ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τον Υπουργό περιβάλλοντος και Ενέργειας

Με την προανάρτηση του κτηματολογίου στην περιφερειακή ενότητα Γρεβενών, οι αγρότες της περιοχής βρέθηκαν μπροστά σε μια δυσάρεστη έκπληξη. Δεν τους αναγνωρίζονται τίτλοι ιδιοκτησίας για χωράφια που έχουν χαρακτηριστεί δασικά σύμφωνα με την ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Ενώ όμως έχει δοθεί παράταση ως τον Αύγουστο του 2021 για υποβολή αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες, οι προθεσμίες του κτηματολογίου όχι μόνο δημιουργούν τετελεσμένα σχετικά με τις ιδιοκτησίες των αγρών, αλλά εμπλέκουν τους ενδιαφερόμενους σε διαρκείς δικαστικές διαδικασίες,  προσφυγές, ενώ υφίστανται και τον κίνδυνο διώξεων.

Συγκεκριμένα από το κτηματολόγιο δίνεται  προθεσμία υποβολής ενστάσεων ως την 7η Ιουλίου, 2 μήνες νωρίτερα από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες.

Και ενώ οι ιδιοκτήτες, οι ενδιαφερόμενοι αντιμετωπίζουν τετελεσμένα, εταιρείες εγκατάστασης φωτοβολταϊκών εμφανίστηκαν στην περιοχή προσφέροντας υψηλές τιμές για να νοικιάσουν εκτάσεις στην περιοχή, χωρίς να “καθυστερούν” από το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί ο χαρακτήρας των εκτάσεωνπιέζοντας προς τα κάτω τις τιμές ενοικίασης ή αγοράς των εκτάσεων!

Επιπρόσθετα παραμένει ο κίνδυνος να κοπούν επιδοτήσεις  από τα ΟΣΔΕ, αφού για να υποβληθούν ζητούνται τίτλοι ιδιοκτησίας και το κτηματολόγιο δεν αναγνωρίζει ιδιοκτησίες, που ως τώρα επιδοτούνταν

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε :

  • Να δοθεί από την Ελληνικό Κτηματολόγιο η αναγκαία και απαραίτητη χρονική παράταση στην υποβολή αντιρρήσεων τουλάχιστον ίδια με αυτή  που δόθηκε για τους δασικούς χάρτες
  • Το κράτος με δική του ευθύνη να αντιμετωπίσει όλες τις κατηγορίες προβλημάτων που προκύπτουν και χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση στα λαϊκά στρώματα για τις αντιρρήσεις (παράβολα κλπ);
  • Να παραταθεί η προθεσμία άσκησης αντιρρήσεων δωρεάν για μεγάλο χρονικό διάστημα, σε όλες τις περιοχές που αναρτήθηκαν Δασικοί χάρτες και να δοθεί ανάλογο δικαίωμα και για τις παλιές αναρτήσεις;
  • Να μην επιστραφούν ενισχύσεις που έλαβαν μικρομεσαίοι, βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι, επειδή οι εκτάσεις που βοσκούν δεν εντάχθηκαν – και πρέπει να ενταχθούν – στις βοσκήσιμες γαίες, καθώς και βιοπαλαιστές αγρότες που παίρνουν ενισχύσεις, καλλιεργώντας γεωργικές εκτάσεις που χαρακτηρίζονται στους χάρτες ως δασικές.

 

Οι Βουλευτές

Δελής Γιάννης

Στολτίδης Λεωνίδας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.