Μεγάλο πλήγμα για τις μεγάλες καπνοβιομηχανίες επιφύλασσε η απόφαση του
Καναδικού δικαστηρίου που διέταξε να δοθούν αποζημιώσεις ύψους 12,8 δισ. δολαρίων, στα θύματα του καπνίσματος.

Συγκεκριμένα οι British American Tobacco, Philip Morris και Japan Tobacco διατάχθηκαν να αποζημιώσουν τους καπνιστές για τον εθισμό που τους έχει δημιουργηθεί και τις ασθένειες που έχουν προκληθεί από το κάπνισμα, καθώς επισήμαναν πως ποτέ δεν είχαν προειδοποιηθεί για τους κινδύνους.



Ο Έρικ Γκανιόν, επικεφαλής των επιχειρησιακών θεμάτων της British American Tobacco στον Καναδά δήλωσε πως «Η απόφαση του δικαστηρίου είναι απογοητευτική» και σημείωσε πως η επιχείρηση σκοπεύει να ασκήσει έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας. Παράλληλα συμπλήρωσε οτι «Οι κίνδυνοι του καπνίσματος είναι γνωστοί στον Καναδά εδώ και δεκαετίες. Οι καταναλωτές είναι ενήμεροι γι αυτούς και γι αυτό θεωρούμε πως δεν θα έπρεπε να θεωρηθούν υπεύθυνες οι εταιρείες».

Το καναδικό παράρτημα της Philip Morris δήλωσε επίσης πως σκοπεύει να πάει την υπόθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο, ενώ η Japan Tobacco σημείωσε πως εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα.

Η απόφαση ήρθε μια εβδομάδα μετά την απόφαση του αμερικανικού Ανωτάτου Δικαστηρίου να απορρίψει τις προσπάθειες της καπνοβιομηχανίας να σταματήσει τις αγωγές χιλιάδων καπνιστών στη Φλόριντα.

Οι καπνοβιομηχανίες στις ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωπες με 2.300 αγωγές, με τις εταιρείες να αντιδρούν καθώς οι περισσότερες υποθέσεις βασίζονται σε απόφαση δικαστηρίου που είχε υπάρξει πριν από 20 χρόνια.

Πολλά τοπικά δικαστήρια όμως, σημείωσαν πως πολλά από τα ευρήματα εκείνης της απόφασης, συμπεριλαμβανομένου και του σκεπτικού της πως οι καπνοβιομηχανίες συνωμότησαν για να αποκρύψουν τους κινδύνους του καπνίσματος, μπορούν να χρησιμεύσουν ως αφετηρία για ανεξάρτητες αγωγές.

Ο Ρομπ Κάνινγχαμ, βασικός αναλυτής της Canadian Cancer Society δήλωσε οτι «Αυτή είναι μια μεγάλη και εκκωφαντική ήττα για την καπνοβιομηχανία. Η βιομηχανία αυτή εμπλέκεται για δεκαετίες σε κακόβουλη συμπεριφορά, οδηγώντας σε μεγάλο μαρτύριο, αρρώστιες και θανάτους».

Το πλήγμα για τις μεγάλες καπνοβιομηχανίες είναι τεράστιο καθώς εκτός από την αποζημίωση «μαμούθ» που θα πρέπει να καταβάλλουν, βλέπουν και τις μετοχές τους να κατακρημνίζονται, με την British American Tobacco να χάνει 1,9% στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ενώ η Japan Tobacco έχασε 2,1% της αξίας της στο Τόκιο.

economistas

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.