Τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας το μυαλό μας είναι στις γυναίκες της Ουκρανίας, που δίνουν την δική τους μάχη κάτω από αντίξοες συνθήκες. Σε εκείνες τις γυναίκες που έμειναν να πολεμήσουν για την πατρίδα τους, με όσα μέσα διαθέτουν, προσπαθώντας να προστατέψουν τα παιδιά και τις περιουσίες τους, αλλά και σε αυτές που πήραν τον δρόμο της προσφυγιάς έχοντας χάσει τα πάντα, αναζητώντας την ελπίδα για μια καινούργια αρχή.

Η 8η Μαρτίου πρέπει να είναι ημέρα διεκδίκησης για τα πολλά που μένουν ακόμα να γίνουν. Ιδιαίτερα στη σημερινή δύσκολη και απαιτητική εποχή, χρειάζεται περισσότερο από ποτέ συσπείρωση και διεκδίκηση.

Αισθάνομαι την ανάγκη να υπογραμμίσω το χρέος που έχουμε όλοι να διαφυλάξουμε τη γυναίκα από κάθε μορφής κακοποίηση και να δυναμώνουμε θεσμούς, αξίες και πρότυπα, που συμβάλλουν αποτελεσματικά στην κοινωνική συνοχή και την κοινωνική αλληλεγγύη, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης.




Γινόμαστε μάρτυρες περιστατικών έμφυλης βίας, κακοποίησης, εκμετάλλευσης, trafficking, bulling, διακρίσεων και δολοφονιών με θύματα γυναίκες. Φαινόμενα, που τα εισπράττουμε ως εγκλήματα κατά της κοινωνικής συνοχής και ειρήνης, κατά της ευημερίας και της ανάπτυξης, κατά θεμελιωδών δικαιωμάτων και πανανθρώπινων αξιών. Εν τέλει κατά της ίδιας της Δημοκρατίας. Όμως, υπάρχει ελπίδα και η προσπάθεια που καταβάλλεται για να αντιμετωπισθούν αυτά τα περιστατικά είναι τεράστια.

Ως Κυβέρνηση προωθούμε οριζόντια μέτρα σε όλους τους τομείς πολιτικής για τη στήριξη της οικογένειας, την εξισορρόπηση προσωπικής και επαγγελματικής ζωής και τη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας και σε θέσεις ευθύνης.

Στο νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025 ενσωματώνονται για πρώτη φορά στοχευμένες προτάσεις με συγκεκριμένα έργα και δράσεις από όλα τα Υπουργεία.

Εν έτη 2022, πρέπει να συνεχιστεί ο αγώνας για την ισότητα των γυναικών, έχοντας μια καθολική προσέγγιση, τόσο σε επίπεδο εθνικών Κοινοβουλίων όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να σχεδιαστούν πολιτικές που να εξασφαλίζουν τα δικαιώματα των γυναικών στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Μέχρι να καλυφθεί αυτό το χάσμα, η ημέρα αυτή θα παραμένει επίκαιρη και θα συμβολίζει τους αγώνες που θα πρέπει να γίνουν για να επιτευχθεί η πλήρης και ουσιαστική ισότητα μεταξύ των δύο φύλων.

Άλλωστε, έχουμε αποδείξει πως όταν είμαστε ενωμένες και στηρίζουμε η μία την άλλη μπορούμε να βγούμε δυνατότερες, να κάνουμε την αρχή για ένα αύριο χωρίς φόβο και να αφήσουμε στα παιδιά μας μια πιο υγιή κοινωνία.

Χρόνια Πολλά σε όλες τις γυναίκες του κόσμου !

 

Μαρία Αντωνίου

Επικεφαλής Γραφείου Μακεδονίας Πρωθυπουργού




Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.