Η απόφαση της ΕΚΤ να μη δέχεται πλέον ελληνικά κρατικά ομόλογα αποτελεί μία κίνηση που θα αυξήσει το κόστος για τις ελληνικές τράπεζες αλλά μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία, τονίζει το πρακτορείο Reuters.

«Η άρση του waiver μπορεί να αναγκάσει τις ελληνικές τράπεζες να αναζητήσουν μία πιο ακριβή πηγή χρηματοδότησης μέσω του ELA. Εν τούτοις, η λήξη του προγράμματος αποτελεί κομβικό σημείο και ένδειξη ότι η Ελλάδα είναι επαρκώς υγιής για να σταθεί στα πόδια της. Επομένως, μπορεί να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών προς την ελληνική οικονομία, αντισταθμίζοντας το πρόσθετο κόστος χρηματοδότησης» σημειώνει το Reuters.

Οι ελληνικές τράπεζες δανείζονται λίγο περισσότερα από 8 δισεκ. από την ΕΚΤ και τώρα θα πρέπει να υποβάλουν ένα άλλο είδος εγγύησης για να διατηρήσουν την πρόσβασή τους σε αυτό το ποσό. Ωστόσο, πηγή που γνωρίζει την υπόθεση δήλωσε ότι η στροφή προς τον ELA θα είναι περιορισμένη και ότι το όριο του ELA για τις ελληνικές τράπεζες που είναι στο 8,4 δισεκ. ευρώ δεν θα αυξηθεί.

Financial Times: Ουδείς πιστεύει ότι η άρση του waiver θα οδηγήσει στην κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών

Η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσης εντός του μήνα θεωρείται ως ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τη λήξη της κρίσης στην πιο βεβαρυμένη οικονομία της ευρωζώνης. Όμως για τις ελληνικές τράπεζες, το τέλος του προγράμματος σημαίνει ότι θα είναι λίγο πιο δύσκολο για αυτές να διασφαλίσουν φθηνή πίστωση. Ο λόγος είναι ότι σύμφωνα με την πολιτική της ΕΚΤ, η Κεντρική Τράπεζα δεν θα δέχεται πλέον τα ελληνικά κρατικά ομόλογα και τα ομόλογα με εγγύηση Δημοσίου.

Έως τώρα μολονότι η Ελλάδα δεν διέθετε αξιολόγηση «επιπέδου επένδυσης», συμμετείχε στο πρόγραμμα της ΕΚΤ εξαιτίας του waiver που είχε αποφασισθεί.

Κανείς ωστόσο δεν πιστεύει ότι η άρση του waiver θα οδηγήσει στην κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών. Εάν οι τράπεζες επιθυμούν να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στα δάνεια με μηδενικό επιτόκιο της ΕΚΤ, μπορούν να καταθέτουν ως εγγύηση ομόλογα που ανήκουν στην επενδυτική βαθμίδα αντί για ομόλογα του δημοσίου. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ελαφρώς πιο ακριβά δάνεια με επιτόκιο 1,5% από την Τράπεζα της Ελλάδος μέσω του ELA.

 

 

 

 

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.