«Κλειδώνει» το σχέδιο της  νέας ρύθμισης για τα κορονοχρέη προς την Εφορία σε 60 έως 72 δόσεις και την αναβίωση των 100 και 120 δόσεων για τους πληττόμενους οφειλέτες, με το οικονομικό επιτελείο να ανεβάζει ταχύτητες υπό τον φόβο μιας νέας γενιάς κόκκινων φορολογικών οφειλών που θα ανοίξουν τρύπες στα κρατικά ταμεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αμέσως με το Eurogroup της 17ης Ιουνίου, το σχέδιο θα παρουσιαστεί στους θεσμούς προκειμένου να δώσουν το πράσινο φως και το τελικό πλαίσιο να ανακοινωθεί ακόμα και πριν από το τέλος Ιουνίου.

Με τα ληξιπρόθεσμα χρέη μόνο προς την Εφορία να ανέρχονται συνολικά στα 109 δισ. ευρώ και τους φόρους που έμειναν απλήρωτοι να φθάνουν στα €2,33 δισ. στο πρώτο τετράμηνο του 2021, η κυβέρνηση σχεδιάζει να  δώσει ανάσες στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την πανδημία και θα βρεθούν από τον πρώτο κιόλας μήνα του 2022 απέναντι σε ένα νέο βουνό οφειλών και δόσεων.

Το νέο σχήμα ρύθμισης των κορονοχρεών θα κινείται σε δυο άξονες:

  • Νέα συνολική ρύθμιση εξόφλησης των χρεών που αφήνει πίσω της η πανδημία σε 60 έως 72 δόσεις. Την ώρα που χιλιάδες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας και βλέπουν με αβεβαιότητα την επόμενη ημέρα, στο οικονομικό επιτελείο έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε μια νέα ρύθμιση εξόφλησης των οφειλών της Εφορίας σε περισσότερες και μικρότερες δόσεις, καθώς εκτιμάται ότι η ρύθμιση των 24 άτοκων και 48 χαμηλότοκων δόσεων που προβλέπεται σήμερα για τις οφειλές που έχουν «παγώσει» έως το τέλος του 2021 δεν είναι αρκετή.

Οι δόσεις δεν θα ξεπερνούν τις 72, ενώ στη νέα ρύθμιση εξετάζεται να ενταχθούν περισσότερες φορολογικές οφειλές οι οποίες γεννήθηκαν στην υγειονομική κρίση, όπως ο φόρος εισοδήματος ή και ο ΕΝΦΙΑ που δεν εξοφλήθηκαν από επιχειρήσεις, επαγγελματίες και νοικοκυριά που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την πανδημία. Αντίστοιχα θα ενταχθούν και οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία που επίσης διογκώνονται μήνα με τον μήνα. Στις σκέψεις του οικονομικού επιτελείου είναι να διατηρηθούν οι 24 άτοκες δόσεις, ενώ στην περίπτωση που ο φορολογούμενος επιλέξει περισσότερες δόσεις αυτές θα επιβαρύνονται με χαμηλό επιτόκιο της τάξης του 2,5%. Η νέα ρύθμιση θα «τρέξει» από το 2022 με την καταβολή της πρώτης δόσης έως το τέλος Ιανουαρίου.

  • Αναβίωση των παλαιών ρυθμίσεων των 100 και 120 δόσεων για τους πληττόμενους φορολογούμενους που τις έχασαν μετά τον Μάρτιο του 2020. Θα είναι η τρίτη φορά που το υπουργείο Οικονομικών θα ανοίξει τις πύλες των 100 και 120 δόσεων για τους οφειλέτες της Εφορίας. Την τελευταία φορά είχε δοθεί η ευκαιρία να ενταχθούν στις παλιές ρυθμίσεις οι επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή ή υπέστησαν απώλεια τζίρου το 2020, καθώς και οι εργαζόμενοι σε κλειστές ή πληττόμενες επιχειρήσεις που οι συμβάσεις τους τέθηκαν σε αναστολή το 2020, εφόσον:
  • Είχαν χάσει τις ρυθμίσεις αυτές κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος Μαρτίου 2020 έως και Νοεμβρίου 2020.
  • Θα πλήρωναν εμπρόθεσμα τη δόση του Δεκεμβρίου 2020 των ρυθμίσεων αυτών.
  • Είχαν τακτοποιήσει ή εξοφλήσει με νόμιμο τρόπο τις λοιπές ληξιπρόθεσμες οφειλές τους μέχρι 31-12-2020.
  • Είχαν εξοφλήσει όλες σχεδόν τις προ πανδημίας μηνιαίες δόσεις των 100 ή των 120 δόσεων.

in

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.