Αναλυτής της HSBC εξηγεί ότι χάρη στην συμμετοχή χωρών όπως η δική μας στο Ευρώ, τα γερμανικά προϊόντα πωλούνται φθηνότερα στις ΗΠΑ

Αδίκως διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους οι Γερμανοί για την ελληνική δημοσιονομική κακοδιαχείριση και για τα χρέη που αυτή δημιουργεί, υποστηρίζει ένας στρατηγικός αναλυτής της βρετανικής τράπεζας HSBC. Ο ειδικευμένος σε συναλλαγματικά θέματα αναλυτής Ντέιβιντ Μπλουμ θεωρεί ότι τα ωφέλη από τη συμμετοχή της Ελλάδας και των άλλων υπερχρεωμένων κρατών της ευρωπαϊκής περιφέρειας στο κοινό νόμισμα είναι αμοιβαία.

Ο βρετανός αναλυτής διαπιστώνει ότι η πορεία του ευρώ και του ελβετικού φράγκου ήταν επί σειρά ετών παράλληλη στις διεθνείς αγορές. Η σύνδεση αυτή των δύο νομισμάτων διερράγη το τελευταίο 18μηνο, από την περίοδο δηλαδή που ξέσπασε ουσιαστικά η ελληνική κρίση χρέους. Από τις αρχές του 2009 παρατηρείται, σημειώνει, μια ενίσχυση της ισοτιμίας του ελβετικού φράγκου έναντι του ευρώ.

Η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, που αναδημοσιεύει την ανάλυση του Μπλουμ, θεωρεί ότι ο βρετανός αναλυτής εκείνο που αμφισβητεί είναι η σχέση κόστους-ωφέλειας της Γερμανίας και των ασθενέστερων εταίρων της.
«Με δεδομένη την στενή σχέση και την παρόμοια ισχύ και συμπεριφορά των οικονομιών της Ελβετίας και της Γερμανίας, θα μπορούσε να υποθέσει κανείς ότι η κοινή πορεία του ελβετικού φράγκου και του ευρώ θα συνεχιζόταν. Η κρίση χρέους της Ελλάδας και των άλλων περιφερειακών οικονομιών της ευρωζώνης, ωστόσο, έχουν ανατρέψει αυτή τη συμπόρευση. Το ελβετικό φράγκο συνεχίζει την κούρσα του έναντι του δολαρίου, όχι όμως και το ευρώ», σημειώνει στο μπλογκ του ο αναλυτής.

Βάσει των υπολογισμών του Μπλουμ, αν δεν ξεσπούσε η κρίση χρέους της Ελλάδας, η ισοτιμία του ευρωπαϊκού νομίσματος έναντι του αμερικανικού θα είχε φθάσει στα 1,78 δολάρια. Θα ήταν δηλαδή κατά 24% ανατιμημένο έναντι του δολαρίου. Από την άλλη πλευρά, αν η Γερμανία έλειπε από την ευρωζώνη και το νόμισμα υφίστατο αστήρικτο τις συνέπειες της κρίσης, θα είχε υποχωρήσει στα 1,10 δολάρια.

Είναι προφανές ότι για τις υπερχρεωμένες χώρες η υποχώρηση της ισοτιμίας στα 1,10 δολάρια θα ισοδυναμούσε με κόλαση – αρκεί να αναλογιστεί κανείς πόσο ακριβότερα θα κόστιζε σ’ αυτές το πετρέλαιο και εν γένει οι τιμές ενέργειας και άλλων εμπορευμάτων που αποτιμώνται σε δολάρια.

Δεν αμφισβητεί κανείς τα ωφέλη των ασθενέστερων οικονομικά κρατών-μελών από την επιρροή που ασκεί στο ευρώ η ισχυρή Γερμανία. Αλλά, όπως παρατηρεί ο Μπλουμ, αν η ισοτιμία του ευρωπαϊκού νομίσματος είχε εκτιναχθεί στα 1,78 δολάρια και δεν συγκρατείτο κάτω από τα 1,45 δολάρια που βρίσκεται σήμερα, «αν δηλαδή το νόμισμα της Γερμανίας δεν συνδεόταν κατά κάποιον τρόπο με την Ελλάδα και τις ομοίους της, τα αρίστης ποιότητος γερμανικά προϊόντα στις ΗΠΑ ή οπουδήποτε αλλού αποτιμώνται σε δολάρια θα πωλούνταν κατά 25% ακριβότερα», σημειώνει ο αναλυτής της HSBC.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.