Η διαδικασία της δίαιτας, είναι σκληρή καθώς σε κανέναν δεν αρέσει να περιορίζει τον εαυτό του την ώρα που οι άλλοι δίπλα του καταναλώνουν σοκολάτες, γλυκά, πάστες και ό,τι άλλο τραβάει η ψυχή του.

Οι περισσότερες δίαιτες βασίζονται στον περιορισμό πρόσληψης θερμίδων γιατί είναι και ο μόνος τρόπος που έχει γρήγορα αποτελέσματα. Ωστόσο, αυτό δεν είναι και τόσο αποτελεσματικό γιατί αυτή η πείνα διογκώνει το αίσθημα και προκαλεί στρες.

Αποδεικνύεται, μάλιστα, ότι πολλές δημοφιλείς δίαιτες δεν είναι στην πραγματικότητα τόσο καλές και ότι μάλιστα θα μπορούσαν να προκαλέσουν και τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που… διαφημίζουν, δηλαδή αύξηση βάρους!

Ποιες είναι αυτές οι δίαιτες; Ο Independent βρήκε τις 9 ανθυγιεινές δίαιτες:

  • Χωρίς γλουτένη 

Οι δίαιτες χωρίς γλουτένη αποτελούν τελευταία τάση και έναν δημοφιλή τρόπο για απώλεια βάρους, παρά το γεγονός ότι διαιτολόγοι σημειώνουν πάντα ότι δεν έχει και κάτι τόσο κακό η γλουτένη…

Πρόσφατη έρευνα στην Ισπανία, μάλιστα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αντικατάσταση τροφίμων με γλουτένη με άλλα χωρίς γλουτένη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας.

Αυτό συμβαίνει επειδή πολλά από  τα προϊόντα χωρίς γλουτένη έχουν υψηλά επίπεδα λίπους. Στη μελέτη, οι ερευνητές συνέκριναν 655 τυποποιημένα προϊόντα διατροφής με 654 αντίστοιχα χωρίς γλουτένη και διαπίστωσαν ότι κατά μέσο όρο το ψωμί χωρίς γλουτένη είχε διπλάσιο λίπος από τα  κρέατα, καθώς και σημαντικά λιγότερες πρωτεΐνες.

  • Παράλειψη γευμάτων (ιδίως του πρωινού) 

Η παράλειψη των γευμάτων, ιδιαίτερα του πρωινού, μπορεί να μοιάζει με έναν εύκολο τρόπο για να χάσει κανείς βάρος, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένας πολύ ανθυγιεινός τρόπος για να το καταφέρει κανείς.

Τα στατιστικά στοιχεία των τελευταίων 20 χρόνων από το βρετανικό Εθνικό Μητρώο Ελέγχου Βάρους, διαπίστωσαν ότι μεταξύ όσων έκαναν δίαιτα και έχασαν τουλάχιστον 30 κιλά και το κράτησαν για τουλάχιστον ένα χρόνο, το 78% έτρωγε πρωινό καθημερινά.

Ο μεταβολισμός αυξάνεται μετά από το φαγητό, οπότε παραλείποντας τα γεύματα,  μπορεί να επιβραδυνθεί και να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους.

  • Δίαιτα με… διαλείμματα 

Αυτό που στο εξωτερικό αποκαλούν ως Cheat days δίαιτα, δεν είναι τίποτα άλλο από μια δίαιτα με διαλείμματα.

Ουσιαστικά βασίζεται στην ιδέα ότι αυτοί που θα την ακολουθήσουν θα κάνουν αυστηρή διατροφή για έξι ημέρες και την έβδομη τρώνε ότι θέλουν με σκοπό να κάνουν reset στο μεταβολισμό τους. Διαιτολόγος μιλώντας στον Independent εξήγησε, βέβαια, ότι μια ολόκληρη ημέρα ασυδοσίας στο φαγητό είναι η τέλεια δικαιολογία για όσους κάνουν δίαιτα για να φάνε ατελείωτο junk food. Με ότι συνέπεια μπορεί να έχει αυτό…

  • Δίαιτες yo-yo

Οι δίαιτες yo yo με την ελάχιστη κατανάλωση θερμίδων δεν βοηθούν στην υγιή απώλεια βάρους, τουλάχιστον μακροπρόθεσμα.

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι δίαιτες πολύ χαμηλών θερμίδων μπορεί να βοηθήσουν στη γρήγορη απώλεια βάρους, αλλά επειδή δεν βοηθούν στην αλλαγή του τρόπου ζωής, όσοι τις κάνουν παίρνουν πάλι, σχεδόν αμέσως, πίσω το βάρος που έχασαν.

  • Πολύ γυμναστική 

Ενώ η άσκηση είναι σημαντική, η πολύ γυμναστική μπορεί να φέρει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Ειδικά αν κάποιος κάνει μόνο ένα είδος γυμναστικής.

Πρώτον, η προσκόλληση σε ένα συγκεκριμένο είδος άσκησης μπορεί να μην βοηθά στην καύση πολλών θερμίδων και δεύτερον κουράζει τον οργανισμό.

Η 20λεπτη άσκηση υψηλής έντασης 3 με 5 φορές την εβδομάδα σε συνδυασμό με ασκήσεις ενδυνάμωσης μπορούν  να αποφέρουν τα τέλεια αποτελέσματα σε κάποιον που θέλει να χάσει βάρος.

  • Χωρίς υδατάνθρακες 

Πολλές, δημοφιλείς δίαιτες συστήνουν την αποφυγή υδατανθράκων, μιας και κάτι τέτοιο βοηθά στην απώλεια του φουσκώματος και της κατακράτησης υγρών.
Ωστόσο, οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητοι για να λειτουργήσει σωστά ο εγκέφαλος και το κεντρικό νευρικό σύστημα και η αποφυγή τους μπορεί να οδηγήσει στην υπερκατανάλωση άλλων τροφών.

  • Η δίαιτα της σαλάτας 

Το να μην τρώει κανείς τίποτα άλλο παρά μόνο λαχανικά σημαίνει ότι στερείται πολλών απαραίτητων θρεπτικών συστατικών. Επιπλέον, οι σαλάτες που σερβίρονται σε εστιατόρια και άλλα μαγαζιά πολλές φορές είναι… βόμβες θερμίδων καθώς περιέχουν πολλές σως και άλλα συστατικά ιδιαίτερα παχυντικά.

  • Η δίαιτα των χυμών 

Δημοφιλής διαίτα είναι και αυτή των χυμών κατά την οποία άτομα πίνουν μόνο και πολλούς χυμούς φρούτων και νερό αλλά δεν τρώνε φαγητό. Αυτό, όμως, ουσιαστικά οδηγεί σε κατανάλωση μόνο ζάχαρης και βιταμινών….

 

  • Παλέο 

Η δίαιτα παλέο είναι μια διατροφή που ενθαρρύνει την κατανάλωση πολλών φρούτων, λαχανικών και άπαχου κρέατος αποφεύγοντας τα γαλακτοκομικά και τα δημητριακά.

Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη  του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης δείχνει ότι η Παλέο μπορεί να έχει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που υπόσχεται.

Το πείραμα έγινε με ποντίκια και όσα ακολουθούσαν τη δίαιτα παλέο μετά από εννέα εβδομάδες αύξησαν κατά 15% το σωματικό τους βάρος και αυξήθηκαν τα επίπεδα ινσουλίνης. Την ίδια ώρα, τα ποντίκια που τρέφονταν κανονικά ούτε έχασαν, αλλά ούτε πάχυναν. Μπορεί να φέρει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Ειδικά αν κάποιος κάνει μόνο ένα είδος γυμναστικής.

iefimerida

 

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.