Ένα νέο πλαίσιο μέτρων, με ειδική οδηγία για τις μάσκες, τίθεται σε ισχύ για τα σούπερ μάρκετ και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε το μεσημέρι της Πέμπτης τα νέα μέτρα που τίθενται σε εφαρμογή για το διάστημα των εορτών. Μεταξύ αυτών, είναι και η επαναφορά του υποχρεωτικού μέτρου χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Για τα σούπερ μάρκετ και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ωστόσο, λαμβάνονται ειδικά μέτρα σε ό,τι αφορά τις μάσκες. Συγκεκριμένα, η ηγεσία του υπ. Υγέιας γνωστοποίησε ότι ειδικά για τους κλειστούς χώρους σούπερ μάρκετ ή τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας ή μάσκας υψηλής προστασίας Ν95 (ΚΝ95).
Αυτές τις μάσκες φοράμε από σήμερα σε σούπερ μάρκετ και ΜΜΜ

Οι μάσκες τύπου N95 ή KN95 (βαθμού προστασίας FFP2) είναι μάσκες που έχουν εξαιρετική εφαρμογή στο πρόσωπο και δεν αφήνουν κενά, όπως συμβαίνει υφασμάτινες ή κάποιες χειρουργικές μάσκες. Διατίθενται από φαρμακεία αλλά και από το διαδίκτυο, όμως χρειάζεται προσοχή στην επιλογή καταστήματος, καθώς κυκλοφορούν και μοντέλα που είναι με χαμηλής ποιότητας υλικά.

Οι Ν95 ή ΚΝ95 έχουν αυτή τη μορφή:
Έρευνες έχουν δείξει ότι η σωστή χρήση της KN95 μάσκας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης με κορωνοϊό κατά 99%. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές του Ινστιτούτου Δυναμικής Μαξ Πλανκ στο Γκέτινγκεν, με επικεφαλής τους Έμπερχαρντ Μπόντενσατς και Γκολαμχοσέιν Μπαγκέρι, διαπίστωσαν στην έρευνά τους ότι οι μάσκες FFP2 ή KN95 είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στο να φιλτράρουν τα μολυσμένα σωματίδια του αέρα.

Στην περίπτωση δύο ατόμων χωρίς μάσκες που μιλάνε σε απόσταση τριών μέτρων και ο ένας έχει κορωνοϊό με τυπικό ιικό φορτίο, ο κίνδυνος μόλυνσης του δεύτερου σε λίγα λεπτά είναι έως 90%. Αν βρίσκονται σε απόσταση ενάμισι μέτρου και μόνο ο άνθρωπος χωρίς ιό φορά χειρουργική μάσκα, ο κίνδυνος μόλυνσης του θα είναι πάλι έως 90% αλλά σε περισσότερο χρόνο (μετά από 30 λεπτά). Αλλά αν αυτός φορά μάσκα FFP2, ο κίνδυνος μόλυνσης του δεν θα ξεπεράσει το 20% ακόμη και μετά από μία ώρα συζήτησης.

Όταν και οι δύο μιλάνε φορώντας χειρουργικές μάσκες, ο κίνδυνος μόλυνσης του δεύτερου δεν ξεπερνά το 30% μετά από μια ώρα, ενώ αν και οι δύο φοράνε μάσκες αυξημένης προστασίας, ο κίνδυνος μόλυνσης είναι 0,4% (τέσσερις πιθανότητες στις χίλιες).
Συνοπτικά, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μια καλά εφαρμοσμένη μάσκα FFP2 ή KN95 παρέχει έως 75 φορές μεγαλύτερη προστασία σε σχέση με μια καλά εφαρμοσμένη χειρουργική μάσκα. Οι χειρουργικές, ωστόσο, ακόμη και όταν δεν εφαρμόζουν καλά, μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο μόλυνσης σε σχέση με την απουσία μάσκας.

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.