Στους Γερμανούς Χριστιανοδημοκράτες συνεχίζεται η εσωκομματική συζήτηση για την κατανομή των υπουργείων και ειδικά για την απώλεια του υπουργείου Οικονομικών.

«Μεγάλο κόστος» και «βαρύ χτύπημα» χαρακτηρίζει αυτή την παραχώρηση το μέλος του προεδρείου το κόμματος, και εκπρόσωπος της δεξιάς πτέρυγας των χριστιανοδημοκρατών, Γενς Σπαν. Όπως υποστηρίζει ο νυν υφυπουργός Οικονομικών σε συνέντευξη του με την κυριακάτικη εφημερίδα Presse της Βιέννης, το υπουργείο Οικονομικών έχει συμβολική σημασία για το κόμμα του επειδή παρήγαγε «αυθεντικά» χριστιανοδημοκρατική πολιτική.

Αλλά εκτός από τη Γερμανία το συγκεκριμένο υπουργείο έχει μεγάλη σημασία και για ολόκληρη την ευρωζώνη, τονίζει ο κ. Σπαν: «Δεν θέλω να ανοίξουν σαμπάνιες στον Αλέξη Τσίπρα επειδή ορισμένοι πιστεύουν πως με έναν σοσιαλδημοκράτη υπουργό θα υπάρξουν ξανά περισσότερα χρέη και λιγότερες μεταρρυθμίσεις. Κάτι τέτοιο θα ζημίωνε όλους μας. Και για αυτό το λόγο θα είμαστε προσεκτικοί», ανέφερε.

Παραμένουν οι «βασικές αρχές» της πολιτικής Σόιμπλε

Σε αυτές τις ανησυχίες που εκφράζονται από πολλούς στο CDU αναφέρεται στην κυριακάτικη Welt ο υπουργός Καγκελαρίας και έμπιστος της Άγγελα Μέρκελ Πέτερ Αλτμάιερ. Ενώ αναγνωρίζει πως τα χριστιανικά κόμματα αντιλαμβάνονταν το υπουργείο Οικονομικών ως «κομμάτι της δικής τους ταυτότητα», διαβεβαιώνει παράλληλα πως στη συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με τους σοσιαλδημοκράτες «προστέθηκαν όλες οι αναγκαίες ασφαλιστικές δικλείδες για να συνεχιστεί η πολιτική του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Για το κάθε ευρώ που θα ξοδεύεται, την κάθε απόφαση που θα λαμβάνεται στις Βρυξέλλες θα πρέπει να αποφασίζει το σύνολο της κυβέρνησης», επισημαίνει. Και «γι αυτόν τον λόγο» καταλήγει ο κ. Άλτμάιερ «το CDU εγγυάται, πως οι βασικές αρχές μας θα τηρούνται και μελλοντικά».

 

 

 

 

Deutsche Welle

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.