Ο ιός του Δυτικού Νείλου επανεμφανίστηκε και έως και τις 26 Ιουλίου είχαν νοσήσει 22 άνθρωποι. Το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) ανακοίνωσε τις περιοχές όπου μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί κρούσματα.

Οι περιοχές είναι οι εξής:
* Στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής: οι Δήμοι Μεγαρέων και Ελευσίνας
* Στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας: ο Δήμος Τανάγρας
* Στην Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης: οι Δήμοι Χαλκηδόνος, Ωραιοκάστρου και Κορδελιού-Ευόσμου
* Στην Περιφερειακή Ενότητα Κεντρικού Τομέα Αθηνών: ο Δήμος Ηλιουπόλεως
* Στην Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας: ο Δήμος Χαλκιδέων
* Στην Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας: ο Δήμος Αλεξάνδρειας
* Στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιώς & Νήσων: ο Δήμος Σαλαμίνας

Τα περισσότερα κρούσματα (συνολικά 13) έχει ο Δήμος Μεγαρέων. Στον Δήμο Τανάγρας του νομού Βοιωτίας υπάρχουν 2 κρούσματα. Στους υπόλοιπους δήμους υπάρχει από ένα κρούσμα.




Οι ασθενείς
Από τους 22 ασθενείς, οι 20 είχαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση).
Οι υπόλοιποι δύο ασθενείς είχαν ηπιότερες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα).
Όλοι οι ασθενείς, πλην ενός, χρειάσθηκαν νοσηλεία στο νοσοκομείο, αλλά οι 12 έχουν ήδη λάβει εξιτήριο. Οι εναπομείναντες εννέα νοσηλεύονται εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.
Οι ηλικίες των ασθενών κυμαίνονται από 13 έως 88 ετών.

Τα μολυσμένα κουνούπια
Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών.
Η βασική δεξαμενή του στη φύση είναι κυρίως τα άγρια πτηνά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια. Οι άνθρωποι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.
Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό είναι ασυμπτωματικοί. Περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα ιογενούς λοίμωξης και λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.

Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό και, γενικά, άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.
Επειδή οι περιοχές κυκλοφορίας του ιού δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια, το ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζει τη σημασία και την ανάγκη να τηρούνται τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια απ’ όλους, σε όλην την επικράτεια.

 iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.