Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι τα λαχανικά μάς κάνουν καλό και πρέπει να έχουν μια θέση στην διατροφή μας.

Αυτό είναι αλήθεια, καθώς είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και έχουν πολλά οφέλη στην υγεία μας.

Ωστόσο, δεν είναι όλα τα λαχανικά ίδια. Σύμφωνα με την Lauri Wright, PhD, RDN, εκπρόσωπο του Academy of Nutrition and Dietetics, τα λαχανικά χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Σε αμυλούχα και μη. 

«Τα αμυλούχα λαχανικά περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες υδατανθράκων σε σύγκριση με τα άλλα λαχανικά όπως το κουνουπίδι και τα σπαράγγια», αναφέρει η ίδια.

Έτσι, ενώ όλα τα λαχανικά περιέχουν θρεπτικές ουσίες και έχουν θέση στο πιάτο μας, υπάρχουν κάποια αμυλούχα λαχανικά που πρέπει να ελέγχεις την ποσότητα που καταναλώνεις.

Ειδικά αν προσπαθείς να χάσεις περιττό βάρος.

Αυτά είναι τα πέντε λαχανικά που πρέπει να προσέχεις, σύμφωνα με το Popsugar:

Γλυκοπατάτες

Είναι πλούσιες σε βιταμίνη Α, κάλιο, βιταμίνη C και φυτικές ίνες. Βοηθούν στην αρτηριακή πίεση, στην υγεία των ματιών, στις φλεγμονές αλλά και στην πρόληψη του καρκίνου. Ωστόσο, πρέπει να τρως ένα φλιτζάνι ή μια μέτρια γλυκοπατάτα.

Unsplash/kristiana pinne
Unsplash/kristiana pinne

Καλαμπόκι

Είναι καλή πηγή φυτικών ινών και βοηθά στην πέψη και τον έλεγχο του βάρους, ενώ μειώνει την χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση. Μισό φλιτζάνι είναι αρκετό.

Unsplash/virgil cayasa
Unsplash/virgil cayasa

Πατάτες

Είναι πηγή φυτικών ινών, καλίου και βιταμίνης C. Το κάλιο στις πατάτες λειτουργεί αντίστροφα με το νάτριο για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Η βιταμίνη C βοηθά στην ανοσία ενώ οι ίνες βοηθούν με την πέψη. Ένα φλιτζάνι ή μια μέτρια πατάτα είναι το ιδανικό.

Unsplash/hai nguyen
Unsplash/hai nguyen

Αρακάς

Είναι πλούσιος σε βιταμίνη C και πολυφαινόλες, που έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και μειώνουν τον κίνδυνο του καρκίνου. Η βιταμίνη A είναι σημαντική για την όραση. Μισό φλιτζάνι αρκεί.

Unsplash/Hessam hojati
Unsplash/Hessam hojati

Καρότα

Είναι γνωστά κυρίως για την Β-καροτίνη, το αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδες που προλαμβάνει τον καρκίνο και την καρδιαγγειακή νόσο, ενώ προστατεύει την όραση. Είναι πηγή φυτικών ινών, που βοηθά με τον κορεσμό και τον έλεγχο του βάρους, μειώνει την χοληστερόλη, ενώ βελτιώνει την αρτηριακή πίεση και βοηθά στην πέψη. Ένα φλιτζάνι ή 12 baby καρότα είναι ό,τι χρειάζεσαι.

Unsplash/jonathan piellmayer

Όλα αυτά τα λαχανικά έχουν ευεργετικά οφέλη στον οργανισμό μας, ωστόσο, πρέπει να καταναλώνονται με φειδώ.

bovary

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.