Σε δηλώσεις για τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση προχώρησε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. «Η οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν», τόνισε ο υπουργός.

Ο κ. Πλεύρης είπε ότι άνω του 85% είναι ανεμβολίαστοι στις ΜΕΘ, ενώ το ίδιο ποσοστό υπάρχει και στους θανάτους. Το ΕΣΥ πιέζεται, ειδικά στις περιοχές που η εμβολιαστική κάλυψη είναι μικρότερη.

Για τις ΜΕΘ

Έχουν υπερδιπλασιαστεί οι κλίνες ΜΕΘ που λειτουργούν, τόνισε ο υπουργός. Έχει εξασφαλιστεί τεχνική υποδομή και για νοσηλεία εκτός ΜΕΘ, σημείωσε. «Το ΕΣΥ αντέχει, είναι σταθερό. Έχει διατεθεί το σύνολο των κλινών ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα που είναι κενές», πρόσθεσε ο κ. Πλεύρης. «Το έχουμε ενισχύσει με άνω των 12 χιλιάδων επικουρικό προσωπικό, 2.000 μόνιμους γιατρούς και 2.000 επικουρικούς γιατρούς».

Στις περιοχές που υπάρχει ένταση του κοροναϊού υπάρχουν πάνω από 700 απλές κλίνες διαθέσιμες από τον ιδιωτικό τομέα.

«Υπάρχει συμφωνία με τον ιδιωτικό τομέα και στην Αττική, όταν χρειαστούμε να έχουμε αντίστοιχες κλίνες», υπογράμμισε ο υπουργός. «Από σήμερα ενεργοποιήθηκε η επίταξη των υπηρεσιών των ιδιωτών γιατρών. Υπήρξε το τελευταίο διάστημα προσέλευση ιδιωτών γιατρών σε συνεργασία με τους Ιατρικούς Συλλόγους», επισήμανε ο κ. Πλεύρης. Αν κριθεί απαραίτητο, αυτό το μέτρο θα επεκταθεί.




Για τους εμβολιασμούς

Υπάρχει μια ένταση στους εμβολιασμούς. Τα προγραμματισμένα ραντεβού είναι πάνω από 900 χιλιάδες. Τα 137 χιλιάδες ραντεβού έχουν κλειστεί για πρώτη δόση. Οι 343 χιλιάδες για δεύτερη δόση και οι 420 χιλιάδες για την τρίτη δόση. «Η τρίτη δόση κινείται σε πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς», τόνισε ο κ. Πλεύρης. Τουλάχιστον με την πρώτη δόση έχει εμβολιαστεί το 75% του ενήλικου πληθυσμού και το 65% του γενικού πληθυσμού. 

Αλλαγή ωραρίου στο λιανεμπόριο

Στη συνέχεια ο υπουργός επανέλαβε τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός χθες. Στους χώρους εργασίας θα ακολουθηθεί κυλιόμενο ωράριο που θα ξεκινά από τις 07:00 έως τις 09:30, ενώ θα υπάρξει και αλλαγή ωραρίου στο λιανεμπόριο. Τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 10:00 έως τις 21:00, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα ΜΜΜ, όπως διευκρινίστηκε στη συνέχεια.

Η τρίτη δόση είναι απαραίτητη και γι’ αυτό πάρθηκε το μέτρο για τη λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού, εξήγησε ο υπουργός Υγείας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ανεμβολίαστοι, εκτός από την εστίαση, δεν θα μπορούν να μπαίνουν σε γυμναστήρια, μουσεία, θέατρα, σινεμά κ.ά., ακόμα και με αρνητικό τεστ. Ωστόσο, θα έχουν πρόσβαση στα καταστήματα τροφίμων και στα φαρμακεία, καθώς και στις εκκλησίες με την επίδειξη αρνητικού τεστ.

Τα μέτρα δεν έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα, αλλά προστατευτικό, σημείωσε ο υπουργός Υγείας. «Να τηρήσουμε τη συμφωνία που έχουμε κάνει με την κοινωνία να μην πάμε σε lockdown», επισήμανε ο κ Πλεύρης. To ΕΣΥ πιέζεται, αλλά αντέχει, επανέλαβε ο κ. Πλεύρης.

Δείτε τις δηλώσεις του υπουργού




in

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.