Ακολουθεί αναλυτικά η επιστολή:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Η υγειονομική κρίση που βιώνει η χώρα μας το τελευταίο διάστημα έχει δυσμενείς επιπτώσεις και στον τομέα αγροτικής/ κτηνοτροφικής οικονομίας, με τις οικονομικές απώλειες ειδικά σε συγκεκριμένες κατηγορίες να είναι δυσθεώρητες. Ιδιαίτερα μάλιστα για τον νομό Γρεβενών, όπου η τοπική οικονομία στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε αυτούς τους τομείς, το ύψος της ζημιάς που έχουν υποστεί οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι είναι τόσο μεγάλο ώστε να κρίνεται η βιωσιμότητα αρκετών μονάδων, ενώ αν δεν υπάρξουν δραστικές πρωτοβουλίες και ουσιαστικές ενισχύσεις, το πρόβλημα θα έχει πλέον και κοινωνικές προεκτάσεις.

Ως προς την κτηνοτροφία, είναι σημαντικό να δοθούν το ταχύτερο δυνατό αποζημιώσεις και ενισχύσεις ώστε να περιοριστούν σε κάποιο βαθμό οι απώλειες λόγω της χαμηλής ζήτησης βόειου και αιγοπρόβιου κρέατος, του περιορισμού των εξαγωγών και της σημαντικής πτώσης των τιμών, οι οποίες συνοδεύτηκαν από παράλληλη αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών και στα γενικότερα έξοδα λειτουργίας των μονάδων. Ο νομός Γρεβενών εξάλλου, περιλαμβάνει ως επί το πλείστον ορεινές και δύσβατες περιοχές, γεγονός που αυξάνει εκ προοιμίου τα λειτουργικά έξοδα των κτηνοτροφικών μονάδων και συμπιέζει ακόμα περισσότερο τα λιγοστά τους κέρδη.



Ως προς τον αγροτικό τομέα, όπου καταγράφονται εξίσου σημαντικές απώλειες, υπάρχουν χρονίζουσες εκκρεμότητες σε αποζημιώσεις και ενισχύσεις παρελθόντων ετών, οι οποίες δεν έχουν καταβληθεί ακόμα στους δικαιούχους.  Συγκεκριμένα:

  • Δεν έχουν καταβληθεί ακόμη οι ενισχύσεις για απώλεια παραγωγής από δυσμενείς καιρικές συνθήκες για τις καλλιέργειες σιτηρών του έτους 2017. Βρισκόμαστε ήδη στην τέταρτη αλωνιστική περίοδο και οι αγρότες που προέβησαν έγκαιρα σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες και υπέβαλαν τις αιτήσεις τους στον ΕΛΓΑ δεν έχουν λάβει ακόμα την αποζημίωση.
  • Σε πολλούς αγρότες του νομού Γρεβενών δεν έχει δοθεί ακόμα η εξισωτική αποζημίωση για τα έτη 2014, 2015, 2016.
  • Εκκρεμεί η επιστροφή φόρου πετρελαίου κίνησης στους αγρότες για το έτος 2016, καθώς τότε ήταν ακόμα σε ισχύ.

Επιπλέον, εξίσου σημαντικό είναι να υπάρξει μέριμνα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αύξηση των κονδυλίων στις Δράσεις 4.1.1. και 4.1.3, ώστε να ενταχθούν όλες οι επιλαχούσες επιχειρηματικές προτάσεις που κατατέθηκαν από φυσικά πρόσωπα και συλλογικά σχήματα του νομού Γρεβενών, γεγονός που θα οδηγήσει στη δημιουργία επιχειρησιακών υποδομών και θέσεων απασχόλησης και θα ενισχύσει την τοπική οικονομία εν γένει.

Σε έναν από τους πιο φτωχούς νομούς της χώρας, με το ποσοστό ανεργίας να βρίσκεται σταθερά στις πρώτες θέσεις της επικράτειας και με μοναδική σχεδόν διέξοδο απασχόλησης τον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα, είναι επιτακτική η ανάγκη να γίνουν το ταχύτερο δυνατό όλες οι απαραίτητες ενέργειες που θα περιορίσουν τις οικονομικές απώλειες αγροτών και κτηνοτρόφων κατά τη δύσκολη αυτή περίοδο, ώστε να επακολουθήσει στη συνέχεια ένας συνολικός σχεδιασμός αναβάθμισης και ενίσχυσης του κλάδου

 

Με εκτίμηση,

Ανδρέας Πάτσης

Βουλευτής Π.Ε. Γρεβενών- Νέα Δημοκρατία

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.