Αν συνυπολογιστούν και τα 400 εκατ. ευρώ από την πώληση του 10% του ΟΤΕ, τα συνολικά έσοδα του τριμήνου ανέρχονται σε 1,33 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 1,7 δισ. ευρώ. Στο υπ. Οικονομικών θεωρούν πως είναι θέμα ημερών και η ανακοίνωση της επέκτασης της σύμβασης για το “Ελ. Βενιζέλος”

ΚυρΕσοδα 935 εκ. ευρώ από τα «φρουτάκια» κατάφερε να εξασφαλίσει το Δημόσιο, ενώ θέμα ημερών είναι η επέκταση της σύμβασης για το «Ελ. Βενιζέλος», σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο ιολεκτικά στο παρά πέντε το ελληνικό Δημόσιο κατάφερε την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου,  να εξασφαλίσει έσοδα ύψους 935 εκατ. ευρώ. Εκλεισε συμφωνία με τον ΟΠΑΠ για υπογραφή δύο συμβάσεων και πλησίασε τον στόχο που έχει τεθεί στο Μεσοπρόθεσμο για έσοδα από αποκρατικοποιήσεις μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου.

Αν συνυπολογιστούν και τα 400 εκατ. ευρώ από την πώληση του 10% του ΟΤΕ, τα συνολικά έσοδα του τριμήνου ανέρχονται σε 1,33 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 1,7 δισ. ευρώ.

Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν πως είναι θέμα ημερών και η ανακοίνωση της επέκτασης της σύμβασης για το “Ελ. Βενιζέλος”, ώστε να καλυφθεί πλήρως έστω και με ολιγοήμερη καθυστέρηση ο στόχος των εσόδων.

Τώρα, όσον αφορά το σύνολο του έτους, κατά δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, αναμένονται έσοδα 4 δισ. ευρώ (έναντι 5 δισ. ευρώ που ήταν η πρόβλεψη στο Μεσοπρόθεσμο). Μέχρι το τέλος του 2014 θα πρέπει να συγκεντρωθούν μέσα από την υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων 28 δισ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά, το διοικητικό συμβούλιο του ΟΠΑΠ έκανε δεκτές προτάσεις για τη χρονική επέκταση της σύμβασης με το ελληνικό Δημόσιο αλλά και τη νέα άδεια για 35.000 παιγνιομηχανήματα. Το συνολικό τίμημα που θα καταβάλει ο Οργανισμός ανέρχεται σε 935 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών τα 849 θα καταβληθούν ύστερα από έγκριση της γενικής συνέλευσης του Οργανισμού και τα υπόλοιπα 86 εκατ. ευρώ έπειτα από 24 μήνες.

Στο παρά 5' έσοδα 935 εκατ. ευρώ για το Δημόσιο

Οι οικονομικές συμφωνίες, οι οποίες διαμορφώθηκαν έπειτα από αλλεπάλληλες συναντήσεις και συζητήσεις μεταξύ της τριμελούς επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών, του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ΑΕ και της ΟΠΑΠ, προβλέπουν τα ακόλουθα:

Δεκαετής επέκταση από τις 12/10/2020 έως τις 12/10/2030 της σύμβασης παραχώρησης του αποκλειστικού δικαιώματος της ΟΠΑΠ ΑΕ διεξαγωγής, διαχείρισης, οργάνωσης και λειτουργίας των 11 παιχνιδιών. Το συμφωνηθέν τίμημα ανέρχεται σε 375 εκατ. ευρώ και επιπλέον -και μόνο για το διάστημα της επιπλέον 10ετίας- ποσοστό τέλους 5% υπέρ του ελληνικού Δημοσίου προμήθεια επί του μεικτού κέρδους των ανωτέρω παιχνιδιών.

Το συνολικό συμφωνηθέν τίμημα για την απόκτηση της άδειας εγκατάστασης και εκμετάλλευσης των 35.000 παιγνιομηχανημάτων ανέρχεται στο ποσό των 560 εκατ. ευρώ.

Μετοχές
Αποκρατικοποιήσεις με στόχο 1 δισ. ευρώ

Στο φετινό πλάνο αποκρατικοποιήσεων μετά τον ΟΠΑΠ και το αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”, περιλαμβάνονται οι πωλήσεις μετοχών σε ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ και ΟΛΠ, η διάθεση των κρατικών λαχείων, καθώς και η αξιοποίηση μέσω της μεθόδου “sales and lease back” (πώληση και στη συνέχεια ενοικίαση από το Δημόσιο) 35 κρατικών ακινήτων. Μεταξύ των ακινήτων αυτών είναι και τα κτίρια των υπουργείων Εσωτερικών και Εξωτερικών, ενώ ολόκληρο το “πακέτο” εκτιμάται ότι μπορεί να αποφέρει έσοδα ύψους 1 δισ. ευρώ. Για τα ΕΛΠΕ είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με τον έτερο βασικό μέτοχο της εταιρείας. Η συμφωνία για τα κρατικά λαχεία αναμένεται να έχει υλοποιηθεί μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.

 

Κώστας Τσαχάκης


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.