Στις δηλώσεις της Αγκυρας, του ίδιου του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και του τουρκικού ΥΠΕΞ, αναφέρεται δημοσίευμα της Deutshe Welle το οποίο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το θερμόμετρο σε ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο θα συνεχίσει να βρίσκεται στο κόκκινο.

Το δημοσίευμα της DW αναφέρεται αφενός στις δηλώσεις του κ. Ερντογάν ο οποίος μέσα στην περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα σε Κύπρο και Αιγαίο χωρίς την Τουρκία. Αφετέρου κάνει αναφορά στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ το οποίο εκτοξεύει απειλές  κατά της πρόσκλησης των Ελληνοκυπρίων σε εταιρείες για το «οικόπεδο 7» νοτίως της Κύπρου.

Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ κάνει  λόγο για παραβίαση δικαιωμάτων της Τουρκίας.

Η DW επιχειρώντας να απαντήσει στο ερώτημα «σε τι οφείλεται η επιθετική στάση της Τουρκίας» αναφέρει στη συνέχεια:

«Παράλληλα η Τουρκία κρατά «ζεστές» και τις διεκδικήσεις στο Αιγαίο με μικροεπεισόδια όπως αυτό στις Οινούσες με Ελληνες ψαροντουφεκάδες αλλά και τις δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν που σημειώνει μεν ότι η τουρκική πολιτική και στο Αιγαίο είναι στην φιλοσοφία win win αλλά ουσιαστικά εμμέσως πλην σαφώς διατυπώνει διεκδικήσεις.

Το αν όλα αυτά μπορούν να ενταχθούν αποκλειστικά στο κλίμα ασφυκτικής πίεσης που δέχεται η τουρκική λίρα και η οικονομία της Τουρκίας, με την δυσφορία για την περικοπή ενταξιακών κονδυλίων από την ΕΕ και την προσπάθεια για μια πλεονεκτικότερη αφετηρία εν όψει των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό ή μια επιθετικότερη στάση είναι το ερώτημα που θα αιωρείται τις επόμενες εβδομάδες, ίσως και μήνες. Έτσι το θερμόμετρο στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο θα συνεχίσει να βρίσκεται στο κόκκινο»

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.