηκαν με τον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο (Ν. 3863/2010).

Δεν δικαιούνται να αναγνωρίσουν τον χρόνο αυτό ασφαλισμένοι που κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους, χωρίς την εγγραφή στον οικείο φορέα, είχαν ασφαλιστεί σε άλλο Ταμείο ή στο Δημόσιο, εφόσον ο χρόνος αυτός δεν αφορούσε υποχρεωτική υπαγωγή στην ασφάλιση. Επίσης εξαιρούνται όσοι με αίτησή τους είχαν εξαιρεθεί νόμιμα από την ασφάλιση του ΟΑΕΕ.

Τα χρόνια της προεγγραφής συμψηφίζονται με οποιονδήποτε άλλο χρόνο έχει τυχόν αναγνωριστεί ή πρόκειται να αναγνωριστεί σε οποιονδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης ή στο Δημόσιο. Ο χρόνος αυτός δεν μπορεί να ξεπερνά φέτος τα τέσσερα έτη και σταδιακά μέχρι το 2014 τα επτά έτη (η αίτηση αναγνώρισης για τα επτά έτη μπορεί να υποβληθεί οποιαδήποτε στιγμή, αρκεί η συνταξιοδότηση να γίνει μετά το 2014).

Νωρίτερα στη σύνταξη οι αυτοαπασχολούμενοι με πλασματικά

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως η εξόφληση του ποσού της εξαγοράς του χρόνου προεγγραφής θα πρέπει να έχει συντελεστεί κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης

Στην εγκύκλιο καταγράφονται αναλυτικά παραδείγματα για την εξαγορά του χρόνου προεγγραφής:

  • Ασφαλισμένος του ΟΑΕΕ φέτος συμπληρώνει το 59ο έτος της ηλικίας του και 32 χρόνια ασφάλισης. Ο ασφαλισμένος αυτός έχει δικαίωμα να αναγνωρίσει μέχρι 4 έτη χρόνου προεγγραφής εντός του 2011. Ετσι θα φτάσει τα 36 έτη ασφάλισης που απαιτούνται φέτος και με τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας του να συνταξιοδοτηθεί. Για τον ασφαλισμένο αυτό ο χρόνος αναγνώρισης υπολογίζεται τόσο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος όσο και για την προσαύξηση του ποσού της σύνταξης.
  • Ασφαλισμένος του ΟΑΕΕ, που μέχρι το τέλος του 2010 είχε συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας του και 35 έτη ασφάλισης, δεν έχει δικαίωμα αναγνώρισης του χρόνου προεγγραφής, δεδομένου ότι έχει ήδη θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
  • Ασφαλισμένος αποδεδειγμένα ασκούσε το επάγγελμά του από το 1983 μέχρι το 1988, χωρίς να έχει εγγραφεί στο πρώην ΤΑΕ. Κατά την περίοδο αυτή είχε ασφαλιστεί και στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Ο ασφαλισμένος αυτός δεν έχει δικαίωμα αναγνώρισης του χρόνου αυτού. Εάν ο ίδιος είχε ασφάλιση κατά περιόδους π.χ. στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (μερική ή πλήρη ασφάλιση), το δικαίωμά του για την αναγνώριση του χρόνου προεγγραφής θα περιοριστεί μόνο στον χρόνο, όχι μικρότερο του μήνα, κατά τον οποίο δεν είχε άλλη παράλληλη κύρια ασφάλιση.

Και για αιτήσεις πριν από το 2011
Εκπτωση 30% για τη στρατιωτική θητεία

“Παράθυρο” για την εξαγορά της στρατιωτικής θητείας με έκπτωση ανοίγει και για ασφαλισμένους που υπέβαλαν αίτηση πριν από την εφαρμογή της σχετικής διάταξης.

Σημειώνεται πως στον νόμο 3863/10 προβλέπεται πως όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1ης Ιανουαρίου 2011 έχουν έκπτωση 30% στο ποσό εξαγοράς της θητείας.

Σε χθεσινή εγκύκλιο του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη προβλέπονται τα εξής:

  • Οι αποφάσεις που δεν έχουν κοινοποιηθεί ακόμα στον ασφαλισμένο, ανακαλούνται από την υπηρεσία, η οποία προβαίνει σε επανυπολογισμό του ποσού της εξαγοράς με βάση τις τρέχουσες αποδοχές όπως αυτές διαμορφώνονται κατά τον τελευταίο πλήρη μήνα απασχόλησης.
  • Για τις αποφάσεις αναγνώρισης χρόνου στρατιωτικής υπηρεσίας που βρίσκονται στο στάδιο της καταβολής των εισφορών (με δόσεις ή εφάπαξ) προβλέπεται πως η ανάκληση μπορεί να γίνει μόνο εφόσον υποβληθεί αίτηση από τον ενδιαφερόμενο. Η έκπτωση γίνεται επί του νέου ποσού που θα προκύψει.

Σημειώνεται ότι δεν ανακαλούνται αποφάσεις αναγνώρισης χρόνου στρατιωτικής θητείας για τις οποίες έχει καταβληθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του ν. 3863/2010 το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών. Δυνατότητα ανάκλησης υφίσταται μόνο σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος έχει εξοφλήσει τις εισφορές μετά τις 15 Ιουλίου 2010 και υποβάλει αίτημα επιστροφής αυτών.

ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Τι ισχύει για επικουρικά

Διευκρινίσεις για την εξαγορά χρόνων ασφάλισης στο ΕΤΕΑΜ και τη χορήγηση σύνταξης λόγω θανάτου στον επιζώντα σύζυγο στο Δημόσιο δίνονται σε εγκυκλίους του υπουργείου Εργασίας. Οσον αφορά το επικουρικό των μισθωτών (ΕΤΕΑΜ), αναφέρεται πως οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης δεν τροποποιήθηκαν με τον Νόμο 3863/10 και επομένως αποφάσεις εξαγοράς χρόνων ασφάλισης που έγιναν με βάση αυτό τον νόμο είναι μη σύννομες και πρέπει να ανακληθούν.

Την ίδια στιγμή παρέχεται η δυνατότητα στους επιζώντες των συζύγων -στους οποίους από 1ης Ιανουαρίου 2008 χορηγούνται δύο συντάξεις από το Δημόσιο- να δικαιούνται την αντίστοιχη σύνταξη λόγω θανάτου και από το επικουρικό. Ισχύουν οι περιορισμοί που προβλέπονται στο Δημόσιο, δηλαδή η μία από τις δύο συντάξεις που χορηγεί ο φορέας να καταβάλλεται -κατόπιν επιλογής- μειωμένη κατά 75%.

 

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.