Η αρθρίτιδα είναι ένας γενικός όρος που περιλαμβάνει καταστάσεις που εκδηλώνονται με πόνο στις αρθρώσεις και φλεγμονή.

Η τυπική θεραπεία περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή για την ανακούφιση από τους πόνους. Eρευνες δείχνουν ότι όπως υπάρχουν τροφές που αυξάνουν τη φλεγμονή και επιδεινώνουν τον πόνο στις αρθρώσεις, έτσι υπάρχουν και τροφές που περιορίζουν την εξέλιξή της αρθρίτιδας.

Μάλιστα, μια λίστα τροφών με αποδεδειγμένη ευεργετική επίδραση στην εξέλιξη και τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας αποκάλυψε νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Nutrition.

Χάρη στην αντιφλεγμονώδη δράση τους, οι τροφές αυτές επιβραδύνουν την εξέλιξη της αυτοάνοσης νόσου και μειώνουν τον πόνο και τη δυσκαμψία.

Το τζίντζερ, το βατόμουρο, το ελαιόλαδο και το πράσινο τσάι είναι μεταξύ των «superfoods» που βοηθούν στην καταπολέμηση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, σύμφωνα με τη νέα αυτή έρευνα.

Όπως αναφέρει η Δρ Bhawna Gupta, μία εκ των ερευνητών από το Πανεπιστήμιο KIIT της Ινδίας «η συστηματική κατανάλωση συγκεκριμένων φυτικών ινών, λαχανικών, φρούτων και μπαχαρικών, καθώς και η αποχή από προϊόντα που προκαλούν φλεγμονές, μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να διαχειριστούν τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας».

«Η ενσωμάτωση προβιοτικών στη διατροφή μπορεί, επίσης, να μειώσει την εξέλιξη και τα συμπτώματα της νόσου» συμπληρώνει.

Οι επιστήμονες είδαν ότι οι συγκεκριμένες αυτές τροφές μειώνουν τα επίπεδα του οξειδωτικού στρες, βοηθώντας έτσι τον οργανισμό να απομακρύνει ευκολότερα τοξίνες και άλλες βλαβερές ουσίες.

Επιπλέον διαπίστωσαν ότι τροφές αυτές έχουν την ιδιότητα να εξουδετερώνουν χημικές ουσίες που ονομάζονται κυτοκίνες (ή κυτταροκίνες) και οι οποίες προωθούν την εκδήλωση φλεγμονής στις αρθρώσεις.

Οσο για τους ήδη πάσχοντες από ρευματοειδή αρθρίτιδα, η νέα μελέτη συστήνει πως μια καλή διαχείριση της κατάστασης είναι η αποφυγή του αλκόολ, το κόψιμο του τσιγάρου και η υιοθέτηση μια μεσογειακής διατροφής που να βασίζεται κυρίως στα φυτικά και όχι στα ζωικά προϊόντα.

Οι τροφές που επισημαίνονται ως «περιοριστικές» στην εξέλιξη και τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας είναι φρούτα, όπως αποξηραμένα δαμάσκηνα, γκρέιπφρουτ, μάνγκο, σταφύλι, βατόμουρα, μήλα και ρόδια, δημητριακά ολικής αλέσεως, μπαχαρικά, όπως τζίντζερ και κουρκουμάς καθώς και συγκεκριμένα έλαια, με πρωταγωνιστή το ελαιόλαδο αλλά και αφεψήματα, όπως το πράσινο τσάι.

«Η διαχείριση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας με τη βοήθεια τη διατροφής είναι μια σχετικά εύκολη και οικονομική στρατηγική που δεν ενέχει κινδύνους» καταλήγει η Δρ Gupta.

 

 

 

 

bovary

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.