Το παρασκήνιο των διαβουλεύσεων Παπανδρέου – Σαμαρά

Εντονες παρασκηνιακές διεργασίες, με πολλές αμφιταλαντεύσεις, διαρροές και μυστικές διαβουλεύσεις, οδήγησαν στην ανακοίνωση του Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου την Τετάρτη το βράδυ για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, ο οποίος θα γίνει με συνοπτικές διαδικασίες την Πέμπτη.
Θα ακολουθήσει η ορκομωσία της νέας κυβέρνησης την Παρασκευή και τριήμερη συζήτηση στη Βουλή, καθώς ο κ. Παπανδρέου θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφορία τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Συναγερμός από την κίνηση Λιάνη
Ο Πρωθυπουργός συγκάλεσε το βράδυ της Τρίτης έκτακτη σύσκεψη μίας μικρής ομάδας κυβερνητικών στελεχών στο σπίτι του στο Καστρί, όπου συμμετείχαν μεταξύ των άλλων οι υπουργοί κκ. Ι. ΡαγκούσηςΔ. ΡέππαςΠ. Γερουλάνος, ο γραμματέας του ΠαΣοΚ κ.Μ. Καρχιμάκης και ο κ. Ν. Αθανασάκης.

Είχε προηγηθεί η ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή κ. Γ. Λιάνη, η οποία εξελήφθη ως προάγγελος ευρύτερης αντίστοιχης κίνησης βουλευτών, με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στη σύσκεψη αυτή συζητήθηκαν πολλά ενδεχόμενα, μεταξύ των οποίων κυρίαρχο ήταν ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης.
Μόνο μία μικρή ομάδα συνεργατών του κ. Παπανδρέου είχε γνώση του σεναρίου που εκδηλώθηκε την επόμενη ημέρα, με τον Πρωθυπουργό να φτάνει να προτείνει στον κ. Σαμαρά τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, ακόμη και με την τοποθέτηση άλλου προσώπου, κοινής αποδοχής στη θέση του Πρωθυπουργού.

Ο αιφνιδιασμός από την κίνηση αυτή κυριάρχησε όχι μόνο στο κυβερνητικό στρατόπεδο, αλλά και στο επιτελείο της ΝΔ, το οποίο με έκπληξη πληροφορήθηκε τη διάθεση του κ. Παπανδρέου να εγκαταλείψει την πρωθυπουργία.

Τρία τηλεφωνήματα
Η πρώτη επικοινωνία του κ. Παπανδρέου με τον κ. Σαμαρά έγινε λίγη μόλις ώρα μετά τις δύο το μεσημέρι της Τετάρτης, μετά την ολοκλήρωση της συνομιλίας του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια και ενώ η Ηρώδου Αττικού, η Βουλή και οι γύρω δρόμοι βρίσκονταν σε στενό αστυνομικό κλοιό.

Μετά την πρώτη επικοινωνία παπανδρέου Σαμαρά, ακολούθησε και δεύτερη, στην οποία ο κ. Παπανδρέου διαπιστώθηκε η απόσταση μεταξύ των δύο και άρχισαν να περιορίζονται οι πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας – ακολούθησε μία τρίτη επικοινωνία, με την οποία «επισημοποιήθηκε» το ναυάγιο. Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, κύριο σημείο διαφωνίας ήταν η θέση του κ. Σαμαρά ότι η κυβέρνηση που θα προέκυπτε από μία τέτοια συμφωνία θα έπρεπε να έχει ως κύρια αποστολή την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου και να έχει περιορισμένο χρονικό ορίζοντα κάποιων μηνών, έως τη διενέργεια εκλογών.

Διαρροές από ΝΔ – οργή υπουργών
Κατά το Μέγαρο Μαξίμου, κύριο στοιχείο που οδήγησε στο ναυάγιο ήταν η παράλληλη δημοσιοποίηση διαρροών από την πλευρά της ΝΔ για το περιεχόμενο της συνομιλίας και γηια τους όρους που τέθηκαν από τον κ. Σαμαρά για την επίτευξη της συμωνίας. Παράλληλα όμως, στην Ηρώδου Αττικού έφταναν και τα μηνύματα για την έντονη ενόχληση κομματικών και κυβερνητικών στελεχών για το γεγονός ότι όλα αυτά εξελίσσονταν ερήμην τους και χωρίς να έχει προηγηθεί στοιχειώδης ενημέρωση για τους σχεδιασμούς.

Οπως ανέφεραν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού, με την οποία επισημοποιήθηκε το ναυάγιο και ανακοινώθηκε η απόφαση για τον ανασχηματισμό, ήταν το γεγονός ότι επιχειρήθηκε να γίνει διάλογος δια των ΜΜΕ η εμμονή της ΝΔ σε συγκεκριμένους όρους.
Η πρακτική αυτή εκλήφθηκε ως de facto απόρριψη της πρότασης του Πρωθυπουργού και κατόπιν αυτού αποφασίστηκε η αναδίπλωση στο επιτελείο του κ. Παπανδρέου, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει μόνος και θα σχηματίσει νέα κυβέρνηση, ζητώντας παράλληλα ψήφο εμπιστοσύνης.

Κατόπιν αυτών, ακολούθησε και τρίτη τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της ΝΔ, λίγη ώρα προτού μεταδοθεί η δήλωση του κ. Παπανδρέου. Λίγο μετά τις 10 το βράδυ ο κ. Παπανδρέου αποχώρησε από το Μέγαρο Μαξίμου.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.