Με μια σειρά από εκδηλώσεις με τον τίτλο “Άνοιξη και Πασχαλιά…στα Γρεβενά” υποδέχτηκε ο Σύλλογος μας τις Άγιες ημέρες του Πάσχα προετοιμάζοντας μικρούς και μεγάλους για τις Μεγάλες ώρες.

Την τέχνη κεντήματος της παραδοσιακής περδίκας με μελισσοκέρι και κοντυλιού είχαν τη χαρά να παρακολουθήσουν όσοι παραβρέθηκαν στο χώρο του Συλλόγου μας το Σάββατο 13 Απριλίου 2019. Μικροί και μεγάλοι αποκόμισαν μια μοναδική εμπειρία.

Ένας όμορφος μπουφές περίμενε τους καλεσμένους, και στρόγγυλα τραπέζια εξοπλισμένα καταλλήλως με υλικά για τα εργαστήρια. Ένας μοναδικός πάγκος εργασίας με πρωτοστάτες τον κ. Αλέξανδρο Καραχατζή και τον κ. Φώτη Δημόπουλο οι οποίοι κατασκεύαζαν κοντύλια στη στιγμή, για να ικανοποιήσουν όλους τους παρευρισκόμενους. Οι επικεφαλής επιδέξιες κυρίες όπως η κα Κούλα Καραχατζή, η κα Αλεξάνδρα Γεωργίτση, η κα Φιλιώ Λάζου, η κα Βαρβάρα Μητράκη κλπ οργάνωσαν τις ομάδες τους και με υπομονή εξηγούσαν και έδειχναν της τέχνη της ζωγραφικής με μελισσοκέρι. Η κ. Δήμητρα Βέργου, έκανε μια ιδιαίτερη εισήγηση που μίλησε για την τέχνη της περδίκας, τη σημειολογία της καθώς και για τα έθιμα του Πάσχα της περιοχής μας.

Η κυρίες Α. Νικολάρου, Κ. Γούση και Α. Ιωσηφίσου ανέλαβαν με ιδιαίτερη επιτυχία τα τραπέζια των μικρών παιδιών τα οποία συμμετείχαν σε όλη τη δράση από την αρχή μέχρι το τέλος, ζωγράφισαν, έβαψαν αυγά, στόλισαν καλάθια, τραγούδησαν τη Λαζαρίνα και ετοίμασαν τα καλούδια για τους ηλικιωμένους του γηροκομείου.

Όλοι οι παρευρισκόμενοι έφυγαν έχοντας στην κατοχή τους πλούσιο ενημερωτικό υλικό καθώς και αυτοσχέδιο κοντύλι και σαφώς όμορφες αναμνήσεις. Όμως ο σύλλογος Πίνδος δε σταμάτησε εδώ. Μικρές και μεγάλες Λαζαρίνες επισκέφθηκαν με φορτωμένα τα καλάθια τους καλούδια όπως κάθε χρόνο τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας στο γηροκομείο στις 18.4.2019, θέλοντας να προσφέρουν λίγη χαρά και συμπαράσταση στους απόμαχους της ζωής.

Επίσης σιωπηλά με το ταμείο εθελοντισμού προσέφεραν βοήθεια σε ειδικές περιπτώσεις συνανθρώπων μας που το είχαν ανάγκη.
Πιστοί στις παραδόσεις μας, θέλοντας να διασώσουμε και να ενισχύσουμε την άυλη πολιτιστική μας κληρονομιά φροντίζουμε πάντα να κάνουμε κοινωνούς όλους τους συμπολίτες μας μέσα από τις δράσεις του συλλόγου μας. Λειτουργούμε ως μια μεγάλη ανοιχτή ομάδα στην οποία είναι ευπρόσδεκτος όποιος επιθυμεί.

Ευχαριστούμε πάρα πολύ όλους όσους βοήθησαν για να πραγματοποιηθούν οι συγκεκριμένες δράσεις, την Εύη Δόλγηρα που πρόσφερε το μελισσοκέρι απο το μελίσσια της, την κ. Βέργου Δήμητρα για την εισήγηση της, τις κυρίες – επικεφαλής των τραπεζιών και τους κατασκευαστές των κοντυλιών που αναφέρθηκαν παραπάνω, την κα Δήμητρα Κανούτα για τα σχέδια περδίκας (έτους 1945) που προσέφερε στο σύλλογο για τη δράση, την κα Αλεξάνδρα Ιωσηφίσου για την πολυποίκιλη δράση της στην όλη προσπάθεια, τους μικρούς χορευτές μας και όλους όσους τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση μας, τις κυρίες του Συλλόγου για την υλική και ηθική συμπαράσταση και κυρίως τα δραστήρια μέλη ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου Γρεβενών Πίνδος, που κάνουν τα πράγματα να συμβαίνουν.
Σας ευχόμαστε καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση.

Μαρία Γεωργίτση
Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Γρεβενών Πίνδος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.