Ένα χτύπημα σε βάρος των ασθενών με ψυχικές διαταραχές καταφέρνει η κυβέρνηση με την απόφασή της, της διοίκησης της 3η Υ.Π.Ε.  και  της διοίκησης του νοσοκομείου Κοζάνης να κλείσει η μοναδική δημόσια στη Δυτική Μακεδονία Ψυχιατρική Κλινική του «Μαμάτσειου» Νοσοκομείου Κοζάνης, δυναμικότητας 20 κλινών, για να περιθάλψει ασθενείς covid– 19, εξαιτίας της έξαρσης του 3ου πανδημικού κύματος και της εκρηκτικής κατάστασης στο νοσοκομείο Κοζάνης.

Το πρόβλημα το είχε αναδείξει ήδη το ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος πανδημίας,  με την 1729/13-11-20 ΕΡΩΤΗΣΗ  που παραμένει αναπάντητη έως τώρα.

Η ψυχιατρική κλινική του «Μαμάτσειου» Νοσοκομείου Κοζάνης εφημερεύει ενεργά κάθε μέρα και για τις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες της Δυτικής Μακεδονίας, δεδομένου ότι τα νοσοκομεία των όμορων Π.Ε. Γρεβενών, Καστοριάς, Φλώρινας όπως και του «Μποδοσάκειου» Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας δεν έχουν Ψυχιατρική Κλινική.

Η Κλινική διεκπεραιώνει όλα όσα οφείλει μια ψυχιατρική κλινική, όπως λειτουργία εξωτερικών ιατρείων, διασυνδετική ψυχιατρική, ψυχοθεραπείες, εκπαιδευτικό πρόγραμμα ειδικευομένων ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, νοσηλεία περιστατικών με εισαγγελική παραγγελία από τους εισαγγελείς των 4 Π.Ε., χορήγηση γνωματεύσεων – εξέταση των πολιτών όλης της Δ. Μακεδονίας για κάθε χρήση, συνταγογράφηση φαρμάκων, διενέργεια πραγματογνωμοσυνών, προετοιμασία φακέλου για τα ΚΕΠΑ κ.α.

Η Κλινική έχει και την ευθύνη της λειτουργίας μιας εξωνοσοκομειακής δομής, του ξενώνα βραχείας νοσηλείας «ΝΕΦΕΛΗ» ο οποίος φιλοξενεί μέχρι 10 άτομα και φυσικά είναι η κλινική που δέχεται περιστατικά μιας ακόμα δομής στα Σέρβια Κοζάνης καθώς και από τις δύο Ιδιωτικές Ψυχιατρικές Κλινικές που λειτουργούν στην πόλη. Επίσης καλύπτει τυχόν ανάγκες που θα προκύψουν σε στρατεύσιμους όλων των στρατοπέδων των όμορων Νομών μιας και δεν υπάρχει κοντινό Στρατιωτικό Νοσοκομείο με Ψυχίατρο. Ταυτόχρονα περιθάλπει τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται σε δομές προσφύγων της Δυτικής Μακεδονίας.

Η παραπάνω εξέλιξη έρχεται τη στιγμή που εντείνεται η ανησυχία για τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας  στη ψυχική υγεία  τόσο του γενικού πληθυσμού, αλλά και όσων πάσχουν από κάποια υποκείμενη ψυχική διαταραχή. Τη στιγμή που ένας στους τρεις ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 θα εμφανίσουν κάποια ψυχική ή νευρολογική διαταραχή σχετιζόμενη με τον κορονοϊό μέσα στο πρώτο εξάμηνο από την αρχική λοίμωξη και μάλιστα σε πολύ ψηλά ποσοστά που κυμαίνονται από 38% σε όσους νοσηλεύτηκαν σε απλές κλίνες και αγγίζει σχεδόν το 50% σε όσους νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ., η κυβέρνηση  συρρικνώνει ακόμη περισσότερο αντί να ενισχύσει και να αναπτύξει τις έτσι και αλλιώς ανεπαρκέστατες και πριν την πανδημία, δημόσιες δομές  ψυχικής υγείας (πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες).

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια άμεσα μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε:

Να μην ανασταλεί η λειτουργία της μοναδικής δημόσιας Ψυχιατρικής κλινικής της Δ. Μακεδονίας  και χάσουν οι ασθενείς που χρίζουν ψυχιατρικής περίθαλψης στη Δυτική Μακεδονία τη δυνατότητα παροχής υπηρεσιών;

 

Οι Βουλευτές

Δελής Γιάννης

Στολτίδης Λεωνίδας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.