Χωρίς την κάλυψη της ΕΚΤ θα βρεθούν από την επομένη της λήξης του προγράμματος τα κρατικά ομόλογα, που δίνουν οι τράπεζες ως ενέχυρο στη Φρανκφούρτη, καθώς με απόφαση που υπογράφει ο Μ. Ντράγκι αποσύρεται το waiver, δηλαδή η παρέκκλιση από τους κανόνες της ΕΚΤ.

«Κατά παρέκκλιση από τις απαιτήσεις πιστοληπτικής διαβάθμισης του Ευρωσυστήματος όσον αφορά τα εμπορεύσιμα περιουσιακά στοιχεία, το άρθρο 8 της κατευθυντήριας γραμμής ΕΚΤ/2014/31 προβλέπει ότι τα ελάχιστα όρια πιστοληπτικής διαβάθμισης του Ευρωσυστήματος δεν εφαρμόζονται στα εμπορεύσιμα χρεόγραφα τα οποία εκδίδει ή εγγυάται πλήρως κεντρική κυβέρνηση κράτους μέλους της ζώνης του ευρώ βάσει προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης/του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, εκτός εάν το διοικητικό συμβούλιο αποφασίσει ότι το συγκεκριμένο κράτος μέλος δεν συμμορφώνεται με τους όρους της οικονομικής στήριξης και/ή του μακροοικονομικού προγράμματος», αναφέρει η σχετική Απόφαση, εξηγώντας έτσι ότι η ομπρέλα του waiver ίσχυε μόνο λόγω του ότι η Ελλάδα βρέθηκε σε πρόγραμμα.

«Από τις 21 Αυγούστου 2018 η Ελληνική Δημοκρατία δεν μπορεί να θεωρείται κράτος-μέλος της ζώνης του ευρώ που τελεί υπό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης/του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου» συνεχίζει η Απόφαση, βάζοντας τέλος στη παραφιλολογία ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να θεωρήσει την ενισχυμένη εποπτεία ως επαρκή, για να διατηρήσει το waiver.

Η αναμενόμενη Απόφαση έρχεται σε μια συγκυρία που τα ελληνικά ομόλογα δέχονται πιέσεις στις αγορές, με αποτέλεσμα το 10ετές να έχει επιστρέψει στα άνω του 4% επίπεδα.

 

 

 

 

iefimerida

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.