ΕΡΩΤΗΣΗ  ΠΡΟΣ:
Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών
Τον κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

 

ΘΕΜΑ :«Αδέσποτα ζώα στην πόλη των Γρεβενών»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με ενημέρωση από κατοίκους των Γρεβενών, στην πόλη τους υπάρχουν πολλά περιστατικά επιθέσεων αδέσποτων ζώων. Μας μετέφεραν οι ως άνω ότι αρκετοί συμπολίτες τους δέχονται είτε σαν πεζοί είτε οδηγώντας ποδήλατα ή αυτοκίνητα την επίθεση εξαγριωμένων σκύλων.

Καταγγέλλουν οι ως άνω ότι το φαινόμενο αυτό παρουσιάστηκε και σε μικρά παιδιά που καταδιώχτηκαν και κινδύνεψε η σωματική τους ακεραιότητα.

Τονίζουν οι ως άνω ότι η πόλη τους είναι ιδιαίτερα φιλική προς τα ζώα, αλλά μετά τους τραυματισμούς που προκλήθηκαν και καταγγέλθηκαν από τα αδέσποτα ζώα ζητούν οι ως άνω άμεσα από τις αρμόδιες υπηρεσίες να προστατέψουν, κυρίως τα μικρά παιδιά, τους ηλικιωμένους πεζούς, καθώς και τους επισκέπτες της πόλης τους από τον φόβο και τις επιθέσεις των αδέσποτων σκύλων.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Προτίθεσθε να ενεργήσετε αρμοδίως, κατά το μερίδιο ευθύνης που σας αναλογεί, ώστε άμεσα να ληφθούν μέτρα ως προς την προστασία των μικρών παιδιών, των ηλικιωμένων πεζών, καθώς και των επισκεπτών της πόλης των Γρεβενών από τον φόβο και τις επιθέσεις των αδέσποτων ζώων;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

ΑΒΔΕΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ




Απάντηση  στην   από   18-04-2022    με   αριθμό 4767  Ερώτηση    των Βουλευτών κ.κ. Α. ΑΒΔΕΛΑ και Κ. ΧΗΤΑ.

Σε απάντηση του ανωτέρω μέσου κοινοβουλευτικού ελέγχου και σε ό,τι μας αφορά, σας γνωρίζουμε ότι από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας καταβάλλεται διαρκής προσπάθεια για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του ζητήματος της προστασίας των ζώων συντροφιάς εντός του ισχύοντος νομικού πλαισίου [ν. 4830/ 2021 (Φ.Ε.Κ. Α’ – 169), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει]. Στην κατεύθυνση αυτή, από το Αρχηγείο παρέχονται κατευθυντήριες εντολές και οδηγίες στις αρμόδιες περιφερειακές του Υπηρεσίες προς το σκοπό της άμεσης διερεύνησης και ενδελεχούς εξέτασης κάθε σχετικής με το εν λόγω ζήτημα υπόθεσης, εφαρμοζόμενης -σε συντρέχουσα περίπτωση- της ισχύουσας νομοθεσίας.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στο διαλαμβανόμενο στην εν θέματι Ερώτηση ζήτημα, επισημαίνεται ότι η αρμόδια υφιστάμενη Υπηρεσία της Διεύθυνσης Αστυνομίας (Δ.Α.) Γρεβενών [Αστυνομικό Τμήμα (Α.Τ.) Γρεβενών], κατά το χρονικό διάστημα από 01-01-2021 έως 21-04-2022, έλαβε γνώση -9- περιστατικών επιθετικής συμπεριφοράς αδέσποτων ζώων. Συγκεκριμένα, στην εν λόγω Υπηρεσία υποβλήθηκαν -6- καταγγελίες για επιθετική συμπεριφορά αδέσποτων σκύλων σε βάρος ατόμων σε δημόσιο χώρο, χωρίς πρόκληση σωματικών βλαβών, καθώς και -3- μηνύσεις εκ μέρους πολιτών – θυμάτων για πρόκληση σωματικών βλαβών από αδέσποτους σκύλους, για τις οποίες οι σχηματισθείσες δικογραφίες μετά την ολοκλήρωσή τους υποβλήθηκαν, αρμοδίως, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Γρεβενών.




Τέλος, υπογραμμίζεται ότι για   τις   προαναφερόμενες   περιπτώσεις,   από   το Α.Τ. Γρεβενών, ενημερώθηκαν οι συναρμόδιοι/ες Φορείς και Υπηρεσίες (Δήμος Γρεβενών, Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών, Φιλοζωική Ομάδα Γρεβενών), για τις δικές τους, κατά λόγο αρμοδιότητας, ενέργειες, ενώ στο πλαίσιο της υφιστάμενης συνεργασίας της Δ.Α. Γρεβενών με τον οικείο Δήμο, τέθηκε υπόψη το εν λόγω ζήτημα εν γένει προς το σκοπό της ουσιαστικής και πλέον αποτελεσματικής διαχείρισης – επίλυσής του.

O ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.