Συνάντηση με τον Ανώτερο Αντιπρόεδρο της Exxon Mobil, Νιλ Τσάπμαν είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στη σκιά των νέων τουρκικών απειλών.

Ερωτηθείς ο κ. Τσάπμαν αν υπάρχει ενδιαφέρον για το οικόπεδο 7, ανέφερε ότι «η εταιρεία εξετάζει όλες τις προοπτικές που παρουσιάζονται παγκοσμίως και κρίνει αναλόγως».

Παράλληλα κληθείς να σχολιάσει τις προκλήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και πώς αυτό επηρεάζει την εταιρεία, είπε ότι «είμαστε εμπορική οντότητα και η δουλειά μας είναι να παράγουμε και να αναπτύσσουμε φυσικούς πόρους εκ μέρους Κυβερνήσεων. Οποιαδήποτε θέματα των Κυβερνήσεων εναπόκεινται στις ίδιες τις Κυβερνήσεις να συζητήσουν και να επιλύσουν».

Ο κ. Τσάπμαν είπε επίσης ότι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχαν μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση και τον ευχαρίστησε για την εμπιστοσύνη που επιδεικνύει στην εταιρεία σε ό,τι αφορά το τεμάχιο 10.

Σημείωσε ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν τα σχέδια της εταιρείας για την επικείμενη γεώτρηση στο τεμάχιο 10 και πρόσθεσε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο ότι «το σχέδιο μας αφορά διενέργεια γεώτρησης το τέταρτο τρίμηνο, ωστόσο, δεν έχουμε ακριβή ημερομηνία».

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι η ExxonMobil μελετά θέμα συνεργασίας με την TOTAL δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αναφέροντας ότι «δεν είδαμε λεπτομέρειες για άλλα τεμάχια σε αυτό το στάδιο. Είναι πολύ πρώιμο. Συνεργαζόμαστε με την TOTAL και με άλλες εταιρείες. Τώρα επικεντρωνόμαστε αποκλειστικά στο τεμάχιο 10».

Ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης (αριστερά) με τον αντπρόεδρο της Exxon Νιλ Τσάπμαν (δεξιά)

Ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης (αριστερά) με τον αντπρόεδρο της Exxon Νιλ Τσάπμαν (δεξιά)

Ακολούθως, σε ερώτηση για το αν βλέπει την περιοχή ως εναλλακτικό δρόμο για μεταφορά ενεργειακών πόρων προς την Ευρώπη ή και αλλού, είπε ότι «η Ενέργεια αφορά τη διεθνή αγορά, ο κόσμος χρειάζεται υδρογονάνθρακες από πολλές περιοχές. Αυτό που είναι σημαντικό στην ανάπτυξη των υδρογονανθράκων είναι οι πόροι, δηλαδή αν είναι μεγάλες οι ποσότητες,, αν είναι ανταγωνιστικές και εμπορεύσιμες αρκετά για τη διεθνή αγορά. Είναι πολύ νωρίς για να πούμε. Τα χρονοδιαγράμματα σε αυτή τη δουλειά είναι πολύ σημαντικά. Πρώτα από όλα θα πρέπει να δούμε αν υπάρχουν υδρογονάνθρακες εκεί (στο τεμάχιο 10).»

 Ο ανώτερος αντιπρόεδρος της Exxon Mobil Νιλ Τσάπμαν (αριστερά) και ο υπ. Ενέργειας της Κύπρου Γ. Λακκοτρύπης (δεξιά) -Φωτογραφία: AP Photo/Petros Karadjias

 Ο ανώτερος αντιπρόεδρος της Exxon Mobil Νιλ Τσάπμαν (αριστερά) και ο υπ. Ενέργειας της Κύπρου Γ. Λακκοτρύπης (δεξιά) -Φωτογραφία: AP Photo/Petros Karadjias

Πρόσθεσε ότι «και αν ανακαλυφθούν πρέπει να είναι σε επαρκή ποσότητα για να είναι εμπορικά ανταγωνιστικές (οι ποσότητες) και το χρονοδιάγραμμα για ανάπτυξη τους παίρνει καιρό. Αν υπάρχουν στο τεμάχιο 10 (ποσότητες υδρογονανθράκων) πρέπει πρώτα να δούμε αν είναι εμπορικά βιώσιμες. Και μετά, το να τις θέσεις στην αγορά παίρνει χρόνια, μπορεί μέχρι και επτά χρόνια».

 

 

 

 

philenews

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.