Σε έναν κόσμο που τα διαζύγια καταλήγουν η εύκολη λύση όταν προκύπτουν δυσκολίες και προβλήματα στον γάμο, η διατήρηση του ισχυρού αυτού δεσμού είναι κάτι που χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια. Είναι λογικό ύστερα από αρκετά χρόνια η καθημερινή τριβή να δημιουργήσει εντάσεις στο παντρεμένο ζευγάρι, όμως από τον πρώτο κιόλας καιρό θα διαπιστώσετε πως τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από το να έχετε δίπλα σας το άλλο σας μισό.

Αν λοιπόν ετοιμάζεστε να ανεβείτε τα σκαλιά της εκκλησίας και η σκέψη της αιώνιας συμβίωσης σας τρομοκρατεί, σκεφτείτε πως για τα πάντα υπάρχει μία λύση και απολαύστε τη νέα σας ζωή στο έπακρο.

Οι 10 ακόλουθες συμβουλές θα σας δώσουν μία πρώτη ιδέα για όλα αυτά που σας απασχολούν:

1. Μην σταματήσετε ποτέ να βγαίνετε ραντεβού με τον σύζυγό σας
Το ότι πλέον η σχέση σας είναι επίσημη με τις ευλογίες του παπά και του κουμπάρου, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να χαθεί και η μαγεία που υπήρχε όταν πρωτογνωριστήκατε. Βγείτε ραντεβού, φλερτάρετε, στείλτε γλυκά μηνύματα ή αν η διάθεση είναι διαφορετική προτιμήστε το sexting. Ορίστε μία συγκεκριμένη ημέρα της εβδομάδας που θα βρίσκεστε εκτός σπιτιού: για παράδειγμα, κάθε Δευτέρα θα βγαίνετε ραντεβού σε ένα διαφορετικό εστιατόριο τη φορά. Μην  επαναπαύεστε στην ασφάλεια του γάμου, κρατήστε ζωντανό τον ρομαντισμό και κυρίως μην ξεχνάτε τους λόγους που επιλέξατε να τον παντρευτείτε και το πόσο ερωτευμένη ήσασταν στην αρχή.

2. Ορισμένοι καβγάδες δεν αξίζουν τον κόπο
Μπορεί να βγαίνετε έξω από τα ρούχα σας κάθε φορά που βλέπετε σηκωμένο το καπάκι της τουαλέτας ή την ξυριστική μηχανή -μετά τη χρήση- δίπλα από τον νιπτήρα, όμως παρόλο που δεν είναι δική σας δουλειά, ο χρόνος και η ενέργεια που θα σπαταλήσετε για να το κατεβάσετε και να την μαζέψετε αντίστοιχα, θα είναι πολύ μικρότερης σημασίας από τον καβγά που θα ακολουθήσει αν αρχίσετε να φωνάζετε στον άντρα σας. Σίγουρα θα υπάρξουν πολλές φορές κατά τη διάρκεια της συμβίωσης που θα ενοχληθείτε από κάτι που θα πει ή θα κάνει ο αγαπημένος σας, όμως πριν εκραγείτε σκεφτείτε αν πραγματικά αξίζει να τσακωθείτε γι’ αυτό. Πάρτε μία βαθιά ανάσα, μετρήστε από μέσα σας μέχρι το 5, χαλαρώστε και αναρωτηθείτε αν η συζήτηση χρειάζεται να συνεχιστεί.

 

3. Αν δεν συζητηθεί ένα πρόβλημα, δεν θα σταματήσει ποτέ να είναι πρόβλημα
Σε έναν γάμο υπάρχουν πολλά σημαντικά και ασήμαντα προβλήματα. Αν για παράδειγμα ο άντρας σας είναι ο ορισμός του εργασιομανή και η δουλειά του διαταράσσει την προσωπική/συζυγική σας ζωή και ηρεμία τότε θα πρέπει να το συζητήσετε μαζί του. Μπορείτε να ορίσετε μαζί κάποιους κανόνες: το σαββατοκύριακο απαγορεύεται η δουλειά στο σπίτι και τα επαγγελματικά τηλεφωνήματα δεν θα διακόπτουν το οικογενειακό φαγητό. Το έχουμε πει πολλές φορές: η ήρεμη και πολιτισμένη συζήτηση είναι το μυστικό των πάντων. Με τις φωνές και τα μούτρα δεν θα βγει ποτέ άκρη.

4. Μοιράστε τις δουλειές του σπιτιού – εναλλάξ
Το ότι εσείς μαγειρεύετε καλύτερα και μπορείτε να πλύνετε πιο γρήγορα τα πιάτα από τον άντρα σας (σιγά το δύσκολο) δεν σημαίνει πως πρέπει να είστε μονίμως υπεύθυνη για αυτές τις δουλειές. Ούτε ότι ο άντρας σας θα πρέπει να βγάζει πάντα εκείνος βόλτα τον σκύλο ή τα σκουπίδια στον κάδο. Κάντε ένα πρόγραμμα: την πρώτη εβδομάδα μαγειρεύετε εσείς, τη δεύτερη εκείνος και τα σαββατοκύριακα μαζί, τις μονές μέρες ο σκύλος βγαίνει με τον μπαμπά και τις ζυγές με τη μαμά. Μοιραστείτε τις συζυγικές υποχρεώσεις. Κανένας δεν χρειάζεται να φτάνει σε σημείο να βαριέται τα καθήκοντά του.

5. Πείτε «παρακαλώ» και «ευχαριστώ»
Η οικειότητα και πολλές φορές η βιασύνη μας κάνουν να ακουγόμαστε κάπως αυταρχικοί στους γύρω όταν ζητάμε κάτι. Μία απλή παράκληση όταν δεν περιέχει τη λέξη κλειδί, μπορεί να παρεξηγηθεί ως διαταγή ακόμη κι από τον άνθρωπό μας. Ζητήστε με ευγένεια αυτό που θέλετε και πείτε «ευχαριστώ» όταν ολοκληρωθεί. Μην κάνετε τον σύζυγό σας να αισθάνεται πως σας είναι δεδομένος ή ότι δεν τον εκτιμάτε. Οι καλοί τρόποι πρέπει να χρησιμοποιούνται σε όλους, όχι μόνο στους ξένους.

6. Δεν υπάρχει καλύτερο πράγμα από το να μοιράζεστε το ίδιο κρεβάτι
Όσο διαφορετικά κι αν είναι τα προγράμματά σας κατά τη διάρκεια της ημέρας, ένα πράγμα πρέπει να παραμένει κοινό: το κρεβάτι σας. Υπάρχει μεγαλύτερο συναίσθημα ικανοποίησης από το να ξυπνάς και να κοιμάσαι δίπλα στον άνθρωπό σου; Ακόμη κι αν έχει προηγηθεί κάποιος μεγάλος τσακωμός, μην κάνετε το λάθος να κοιμηθείτε στον καναπέ ή σε κάποιο άλλο δωμάτιο του σπιτιού. Το κρεβάτι του είναι και δικό σας.

 

7. Μην εγκαταλείψετε ποτέ τον εαυτό σας
Πράγματι, ο άνθρωπός σας θα σας αποδεχτεί σιωπηλά όπως κι αν είστε, ό,τι κι αν έχετε. Για ακόμη μία φορά όμως, δεν πρέπει να επαναπαύεστε. Ό,τι κι αν συμβαίνει γύρω σας, δεν πρέπει να ξεχνάτε ποτέ την υγεία και την εμφάνισή σας. Είναι σημαντικό για τη σχέση σας να είστε ελκυστική. Περιποιηθείτε τον εαυτό σας, γυμναστείτε, ντυθείτε σέξι και διατηρήστε τη φλόγα αναμμένη. Το ίδιο φυσικά, ισχύει και από την πλευρά του συζύγου σας.

8. Κρατήστε τη φλόγα ζωντανή
Είναι απόλυτα λογικό, ύστερα από αρκετά χρόνια γάμου η καθημερινότητα να μην έχει την ίδια ένταση και να περνάει στο στάδιο της ρουτίνας. Και όντως, οι χαλαρωτικές και ξεκούραστες στιγμές στον καναπέ βλέποντας ταινίες και τρώγοντας παγωτό με τις πιτζάμες έχουν τη γλύκα τους, όμως δεν χρειάζεται να αφήνετε τα πάντα στην τύχη τους. Δείτε ταινία τρώγοντας παγωτό, φιληθείτε και σιγά σιγά αρχίστε να κατευθύνεστε προς την κρεβατοκάμαρα. Όταν οι απολαύσεις δεν συνδυάζονται, δεν είναι δύσκολο να αναζητηθούν από κάποια άλλη πηγή στη συνέχεια…

9. Κάντε αυτά που σας αρέσουν
Ο κοινός χρόνος και οι κοινές δραστηριότητες μέσα στον γάμο είναι και όλη του η ουσία. Τι γίνεται όμως όταν τα ενδιαφέροντα δεν συμπίπτουν; Δημιουργείτε χρόνο ο καθένας για τον εαυτό του και τα ενδιαφέροντά του. Αν ο σύζυγός σας θέλει να παίζει ποδόσφαιρο κάθε Σάββατο, τότε θα πρέπει να το κάνει. Αν εσείς θέλετε να κάνετε γιόγκα δύο φορές την εβδομάδα, μαντέψτε… Πρέπει να κάνετε γιόγκα δύο φορές την εβδομάδα. Κανένας από τους δυο σας δεν πρέπει να χάσει τα ενδιαφέροντά του. Βγείτε ο καθένας με τους φίλους του ξεχωριστά, διαβάστε βιβλία, κάντε τα χόμπι σας. Όταν ένας άνθρωπος είναι καλά με τον εαυτό του, τότε είναι καλά και στη σχέση του.

10. Η αγάπη σας θα μεγαλώνει
Μέσα στον γάμο θα υπάρξουν στιγμές που δεν θα θέλετε να τον βλέπετε μπροστά σας, όμως οι ευχάριστες στιγμές και κυρίως το δέσιμο που θα δημιουργήσετε με τον άντρα σας θα υπερτερούν πάντα. Ο άντρας σας δεν είναι απλά ο σύζυγός σας. Είναι ο καλύτερός σας φίλος, ο συγκάτοικος, ο ψυχολόγος, ο πατέρας του παιδιού σας και όλα αυτά στο πρόσωπο του μεγαλύτερου έρωτα της ζωής σας. Ο γάμος δεν είναι μία ευτυχισμένη τελεία στη σχέση σας. Ο γάμος είναι η αρχή  του πιο ωραίου ταξιδιού της ζωής σας. Ζήστε το.

bovary

loading…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.