Σε τραγωδία εξελίσσεται η κατάρρευση οδογέφυρας έξω από τη Γένοβα της Ιταλίας. Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι δήλωσε ότι περίπου 30 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και υπάρχουν πολλοί σοβαρά τραυματίες από την κατάρρευση της γέφυρας στη Γένοβα, ενώ ιταλικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για 35 νεκρούς.

Την ίδια ώρα, ο κυβερνήτης της Λιγουρίας Τζιοβάνι Τότι προειδοποίησε ότι ο αριθμός των 22 νεκρών σίγουρα θα αυξηθεί «σημαντικά».

Για «δεκάδες νεκρούς» από την κατάρρευση της οδογέφυρας έξω από τη Γένοβα κάνει λόγο η ιταλική υπηρεσία άμεσης βοήθειας, ενώ ο ιταλός υπουργός Μεταφορών χαρακτήρισε το συμβάν ως «τεράστια τραγωδία».

Παράλληλα, δήλωσε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί λεπτό προς λεπτό την κατάσταση, και ευχαρίστησε τους πυροσβέστες, καθώς και όλους τους υπόλοιπους ήρωες που προσπαθούν να σώσουν ζωές στο σημείο.

Στο σημείο μεταβαίνει ο Κόντε

«Πρόκειται για τεράστια τραγωδία» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Λουίτζι, Ντι Μάιο. «Μεταβαίνω άμεσα στην περιοχή αυτή. Είναι πολύ σημαντικό να βρεθούμε, με ειλικρίνεια, κοντά στις οικογένειες των θυμάτων» πρόσθεσε, τονίζοντας πως στην περιοχή θα μεταβεί και ο ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε.

✿ṡ︎erenẹ︎@MythSerene

Reuters saying “dozens feared dead” from the devastating collapse of the suspension bridge in , Italy

Καραμπινιέροι, αστυνομικοί, υπηρεσίες πρώτων βοηθειών και πυροσβέστες προσπαθούν να απεγκλωβίσουν τους ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί. Οι πυροσβέστες καταβάλουν απεγνωσμένες προσπάθειες μέσα από τόνους μπάζων, ενώ, σύμφωνα με μαρτυρίες, ακούγονται ουρλιαχτά και φωνές που καλούν σε βοήθεια.

Τηλεοπτικές εικόνες δείχνουν δεκάδες διασώστες να δραστηριοποιούνται γύρω από συντρίμμια φορτηγών και αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης που έπεσαν στο κενό από ύψος 50 μέτρων. Στο σημείο έχουν καταφθάσει και ομάδες διασωστών με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους.





Περίπου 80 μέτρα της οδογέφυρας Μοράντι κατέρρευσαν από ύψος περίπου 50 μέτρων σ’ έναν ποταμό, καθώς και σε σιδηρογραμμές και κτίρια. Η κατάρρευση σημειώθηκε γύρω στις 11:30 (τοπική ώρα, 12:30 ώρα Ελλάδας) στη διάρκεια καταρρακτώδους βροχόπτωσης, ανακοινώθηκε από την τοπική πυροσβεστική υπηρεσία.

 

H στιγμή της κατάρρευσης

Τη στιγμή της κατάρρευσης κατέγραψε αυτόπτης μάρτυρας ο οποίος ακούγεται στο βίντεο να φωνάζει «ω Θεέ μου, ω Θεέ μου». Ιταλικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι την ώρα της κατάρρευσης στη γέφυρα βρίσκονταν αρκετά οχήματα.

Edo Soros@EdoSoros

A witness captured these images from his office moments after the collapse of a bridge in . 11 dead 😥

Αναζητούνται τα αίτια

Η οδογέφυρα, γνωστή ως γέφυρα Μοράντι, χτίστηκε το 1965 και αιτία της κατάρρευσης μπορεί να είναι και η ισχυρή νεροποντή που έπληξε την περιοχή.

Σύμφωνα με την περιφερειακή διεύθυνση της Πυροσβεστικής της Γένοβας, η γέφυρα κατέρρευσε σε μεγάλο μέρος πάνω σε σιδηροδρομικές γραμμές. Τα συντρίμμια της άγγιξαν επίσης ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας που βρίσκεται από κάτω, όμως φαίνεται πως έχει πληγεί μόνο ο χώρος στάθμευσης του εργοστασίου. Το εργοστάσιο ήταν άδειο, καθώς είναι παραμονή της αργίας της 15ης Αυγούστου — βρισκόταν εκεί μόνο μια ομάδα συντήρησης.

Έργα ανακαίνισης είχαν γίνει το 2016 στη γέφυρα, η οποία είχε εγκανιασθεί το 1967 και έχει συνολικό μήκος 1,2 χιλιόμετρο. Η εταιρεία που εξασφαλίζει τη λειτουργία της ανακοίνωσε πως, όταν σημειώθηκε η κατάρρευση, εκτελούνταν έργα ενίσχυσης των θεμελίων της, προσθέτοντας πως η γέφυρα βρισκόταν υπό διαρκή παρακολούθηση.

Ο αυτοκινητόδρομος που διέρχεται από την οδογέφυρα είναι μια σημαντική αρτηρία προς την Ιταλική Ριβιέρα και τη νότια ακτή της Γαλλίας. Τα σιδηροδρομικά δρομολόγια γύρω από τη Γένοβα έχουν διακοπεί.

Αυτόπτης μάρτυρας είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky Italia πως είδε «οκτώ ή εννέα» οχήματα πάνω στη γέφυρα τη στιγμή της κατάρρευσης, την οποία περιέγραψε σαν «σκηνή από την Αποκάλυψη».

✿ṡ︎erenẹ︎@MythSerene

Early footage of the collapsed suspension bridge – – in , Italy.

RMCNewsOfficial@RmcNewsOfficial

vista dall’alto al momento la situazione è questa. Video appena arrivato in redazione

in