Σε απάντηση της με αριθμ. πρωτοκόλλου 4089/22.3.2022 Ερώτησης των Βουλευτών κ.κ. Απόστολου Αβδελά και Κωνσταντίνου Χήτα και σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μας οι αρμόδιες Υπηρεσίες, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Το 2021 ξεκίνησε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Γρεβενών η υλοποίηση ερευνητικού προγράμματος, με την υποστήριξη του Institut Catala d’ Arqueologia Classica (ICAC- Ταρραγόνα), με τίτλο «Αρχαιολογικό Πρόγραμμα Γρεβενών», που εγκρίθηκε με την με αρ. πρ. ΥΠΠΟΑ/370003/03.08.2021 Απόφαση (ΑΔΑ Ψ61Β4655Π4-ΠΚΡ). Πρόκειται για ένα πενταετές πρόγραμμα, που έχει ως κεντρικό στόχο τον εντοπισμό, τη μελέτη και δημοσίευση των αρχαιολογικών θέσεων και των πολιτιστικών τους καταλοίπων στην Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών και, την περαιτέρω κατανόηση τους σε χωρική και χρονική κλίμακα.




Το πρώτο έτος της έρευνας επικεντρώθηκε κυρίως στον οικισμό του Αγίου Γεωργίου, βόρεια της πόλης των Γρεβενών και τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν στη 34η ετήσια Αρχαιολογική Συνάντηση για το Έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη (10- 11 Μαρτίου 2022). Συνοπτικά, στην ευρύτερη περιοχή εντοπίστηκαν θέσεις από την προϊστορική έως την οθωμανική περίοδο, μεταξύ των οποίων τμήματα δυο νεκροταφείων ύστερων ελληνιστικών και υστερορωμαϊκών χρόνων. Οι εργασίες πεδίου για το 2022, μετά την αξιολόγηση των ευρημάτων από την επιφανειακή έρευνα του πρώτου έτους, θα πραγματοποιηθούν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Γρεβενών στις περιοχές της Τ.Κ. Αγίου Γεωργίου Δήμου Γρεβενών και των Τ.Κ. Καρπερού και Δήμητρας Δήμου Δεσκάτης.

Ως προς την ίδρυση Αρχαιολογικού Μουσείου στην πόλη των Γρεβενών, επισημαίνεται ότι, κατόπιν συνεργασίας του ΥΠΠΟΑ με τον Δήμο Γρεβενών, ο Δήμος προχωρεί τις διαδικασίες για την παραχώρηση του Μύλου Μπούσιου, που πληρεί τις προϋποθέσεις για την ίδρυση μουσείου. Στην παρούσα φάση, ο Δήμος Γρεβενών προχωρεί στην εκπόνηση της αναγκαίας μελέτης στατικής επάρκειας του κτηρίου, η οποία αναμένεται να υποβληθεί σύντομα στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Γρεβενών για τις κατά νόμον ενέργειες, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες της παραχώρησης.

Παράλληλα, εκπονήθηκε από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου μουσειολογική μελέτη, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Γρεβενών, στο πλαίσιο του έργου “IT CULTURE” του προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας «INTERREG Ελλάδα- Αλβανία 2014-2020», βάσει

Μνημονίου Συνεργασίας της Εφορείας και του Δήμου Γρεβενών. Η Εφορεία αναμένει την κατάθεση της μελέτης, προκειμένου να αποσταλεί προς εξέταση από τα αρμόδια όργανα του ΥΠΠΟΑ, βάσει των διατάξεων του ν. 4858/2021.

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού

ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.