Η Άνγκελα Μέρκελ επανέλαβε την περίφημη πια ατάκα της «εμείς στην Ευρώπη πρέπει να πάρουμε τη μοίρα μας στα χέρια μας» και προχώρησε ένα βήμα παραπέρα υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να αναλάβει έναν πιο ενεργό ρόλο στη διεθνή σκηνή.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο, η Γερμανίδα καγκελάριος επεσήμανε μεν ότι οι σχέσεις της χώρας της με τις ΗΠΑ είναι «εξαιρετικής σημασίας» αλλά θα πρέπει να συνεργαστεί και με άλλες σημαντικές χώρες για να προχωρήσει μπροστά…

Η σιδηρά κυρία της Γερμανίας είπε ότι «η Ευρώπη θα πρέπει να είναι ένας παράγοντας που αναμειγνύεται και στη διεθνή σκηνή», αναφέροντας τις συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Λιβύη και το φλέγον ζήτημα του προσφυγικού. Και κάλεσε σε έναν μεγαλύτερο συντονισμό της εξωτερικής πολιτικής των ευρωπαϊκών κρατών και βελτίωση της συνεργασίας στο προσφυγικό.

Η Γερμανία θέλει να αναπτύξει σχέσεις με την Ινδία, χωρίς αυτό να αποβεί σε βάρος των διατλαντικών σχέσεων, είπε η Μέρκελ. «Έχει τεράστια σημασία και ουδόλως στρέφεται κατά οποιασδήποτε άλλης σχέσης και σίγουρα όχι κατά των διατλαντικών δεσμών, που ήταν πολύ σημαντικοί για μας ιστορικά και θα παραμείνουν έτσι και στο μέλλον.»

Η γερμανίδα καγκελάριος διατύπωσε χθες αμφιβολίες για την αξιοπιστία των ΗΠΑ ως συμμάχου υπό τον Τραμπ, αλλά τόνισε ότι είναι εκ πεποιθήσεως υπέρ των διατλαντικών σχέσεων, αμβλύνοντας κάπως την έκπληξη που προκάλεσε στην Ουάσιγκτον η ειλικρίνειά της ένα 24ωρο νωρίτερα.

Απαντώντας στα σχόλια της Μέρκελ για την αναξιοπιστία της Ουάσιγκτον ως εμπορικού εταίρου ο Ντόναλντ Τραμπ αντεπιτέθηκε -ως συνήθως- μέσω Twitter υπογραμμίζοντας:

«Έχουμε ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ εμπορικό έλλειμμα με τη Γερμανία, συν το ότι πληρώνουν ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΤΕΡΟ απ’ ό,τι θα έπρεπε για το ΝΑΤΟ και το στρατό. Πολύ κακό για τις ΗΠΑ.» Και προειδοποίησε το Βερολίνο: «Αυτό θα αλλάξει.»

Σουλτς: Ο Τραμπ είναι ο καταστροφέας ολων των δυτικών αξιών  

Σφοδρή ήταν η απάντηση του Μάρτιν Σουλτς στην τελευταία αυτή επίθεση του Αμερικανού Προέδρου.

«Ο Τραμπ είναι ο καταστροφέας όλων των δυτικών αξιών. Οφείλει κάποιος να εναντιωθεί σε έναν τέτοιο άνθρωπο και την ιδεολογία του, (αυτή) του επανεξοπλισμού» είπε χαρακτηριστικά ο Σουλτς.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο, ανέφερε επίσης ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος υπονομεύει την ειρηνική συνεργασία των κρατών η οποία βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και την ανοχή.

Πίσω στο Βερολίνο η γερμανίδα καγκελάριος κι ο Ινδός πρωθυπουργός συζήτησαν τη βελτίωση της διμερούς συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας, της επιστήμης, της τεχνολογίας, της πολιτικής για την κλιματική αλλαγή και της ανάπτυξης. Η Γερμανία συνεργάζεται εδώ και πολλά χρόνια με πολλές άλλες χώρες, όπως η Ινδία και η Κίνα είπε η Μέρκελ, που υποδέχεται αύριο τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Κεκιάνγκ.

 

iefimerida

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.