Είναι πλέον αποδεκτό πως η πανδημία covid-19, όχι απλώς ταρακούνησε πολυεπίπεδα την παγκόσμια κοινότητα ,αλλά θεωρώ ότι αναδιατάσσει συθέμελα πρωτόγνωρα και αισθητά ,αξίες και αντιλήψεις ζωής και με ορίζοντα τον άνθρωπο, αναπροσδιορίζει την οικονομία, το κοινωνικό γίγνεσθαι, το περιβάλλον, την ζωή μας όλη.Σήμερα, δειλά- δειλά, αμφισβητείται το μέλλον κοσμοθεωριών, κυρίαρχων δυνάμεων και πολιτικών , που αυτονόητα συμπορεύονται και ευθύνονται για την πορεία του πλανήτη και του ανθρώπου.

Παρ’ όλες τις αδυναμίες και τις αστοχίες ,που μπορεί κανείς να αισθάνεται για το σήμερα η το ζοφερό αύριο ,οφείλουμε να αναδείξουμε και να αναγνωρίσουμε την δύναμη, την πειθαρχία και κατανόηση των πολιτών.

Σεβόμενοι το ευρηματικό « μένουμε στο σπίτι», και την κοινωνική απόσταση, πορευόμαστε ασφαλείς, αντιστρέφοντας και ενδυναμώνοντας περίτρανα την θέληση μας και τη ελπίδα, ότι στο εγγυς αύριο θα διαμορφωθεί σύντομα μια νέα θεώρηση πραγμάτων, η οποία θα τοποθετεί τις ανθρώπινες άξιες , το σεβασμό της υγείας και των δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων, στο κέντρο όλων των πολιτικών και αποφάσεων.

Εμείς οι φαρμακοποιοί αισθανθήκαμε και βιώσαμε όλο αυτό το διάστημα πρωτόγνωρες καταστάσεις που μέχρι χθες ίσως δεν τις χωρούσε ο νους μας.

Οι συνθήκες που εργαστήκαμε ήταν ιδιαίτερες και εξαιρετικά δύσκολες.

Η συσσώρευση σωματικής, ψυχολογικής και νοητικής κούρασης ήταν δεδομένη ,όπως παρών ήταν ο φόβος που υπάρχει ακόμη και τώρα ,όχι μόνο σε εμάς αλλά σε όλους τους πολίτες του κόσμου.

Κληθήκαμε να επιτελέσουμε το καθήκον μας απέναντι στους ασθενείς και το σύστημα υγείας.

Αξιοποιήσαμε κάθε σωματική ,ψυχική και πνευματική ικμάδα προκειμένω να στηρίξουμε τους πολίτες αλλά και τις ανάγκες της πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Αναδείξαμε το επάγγελμα μας ως λειτούργημα.

Αισθάνομαι διπλά περήφανος, τόσο για τους συναδέλφους φαρμακοποιούς ,όσο και για τους πολίτες.

Οι συνάδελφοι μου αγόγγυστα και αθόρυβα έθεσαν την δική τους σφραγίδα σε αυτήν την άνιση και αόρατη παγκόσμια μάχη.

Οι πολίτες, με μεγάλη υπομονή, κατανόηση, αυτοσυγκράτηση, πειθαρχία και σεβασμό, αποδέχτηκαν τις υπηρεσίες και συμβουλές μας , και το χαμόγελο μας- πολλές φόρες πίσω από την πόρτα του φαρμακείου – αυτές τις ημέρες πήρε την θέση που αξίζει να έχει στην ζωή μας.

Εμείς εισπράξαμε αγάπη και θετική ενέργεια.

Δημιουργήσαμε ένα τεράστιο απόθεμα για την συνέχεια, που θα δώσει μια νέα έννοια στην ιδιότητα του φαρμακοποιού ο οποίος αποτελεί την προμετωπίδα ενός συστήματος υγείας που παγκόσμια δοκιμάστηκε όσο ποτέ άλλοτε.

Αυτές τις ημέρες, ξεκίνησε μια νέα περίοδος στην μάχη έναντι του covid-19 , διαφορετική από την προηγουμένη αλλά εξίσου δύσκολη.

Σε αυτή την περίοδο και όπως πάντα οι φαρμακοποιοί θα είναι και πάλι δίπλα σας ,θα είναι ο δικός σας άνθρωπος.

Με εκτίμηση

Σωκράτης Κουρέλλας 
Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου  Γρεβενών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.