Το κυβερνών κόμμα της Ζιμπάμπουε εκδίωξε σήμερα από την ηγεσία του τον Ρόμπερτ Μουγκάμπε και έδωσε στον 93χρονο προθεσμία μικρότερη των 24 ωρών προκειμένου να παραιτηθεί από τον προεδρικό θώκο διαφορετικά θα καθαιρεθεί, στην προσπάθεια να επιβάλει ένα ειρηνικό τέλος στα 37 χρόνια εξουσίας του έπειτα από ένα ντε φάκτο πραξικόπημα.

Ο Μουγκάμπε, ο μοναδικός ηγέτης που έχει γνωρίσει η Ζιμπάμπουε αφότου απέκτησε την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία το 1980, αντικαταστάθηκε από τον Έμερσον Μνανγκάγκουα, τον αντιπρόεδρο τον οποίο απέπεμψε αυτό τον μήνα, δήλωσε υψηλόβαθμος κομματικός αξιωματούχος σε συνέντευξη Τύπου.

«Ο σύντροφος Ρόμπερτ Μουγκάμπε πρέπει να παραιτηθεί από την προεδρία της Ζιμάμπουε και αν δεν το κάνει μέχρι τη Δευτέρα το μεσημέρι (…) ο πρόεδρος του κοινοβουλίου «θα ξεκινήσει τη διαδικασία καθαίρεσής του», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ZANU-PF, έπειτα από μια έκτακτη σύνοδο του κόμματος.
Η ανακοίνωση της αποπομπής του Μουγκάμπε από την ηγεσία του κόμματος έγινε δεκτή με ζητοκραυγές από τους περίπου 200 αντιπροσώπους του ZANU-PF οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στη Χαράρε για να σφραγίσουν τη τύχη του Μουγκάμπε, η υποστήριξη προς τον οποίο φυλλορρόησε στη διάρκεια των τεσσάρων ημερών που ακολούθησαν την κατάληψη της εξουσίας από τον στρατό.
Η 52χρονη σύζυγος του Μουγκάμπε, Γκρέις, η οποία έτρεφε φιλοδοξίες να τον διαδεχθεί, αποβλήθηκε επίσης από το κόμμα όπως και τουλάχιστον τρία μέλη του υπουργικού συμβουλίου που είχαν αποτελέσει τον κορμό της πολιτικής παράταξής της, “G40”.
Σε δηλώσεις του πριν από τη σύνοδο του κόμματος, ο ηγέτης των βετεράνων του πολέμου της ανεξαρτησίας Κρις Μουτσβάνγκουα είπε πως ο χρόνος τελειώνει προκειμένου ο Μουγκάμπε να διαπραγματευθεί την αποχώρησή του και είπε ότι πρέπει να φύγει από τη χώρα τώρα που μπορεί να το κάνει.
«Προσπαθεί να διαπραγματευθεί μια αξιοπρεπή έξοδο», είπε.
Συνέχισε με μια απειλή ότι θα εξαπολύσει πλήθη λαού εναντίον του Μουγκάμπε, αν αρνηθεί να φύγει, λέγοντας στους δημοσιογράφους: «Θα φέρουμε πίσω τον κόσμο και θα κάνει τη δουλειά του».
Με το τέλος της ψηφοφορίας κατά την οποία αποφασίστηκε η απομάκρυνση του Μουγκάμπε οι παριστάμενοι στην αίθουσα ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.


«Ο πρόεδρος έφυγε. Ζήτω ο νέος πρόεδρος», κραύγασε ο Μουτσβάνγκουα, ο οποίος ηγήθηκε της 18μηνης εκστρατείας για την απομάκρυνση του Μουγκάμπε, σύμφωνα με πλάνα από κινητό τηλέφωνο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο.
Ο Μνανγκάγκουα, πρώην επικεφαλής κρατικής ασφάλειας, γνωστός ως «Ο Κροκόδειλος», θεωρείται τώρα ο πιθανότερος να ηγηθεί μιας μεταβατικής κυβέρνησης ενότητας που θα επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην αποκατάσταση των σχέσεων με τον έξω κόσμο και στη σταθεροποίηση μιας οικονομίας σε ελεύθερη πτώση.
Χθες, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους της Χαράρε τραγουδώντας, χορεύοντας και αγκαλιάζοντας τους στρατιώτες σε ένα ξέσπασμα χαράς για την επικείμενη ανατροπή του Μουγκάμπε.
Η θεαματική πτώση του μέσα σε μόλις τέσσερις ημέρες αναμένεται να στείλει κύματα σοκ σε όλη την Αφρική, όπου ένας αριθμός ισχυρών ανδρών, από τον Γιοουέρι Μουσεβένι έως τον Ζοζέφ Καμπιλά της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κοννγκό, αντιμετωπίζουν αυξανόμενη πίεση προκειμένου να παραιτηθούν.
 

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.