Η Σαουδική Αραβία θα ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στο Βερολίνο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι ο παραιτηθείς πρωθυπουργός του Λιβάνου Σάαντ Χαρίρι κρατείτο παρά τη θέλησή του στο Ριάντ, ανέφερε σήμερα το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

«Η Σαουδική Αραβία αποφάσισε να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στη Γερμανία για διαβουλεύσεις και θα επιδώσει επιστολή στον πρεσβευτή της Γερμανίας στο βασίλειο διαμαρτυρόμενη για τις ατυχείς και αδικαιολόγητες αυτές δηλώσεις», ανέφερε το SPA, επικαλούμενο εκπρόσωπο του σαουδαραβικού υπουργείου Εξωτερικών.

Λίγο πριν αναχωρήσει από το Ριάντ για το Παρίσι ο Χαρίρι ανέφερε, σε ένα τουίτ που απευθυνόταν στον γερμανό υπουργό Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, πως δεν του είχε απαγορευθεί να εγκαταλείψει τη Σαουδική Αραβία.

«Το να λέγεται ότι κρατούμαι στη Σαουδική Αραβία και ότι δεν μου επιτρέπεται να εγκαταλείψω τη χώρα είναι ψέμα. Είμαι καθ΄οδόν προς το αεροδρόμιο, κ. Ζίγκμαρ Γκάμπριελ», έγραψε σε μήνυμά του στο τουίτερ.

Ο Χαρίρι αναχώρησε σήμερα από τη Σαουδική Αραβία για τη Γαλλία δύο εβδομάδες μετά την παραίτησή του και έντονες εικασίες σχετικά με την ελευθερία διακίνησής του.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών «χαιρέτισε (…) το ταξίδι του κ. Χαρίρι στο Παρίσι και την επικείμενη επιστροφή του στον Λίβανο».

Την Πέμπτη (προχθές) ο Γκάμπριελ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο με τον λιβανέζο ομόλογό του Γκεμπράν Μπασίλ πως «ο Λίβανος κινδυνεύει να ξανακυλήσει σε σοβαρές πολιτικές και ίσως στρατιωτικές αντιπαραθέσεις».

«Προκειμένου να μην συμβεί αυτό, έχουμε ιδιαίτερα ανάγκη την επιστροφή του νυν πρωθυπουργού», υπογράμμισε, εκτιμώντας πως ο Λίβανος «δεν πρέπει να γίνει παιχνιδάκι της Συρίας, της Σαουδικής Αραβίας ή άλλων».

«Το μήνυμα που πρέπει να στείλει από κοινού η Ευρώπη είναι πως δεν είμαστε πλέον διατεθεμένοι να δεχθούμε σιωπηλά αυτό τον τυχοδιωκτισμό που διασπείρεται εδώ τους τελευταίους μήνες», είπε ακόμη ο Γκάμπριελ.

«Αυτός ο τυχοδιωκτισμός έχει φθάσει τώρα στο απόγειό του με τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε (…) τον Λίβανο», πρόσθεσε ο υπουργός.

«Οι δηλώσεις αυτές είναι επικίνδυνες, βασίζονται σε λανθασμένες πληροφορίες και δεν εξυπηρετούν τη σταθερότητα στην περιοχή», σχολίασε ο εκπρόσωπος του σαουδαραβικού υπουργείου Εξωτερικών, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο SPA.

«Προκάλεσαν την έκπληξη της Σαουδικής Αραβίας (…) που θεωρεί πως δεν εκπροσωπούν τη θέση της φίλης γερμανικής κυβέρνησης, η οποία είναι ένας αξιόπιστος εταίρος στη μάχη κατά της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού και στη δράση για την εγκαθίδρυση της ασφάλειας στην περιοχή», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

«Εξαιτίας της παρούσας κατάστασης (στη Μέση Ανατολή) έχουμε μεγάλες ανησυχίες όσον αφορά τη σταθερότητα της περιοχής και καλούμε όλα τα μέρη να μειώσουν τις εντάσεις», ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου στην ανακοίνωση.

«Το να μιλάμε γι΄αυτό με ανοικτό τρόπο είναι δυνατό και φυσικό μεταξύ στενών διεθνών εταίρων», πρόσθεσε.

 

 

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.