Η ζήτηση και η προφορά δεν είναι οι μόνοι παράγοντες που καθορίζουν την τιμή του χρυσού. Για την ακρίβεια το παγκόσμιο οικονομικό κλίμα στις αγορές και οι ενέργειες των Κεντρικών Τραπεζών είναι πιο σημαντικοί μοχλοί της τιμής του χρυσού από ό,τι η ζήτηση ή η προσφορά. Δείτε όλους τους διαφορετικούς παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή του χρυσού https://www.xn--mxafcacmnb3adthrh2aqi9a.gr/timi-xrysou/ και μάθετε πώς καθορίζεται η τιμή του.

Συναλλαγματικές ισοτιμίες

Η ισχύς ή η αδυναμία του δολαρίου συνδέεται άρρηκτα με την τιμή του χρυσού. Ο χρυσός και η τιμή του δολαρίου συνήθως έχουν αντιστρόφως ανάλογη συσχέτιση αφού ιστορικά έχει παρατηρηθεί ότι όταν αυξάνεται η τιμή του δολαρίου, υποχωρεί η τιμή του χρυσού ενώ οποιαδήποτε αδυναμία στο δολάριο μπορεί να οδηγήσει σε άνοδο του πολύτιμου μετάλλου.

Ενώ το δολάριο παίζει το μεγαλύτερο ρόλο στον καθορισμό της τιμής του χρυσού, οι επενδυτές που αγοράζουν σε άλλες αγορές θα πρέπει να λάβουν υπόψιν και τις ισοτιμίες των νομισμάτων μέσω των οποίων αγοράζουν χρυσό (ευρώ, ρούπι, γουάν, λίρα). Επομένως υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες η τιμή του χρυσού μπορεί να πέφτει (σε όρους δολαρίων) αλλά να παραμένει σε υψηλό επίπεδο σε άλλα νομίσματα λόγω εγχώριων παραγόντων.

Οικονομία

Μιλώντας με πολύ απλοϊκούς όρους, μια ισχυρή παγκόσμια οικονομία είναι επιζήμια για την απόδοση του χρυσού, ενώ μια κρίση αποτελεί προσοδοφόρο έδαφος για το απόλυτο επενδυτικό καταφύγιο.

Πληθωρισμός

Ο χρυσός αποτελεί ένα αντιστάθμισμα του πληθωρισμού. Η αύξηση του πληθωρισμού αυξάνει το ενδιαφέρον των επενδυτών για την αγορά χρυσού και, ως εκ τούτου, αυξάνει και την τιμή του. Αντίθετα, ο αποπληθωρισμός ή η πτώση των πληθωριστικών προσδοκιών “ρίχνει” την τιμή του χρυσού.

Αβεβαιότητα

Ο χρυσός επωφελείται σε περιόδους αβεβαιότητας, ιδιαίτερα όταν οι επενδυτές αποσύρονται από επενδύσεις με μεγαλύτεορ κίνυδνο. Ο χρυσός έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα σταθερό περιουσιακό στοιχείο που έχει αντέξει στο πέρασμα των αιώνων και προσφέρει μια ασφάλεια στους επενδυτές όταν όλα τα άλλα δείχνουν επίφοβα. Η πολιτική αβεβαιότητα, οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία και τυχόν πόλεμοι (όπως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία), είναι όλοι παράγοντες που θα ενισχύσουν συνήθως την τιμή του χρυσού.

Αντιστάθμιση και προστασία του πλούτου

Οι παραπάνω παράγοντες τροφοδοτούν τον ρόλο του χρυσού ως αντισταθμιστή έναντι της πτώσης των τιμών στις αγορές των μετοχών. Οι επενδυτές συχνά ενθαρρύνονται να αφιερώσουν ένα σημαντικό ποσοστό του χαρτοφυλακίου τους αφιερωμένο στο χρυσό καθώς το πολύτιμο μέταλλο δεν συσχετίζεται με τις μετοχές και επομένως η απόδοσή του μπορεί να είναι διαφορετική ακόμα και όταν όλα τα άλλα δεν πάνε καλά.

Προσφορά και ζήτηση

Το μεγαλύτερο μέρος του χρυσού που έχει εξορυχθεί ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας εξακολουθεί να είναι διαθέσιμο, είτε σε ράβδους χρυσού είτε ως κοσμήματα. Ως εκ τούτου η προσφορά και η ζήτηση είναι μεν παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή του χρυσού αλλά όχι τόσο όσο για άλλα εμπορεύματα.

Η Ινδία και η Κίνα αποτελούν τους δύο μεγαλύτερους αγοραστές χρυσού στον κόσμο για κοσμήματα, επομένως μια σημαντική άνοδος ή πτώση στη ζήτηση του χρυσού από τις δύο αυτές χώρες, μπορεί να επηρεάσει την τιμή του.

Αποθεματικά της Κεντρικής Τράπεζας

Ο χρυσός είναι ένα βασικό απόθεμα των κεντρικών τραπεζών σε όλο τον κόσμο, οι οποίες έχουν συγκεντρώσει περισσότερους από 35.000 τόνους χρυσού, δηλαδή περίπου το 20% του παγκοσμίου αποθέματος χρυσού, έτσι ώστε να στηρίξουν το νόμισμά τους και να προσφέρουν ένα μέτρο οικονομικής σταθερότητας. Ωστόσο, οι περισσότερες από τις κεντρικές τράπεζες σπάνια δραστηριοποιούνται πλέον στην αγορά του χρυσού και αντ’ αυτού διατηρούν παθητικά τα αποθεματικά τους.

Το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητας μεταξύ των κεντρικών τραπεζών εστιάζεται σε χώρες όπως η Ινδία, η Κίνα, η Τουρκία και το Καζακστάν, με τη Ρωσία ιδιαίτερα πιο ενεργή τον τελευταίο καιρό. Η γενικά στατική φύση των αποθεματικών των Κεντρικών Τραπεζών έχει ως αποτέλεσμα οι μηνιαίες μεταβολές να αποδεικνύονται πιο ενδιαφέρουσες από γεωπολιτική άποψη παρά ως κινητήρια δύναμη για την τιμή του χρυσού.

Διαπραγματεύσιμα Αμοιβαία Κεφάλαια

Τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια που υποστηρίζονται από χρυσό, ή τα ETF, είναι περισσότερο ακόλουθοι της τιμής του παρά οδηγοί της. Ωστόσο, τα ETF χρυσού έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία πέντε-δέκα χρόνια και αντιπροσωπεύουν πλέον ένα σημαντικό κομμάτι της επενδυτικής ζήτησης.

 

By X MIMHS

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.